Plastic, laat je niet flessen

Empty water bottlesWe moeten allemaal meer water gaan drinken, want we drogen massaal uit. Met dat advies tappen heel wat liefhebbers van gezondheid de nodige flesjes water voor onderweg. Het ene flesje ziet er nog hipper uit dan het andere. Op de verpakking staat dan vaak dat het vrij is van BPA, maar is dat het enige waar we rekening mee moeten houden?

BPA is een weekmaker. Zonder weekmakers is je plastic keihard, waardoor het snel breekt als het op de grond valt. Hoe zachter het plastic is, hoe meer weekmakers. Enkele jaren geleden wist nog bijna niemand van BPA (Bisfenol A), nu is het een begrip. Op alle plastic flessen staat als verkoopargument met grote letters: BPA-vrij! Maar wat zegt dat nu eigenlijk? Want cadmium, lood en kwik zijn vrij van suiker, gluten en caseïne. Toch zijn ze allesbehalve gezond. Je begrijpt: het gaat er niet om wat er NIET zit, het gaat erom wat er WEL in zit.

Naast BPA bestaan namelijk ook nog weekmakers zoals BPB, BPE, BPF, BPS en HHP. Deze worden ook veelvuldig ingezet, waardoor BPA-vrije flesjes eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn als ze lijken. Ook deze andere weekmakers hebben het vermogen om ons endocriene systeem te verstoren, het zijn namelijk xeno-oestrogenen. Xeno-oestrogenen werken in het lichaam zoals het hormoon oestrogeen, maar dan veel sterker. Veel mannen krijgen te maken vervrouwelijking zoals borstvorming. Het is bekend dat bijna 1 op de 2 Nederlanders met kanker te maken krijgt en dat een hoog oestrogeenniveau hieraan kan bijdragen (carcinogeen effect). Andere bronnen van xeno-oestrogenen in onze omgeving zijn de bestrijdingsmiddelen en de pil, die gratis via het kraanwater meekomt. Overigens laat ik de nodige ftalaten in plastic in dit artikel even buiten beschouwing, maar dat is ook een veel toegepaste weekmaker in plastic.

Naast xeno-oestrogenen kennen we de fyto-oestrogenen. Dat zijn natuurlijke oestrogenen. Het sterkste fyto-oestrogeen is hopaïne uit hop. Hop is een hoofdbestanddeel van bier. Misschien ook een reden voor de mannelijke borstvorming? Een andere bekende bron van fyto-oestrogenen is soja. Fyto-oestrogenen stabiliseren (met name) bij vrouwen de oestrogeenspiegel en dat kan gunstig zijn. De chemische xeno-oestrogenen moeten we te allen tijde zien te vermijden.

Mijn advies
Drink en eet liever niet uit plastic, maar word niet te panisch. Weekmakers komen alleen bij warmte vrij in vloeistoffen (en dan met name in vet). Melk en yoghurt in plastic bewaarbakjes (zoals kwark en toetjes) worden in de fabriek warm afgevuld. Die zijn link. De Chinees met afhaalbakjes is ook link. Gezonde olijfolie in plastic wordt al snel ongezond via deze bewaarmethode. Als je drinkwater koud blijft, is het risico klein.

Onze plastic drinkflesjes zijn meestal van PET. Deze flesjes kun je niet verhitten om te ontsmetten, dus gebruikt de industrie daar Velcorin voor. Velcorin is eigenlijk gewoon dimethyldicarbonaat en doodt alles wat er in het flesje zit. Na het desinfecteren worden de flesjes waar fris in komt te zitten (zoals cola of gewoon water) weer gespoeld, maar lekker is het idee niet. Daarom kun je maar het best je eigen drinkfles meenemen met gefilterd kraanwater. Het allermooiste is in glas. Ik ken iemand die een Grolsch beugelfles gebruikt als drinkfles. Je zou de reactie van oom agent moeten zien achter het stuur. Elke keer weer lachen. Maar ja, zo’n fles is lastig schoon te maken en het breekt gemakkelijk. Ik laat mijn flessen geregeld vallen, dus voor mij is glas geen optie. Ik heb jaren met een RVS Brita-fles gedaan en recentelijk heb ik de Made Sustained fles ontdekt. Is duurzaam en heeft een thermofunctie. Dranken blijven er urenlang warm of koud in. Ik ben daar heel enthousiast over en heb ze nu al een tijdje in de aHealthylife webshop staan. Inmiddels heb ik na lang onderzoek wel ontdekt dat RVS ideaal is om uit te drinken, maar dan alleen water of andere basische dranken. RVS schijnt niet goed tegen zure dranken te kunnen. Gelukkig doe ik altijd wat Keltisch zeezout in mijn water, waardoor het water basisch wordt. Drink smakelijk!

Als je opzoek bent naar een gezond alternatief, dan raad ik deze duurzame RVS flessen aan:

Gezonde drinkflessen
Gezonde RVS drinkflessen verkrijgbaar in onze webshop
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.