web
statistics

Plastic, laat je niet flessen

Empty water bottlesWe moeten allemaal meer water gaan drinken, want we drogen massaal uit. Met dat advies tappen heel wat liefhebbers van gezondheid de nodige flesjes water voor onderweg. Het ene flesje ziet er nog hipper uit dan het andere. Op de verpakking staat dan vaak dat het vrij is van BPA, maar is dat het enige waar we rekening mee moeten houden?

BPA is een weekmaker. Zonder weekmakers is je plastic keihard, waardoor het snel breekt als het op de grond valt. Hoe zachter het plastic is, hoe meer weekmakers. Enkele jaren geleden wist nog bijna niemand van BPA (Bisfenol A), nu is het een begrip. Op alle plastic flessen staat als verkoopargument met grote letters: BPA-vrij! Maar wat zegt dat nu eigenlijk? Want cadmium, lood en kwik zijn vrij van suiker, gluten en caseïne. Toch zijn ze allesbehalve gezond. Je begrijpt: het gaat er niet om wat er NIET zit, het gaat erom wat er WEL in zit.

Naast BPA bestaan namelijk ook nog weekmakers zoals BPB, BPE, BPF, BPS en HHP. Deze worden ook veelvuldig ingezet, waardoor BPA-vrije flesjes eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn als ze lijken. Ook deze andere weekmakers hebben het vermogen om ons endocriene systeem te verstoren, het zijn namelijk xeno-oestrogenen. Xeno-oestrogenen werken in het lichaam zoals het hormoon oestrogeen, maar dan veel sterker. Veel mannen krijgen te maken vervrouwelijking zoals borstvorming. Het is bekend dat bijna 1 op de 2 Nederlanders met kanker te maken krijgt en dat een hoog oestrogeenniveau hieraan kan bijdragen (carcinogeen effect). Andere bronnen van xeno-oestrogenen in onze omgeving zijn de bestrijdingsmiddelen en de pil, die gratis via het kraanwater meekomt. Overigens laat ik de nodige ftalaten in plastic in dit artikel even buiten beschouwing, maar dat is ook een veel toegepaste weekmaker in plastic.

Naast xeno-oestrogenen kennen we de fyto-oestrogenen. Dat zijn natuurlijke oestrogenen. Het sterkste fyto-oestrogeen is hopaïne uit hop. Hop is een hoofdbestanddeel van bier. Misschien ook een reden voor de mannelijke borstvorming? Een andere bekende bron van fyto-oestrogenen is soja. Fyto-oestrogenen stabiliseren (met name) bij vrouwen de oestrogeenspiegel en dat kan gunstig zijn. De chemische xeno-oestrogenen moeten we te allen tijde zien te vermijden.

Mijn advies
Drink en eet liever niet uit plastic, maar word niet te panisch. Weekmakers komen alleen bij warmte vrij in vloeistoffen (en dan met name in vet). Melk en yoghurt in plastic bewaarbakjes (zoals kwark en toetjes) worden in de fabriek warm afgevuld. Die zijn link. De Chinees met afhaalbakjes is ook link. Gezonde olijfolie in plastic wordt al snel ongezond via deze bewaarmethode. Als je drinkwater koud blijft, is het risico klein.

Onze plastic drinkflesjes zijn meestal van PET. Deze flesjes kun je niet verhitten om te ontsmetten, dus gebruikt de industrie daar Velcorin voor. Velcorin is eigenlijk gewoon dimethyldicarbonaat en doodt alles wat er in het flesje zit. Na het desinfecteren worden de flesjes waar fris in komt te zitten (zoals cola of gewoon water) weer gespoeld, maar lekker is het idee niet. Daarom kun je maar het best je eigen drinkfles meenemen met gefilterd kraanwater. Het allermooiste is in glas. Ik ken iemand die een Grolsch beugelfles gebruikt als drinkfles. Je zou de reactie van oom agent moeten zien achter het stuur. Elke keer weer lachen. Maar ja, zo’n fles is lastig schoon te maken en het breekt gemakkelijk. Ik laat mijn flessen geregeld vallen, dus voor mij is glas geen optie. Ik heb jaren met een RVS Brita-fles gedaan en recentelijk heb ik de Made Sustained fles ontdekt. Is duurzaam en heeft een thermofunctie. Dranken blijven er urenlang warm of koud in. Ik ben daar heel enthousiast over en heb ze nu al een tijdje in de aHealthylife webshop staan. Inmiddels heb ik na lang onderzoek wel ontdekt dat RVS ideaal is om uit te drinken, maar dan alleen water of andere basische dranken. RVS schijnt niet goed tegen zure dranken te kunnen. Gelukkig doe ik altijd wat Keltisch zeezout in mijn water, waardoor het water basisch wordt. Drink smakelijk!

Als je opzoek bent naar een gezond alternatief, dan raad ik deze duurzame RVS flessen aan:

Gezonde drinkflessen
Gezonde RVS drinkflessen verkrijgbaar in onze webshop
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

31 gedachten over “Plastic, laat je niet flessen”

 1. Hallo Juglen,

  Bevat dit RVS ook nikkel? Dacht ergens ander gelezen te hebben dat dit RVS 304 is en dat RVS 304 voor 8% uit nikkel bestaat.

