Hoofdpagina » Nieuws » Persoonlijkheid verandert vaak na orgaantransplantatie

Persoonlijkheid verandert vaak na orgaantransplantatie

Een opvallende uitkomst van een recent gepubliceerde studie heeft de medische wereld versteld doen staan. Maar liefst 89% van de orgaantransplantatieontvangers blijkt na de operatie veranderingen in hun persoonlijkheid te ervaren. Dit geldt niet alleen voor ontvangers van een donorhart, maar voor alle soorten orgaantransplantaties.

De gerapporteerde persoonlijkheidsveranderingen zijn divers van aard. Veel patiënten merken dat ze ineens een voorkeur hebben voor ander eten, muziek of hobby’s dan voorheen. Sommigen ervaren zelfs herinneringen die niet van henzelf lijken te zijn. Ook emotioneel gezien ondergaan transplantatiepatiënten nogal eens een metamorfose. Gevoelens van euforie komen voor, maar ook depressie en angstklachten.

Met name ontvangers van een donorhart melden opvallend vaak een verbetering van hun fysieke gesteldheid en mentale capaciteiten na de ingreep. Spirituele en religieuze ervaringen zijn eveneens geen uitzondering. Daarnaast worden veranderingen in temperament, sociale interacties en het ontwikkelen van nieuwe aversies frequent gerapporteerd.

Opmerkelijk genoeg lijken de persoonlijkheidsveranderingen niet orgaanspecifiek te zijn. Ze komen in vergelijkbare mate voor bij zowel harttransplantatie- als andere transplantatiepatiënten. Dit suggereert dat het een universeel fenomeen is dat gepaard gaat met orgaantransplantatie in het algemeen.

Hoe deze persoonlijkheidsveranderingen precies verklaard kunnen worden, is vooralsnog een raadsel. De wetenschappers die het onderzoek hebben uitgevoerd, tasten zelf ook nog in het duister. Ze benadrukken dat er meer studies nodig zijn om dit fascinerende verschijnsel te ontrafelen. Tot die tijd zullen we het moeten doen met de wetenschap dat orgaantransplantatie niet alleen levens redt, maar ook persoonlijkheden kan veranderen (bron: MDPI journals).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.