Hoofdpagina » Geen categorie » Pas op met sojasaus: sommige zijn ‘nep’ en ongezond

Pas op met sojasaus: sommige zijn ‘nep’ en ongezond

De Zweedse consumentenbond Råd & Rön heeft 14 sojasauzen grondig onder de loep genomen. Traditionele Japanse sojasaus wordt gemaakt van water, sojabonen, tarwe en zout. Deze sojabonen worden gekookt en gemengd met geroosterde, geplette tarwe en een schimmelcultuur. Dit mengsel wordt vervolgens een paar maanden met wat zout gefermenteerd. Dit fermenteren kost alleen tijd, waardoor sommige fabrikanten met behulp van een chemisch proces en wat smaakstoffen de sojasaus in een recordtempo weten te bereiden. De smaak is echter vlak en het product is slechts een schaduw van de oorspronkelijke saus. Het advies is om alleen authentieke sojasaus in huis te halen, wat je kunt terugvinden op het etiket onder de vermelding ‘Natuurlijk gebrouwen’. De winnaars uit deze test zijn Kikkoman biologisch, Kikkoman natuurlijk gebrouwen en Yamasa Sojasaus, alle ook in Nederland te koop. Een tip voor de fijnproevers: we hebben in Nederland ook een eigen sojasausbrouwer onder de naam Tomasu, die 3 jaar lang de tijd neemt voor het maken van een sojasaus, waarbij het minstens 2 jaar lang wordt gefermenteerd.

In de test zijn er 11 sojasauzen waarbij de fabrikant op de verpakking vermeldt dat ze traditioneel of natuurlijk gebrouwen zijn, dus gefermenteerd. Bij drie van de flessen, Coop Japanse soja, Vitasia Sojasaus Japanse stijl en Ica Japanse soja, staat niet vermeld hoe het product is geproduceerd. De meeste sauzen, negen stuks, bevatten alleen water, zout, tarwe en sojabonen. Mevrouw Cheng’s Japanse Soja, Ica Japanse Soja en Pearl River Soja hebben toegevoegde suiker en mevrouw Cheng’s soja heeft ook extra toevoegingen in de vorm van smaakversterkers en gist. Twee van de producten, Coop Japanse soja en Spicefield Taste from Japan sojasaus bevatten ook conserveringsmiddelen.

Net als wijn of whisky kan de soja in houten vaten worden gerijpt om meer smaken naar boven te halen. Van de rassen in de test heeft alleen de soja van Renée Voltaire deze behandeling gekregen.

In het testprogramma hebben ze een laboratorium laten zoeken naar ongewenste stoffen zoals zware metalen, die kunnen voorkomen in de bonen waarvan de soja wordt gemaakt, en 3-MCPD, dat kan ontstaan bij de verwerking van de sojabonen. 3-MCPD wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn en wordt voornamelijk aangetroffen in sojasaus die door chemische bewerking is geproduceerd.

Het lab controleerde ook het zoutgehalte van de verschillende soja’s en vergeleek dat met de etikettering op de flessen. Hier blijkt, misschien enigszins verrassend, dat verschillende soorten minder zout bevatten dan vermeld. Bij zes van de producten is het zoutgehalte zoveel lager dat het niet binnen de toegestane variaties valt. Råd & Rön heeft er echter voor gekozen om hiervoor geen aftrek te geven in de totaalscore, omdat zij vinden dat het oordeel van het smaakpanel in dit geval zwaarder weegt dan de technische meting. In plaats daarvan is de algemene beoordeling deze keer geheel een beoordeling van het smaakpanel. Ze lieten hun panel alle 14 soorten blind testen. De deelnemers werd gevraagd de smaak en het aroma van de verschillende soja’s te beoordelen en een totaalscore te geven voor elk brouwsel. Als je kijkt naar de gecombineerde scores van het panel, staan de echte sojasauzen met op en schouders bovenaan.

Het vergelijken van de prijs van de sojasauzen kan een beetje lastig zijn, omdat veel ervan in verpakkingen van verschillende grootte worden verkocht. Als je veel soja gebruikt bij het koken, is het de moeite waard om naar een grotere verpakking te kijken (bron: Råd & Rön).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.