 2. Goedemorgen,
  Tig jaar geleden was ik Tupperware demonstratrice. Gemiddeld 150 party’s per jaar. We kregen daar pittige opleidingen in kunststof grondstoffen. Over kleurgebruik enz.enz. Dan wist je waarom dit merk prijzig was/is. Nu heb ik drinkflessen van dat merk. Schoonmaken doe ik met water en zuiveringszout. Maar water……….in ons aanrecht zit een filter van Ultra Spring. Omgekeerde Osmose. Bij aanschaf ben je verplicht een contract te ondertekenen voor het ieder jaar weer plaatsen van een schoon filter en onderhoud. Dus medicijnen enz. zitten niet in ons drinkwater. Trouwens; Veel dank voor de nuttige informatie die we van u krijgen.

 3. Is filteren nu echt nodig? Ik denk altijd dat er in een filter bacteriën gaan zitten woekeren als je niet vaak genoeg spoelt. En nog en vraag: kun je de rvs-fles goed schoon krijgen? Hij is wel vaatwasser bestendig, maar kun je er ook met een afwasborstel in?

  • Klopt, je moet de filter regelmatig vervangen en dat is een prijzige hobby…

 4. Ik heb al een tijd een rvs krnwtr-fles. Ideaal, maar ik vind de bijsmaak (ijzerachtig) niet prettig. Gebruik de fles alleen voor water.

 5. Ik wilde graag voor mijn hele gezin rvs drinkflessen bij je bestellen,maar wil er ook graag 1 van een liter,kun je dat ook voor me regelen?

  • Ik ken ze, maar ik heb nog geen rapport gezien dat ze vrij zijn van ftalaten of andere weekmakers zoals BPB, BPE, BPF, BPS of HHP. Ze schijnen wel vrij te zijn van BPA… Zolang de flessen koud blijven is het risico nihil. Deze flessen hebebn geen thermo functie, iets dat de RVS modellen hierboven genoemd wel hebben…

  • Als ik dat zie dan gaan altijd mijn nekharen overeind staan. Brrrr. Het smaakt een stuk minder en we hebben geen idee welke stoffen er in dit soort plastic voorkomen en oplossen…

 6. Ik heb voor mijn kids van 7 en 9 een glazen ‘fles voor onderweg’ gekocht (nederlandse web site) die ze al een heel schooljaar gebruiken, al meermaals gevallen. Om de fles is een isolerende beker, waaromheen een gezellig stoffen jasje met trekkoord. Wij wonen in Afrika en het water van de kids blijft lekker koel. Een echte aanrader!

 7. Ik gebruik rvs flessen van “one for one”.
  Voor iedere fles die je koopt wordt een deel besteed aan schoon water in Afrika. Pompen zijn zo gemaakt dat ze met plaatselijke materialen gebouwd en onderhouden kunnen worden.
  Ook wordt mensen geleerd eenvoudige sanitaire voorzieningen te maken.
  Kijk maar eens op hun website.

 8. Na aanleiding van jou artikel “plastic, laat je niet flessen” ben ik gaan zoeken voor een waterfilter of flessen water in glas. Bij de supermarkt zit al het water in plastic flessen of in gecoate papieren pakken, en een Brita waterkan met filter is van plastic. Weet jij of deze kanen van Brita wel goed zijn of heb jij een alternatief

 9. Ik zag bij AH, dat nu olijfolie in plastic flessen zit en kies derhalve voor een ander merk.

 10. Om reden van al dat plastic als verpakking voor warm eten laten wij ook geen eten meer thuisbezorgen. Bij Albert Heijn was een tijdje terug een aanbieding van glazen bewaardozen (met hard plastic ‘klikdeksels’) in allelei maten. Gebruik ze dagelijks met veel plezier en … ik neem mijn glazen bakjes mee als ik Thaise maaltijden ga afhalen. De eerste keer keken ze wel raar op van het zelf meegebrachte verpakkingsmateriaal…maar de meeneemmaaltijden bevatten nu geen gelekt plastic meer(en smaken er ook niet meer naar).

 11. Ha Juglen,

  Je schrijft dat bij de Doppers het risico nihil is zolang ze koud blijven. Hoe zit het als je ze alleen met koud water vult voor gebruik, maar ze wel in de vaatwasser (op 45 graden) stopt??

  En weet je inderdaad hoe het zit met de plastic waterkannen van Brita??

 12. Dag allemaal,

  Ik drink iedere dag een 1½ liter koud kraanwater uit een (schoongemaakte) oude fanta fles. Is dit nu wel of niet problematisch? Het internet verward me met tegenstrijdigheden over dit onderwerp; verschillende klassen, alleen weekmakers in pvc, wel/niet het geval in nederland, alleen bij verhitting, alleen met veelvuldig hergebruik..

  Ik ben de draad kwijt, ook aangezien er op een aantal vragen hierboven geen antwoord wordt gegeven door Juglen over oa reinigen en nikkel in RVS flessen.

  Mijn vraag is feitelijk 2-ledig;
  1. Is drinken van koud kraanwater uit een schone fanta fles ok?
  2. Hoe onderhoud je de aangeboden RVS fles en zit hier idd nikkel of andere schadelijke stoffen in?

  Bedankt alvast!

 13. Ik vind RVS ook het veiligst. Ons gezin drinkt al een paar jaar kraanwater uit verschillende RVS flessen.

Reacties zijn gesloten.