Hoofdpagina » Nieuws » Partners beïnvloeden elkaars gezondheid

Partners beïnvloeden elkaars gezondheid

Volgens een grote studie met data uit Nederland en Japan, is de gezondheid van koppels sterk verstrengeld. Na verloop van tijd kunnen partners elkaars lichaamsfiguur overnemen, maar ook aandoeningen zoals hoge bloeddruk of specifieke ziektes. ‘Waar je mee omgaat, daar raak je door besmet’ blijkt dus te kloppen. Koppels nemen elkaars gezonde en ongezonde gewoontes over. Het maakt dus heel veel uit wie je naast je hebt staan als partner. Onbewust kan dat heel veel effect hebben op je gedrag en daarmee je gezondheid op de lange termijn.

Uit de studie bleek dat echtgenoten een hoge mate van overeenkomst hebben, niet alleen wat levensstijlgewoonten betreft, maar ook wat lichaamsbouw, bloeddruk en zelfs de incidentie van sommige ziekten betreft.

Als het op het huwelijk aankomt, is het adagium “vogels van dezelfde soort komen samen” relatief waar. Eerdere studies hebben aangetoond dat we ons aangetrokken voelen tot mensen van dezelfde sociale klasse, opleidingsniveau, ras en gewicht. De wetenschappelijke naam hiervoor is assertief paren, en het betekent dat echtgenoten vaak genetisch vergelijkbaar zijn. Dit stelt onderzoekers in staat omgevingsfactoren in meer detail te onderzoeken.

Onderzoekers onderzochten 5.391 paren uit Japan en 28.265 uit Nederland, op basis van gegevens van het Tohoku Medical Megabank Project, en de Lifelines studie in Nederland.

Koppels uit beide landen deelden gelijkaardige levensgewoonten en fysieke kenmerken zoals roken, drinken, gewicht, buikomtrek, en body mass index. Toen de onderzoekers verder in de gegevens doken, stelden ze vast dat de paren overeenkomstige bloeddruk-, cholesterol- en triglycerideniveaus hadden. Bovendien werden ook gerelateerde incidenten van hypertensie, diabetes en het metabool syndroom gevonden.

Veel van de correlaties werden gevonden tussen paren met een lage genetische overeenkomst en een hoge overeenkomst in levensstijl, wat wijst op het belang van gezonde keuzes. De onderzoekers moedigen begeleiding in de gezondheidszorg aan voor paren en een gezonde dosis competitie tussen partners die elkaar aanmoedigt om hun gezondheid te verbeteren, vooral tegen ziekten die door levensstijl en omgeving worden bepaald.

Dus, de volgende keer dat u voor een controle gaat, waarom neemt u uw partner niet mee? Beter nog, daag hem of haar uit voor een wandeling naar de kliniek.

Bron: EurekAlert!

Originele studie: Spousal similarities in cardiometabolic risk factors: A cross-sectional comparison between Dutch and Japanese data from two large biobank studies. Atherosclerosis. 1 oktober 2021;334:85–92.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.