Hoofdpagina » Nieuws » Professionele vaatwassers kunnen giftige stoffen afgeven

Professionele vaatwassers kunnen giftige stoffen afgeven

Een recent onderzoek liet zien dat de industriële vaatwassers in restaurants, hotels, kantoren, instellingen en schoolkantines glansspoelmiddelen kunnen achterlaten op borden, bestek en glazen. Wanneer deze opdrogen, kunnen de toxische stoffen op het servies bij gebruik vrijkomen en mogelijk voor darmschade zorgen. Het probleem is dat bij veel vaatwassers voor professioneel gebruik het glansspoelmiddel niet wordt weggespoeld omdat er een complete naspoelcyclus ontbreekt. Dit is zeer alarmerend in de ogen van de onderzoekers. Glansspoelmiddelen kunnen bij grote hoeveelheden de epitheelcellen van de darmen volledig vernietigen en in kleine hoeveelheden zorgen voor een verhoogde doorlaatbaarheid en ontstekingen. Dit is zeer zorgwekkend, omdat hierdoor chronische ziektes kunnen ontstaan. Gelukkig speelt dit probleem niet bij vaatwassers voor gewone huishoudens; deze apparaten hebben wel een ingebouwde naspoelcyclus in hun wasprogramma.

De meeste restaurantkeukens produceren een immense hoeveelheid vuile borden en kopjes, dus gebruiken ze meestal een grote, commerciële vaatwasser om de vaat snel af te wassen. Er kunnen echter schadelijke reinigingsresten op het oppervlak achterblijven, die in het spijsverteringsstelsel terecht kunnen komen en aanzienlijke schade kunnen veroorzaken.

Om de mogelijke gezondheidsrisico’s van het gebruik van een vaatwasser te beoordelen, kweekten wetenschappers in een laboratorium cellen die lijken op menselijke darmcellen. Zij produceerden een 3D-structuur die lijkt op de epitheelbarrière die de darmen omgeeft, een zeer belangrijke laag die fungeert als barrière tussen het spijsverteringskanaal en de buitenwereld, en regelt wat het lichaam binnenkomt.

De wetenschappers stelden de kweekcellen bloot aan verdunde hoeveelheden vaatwas- en glansspoelmiddel om de stoffen na te bootsen die op vaatwerk worden aangetroffen nadat het door een vaatwasser is gehaald. Uit de resultaten bleek dat deze stoffen een gevaar vormen wanneer ze in grote hoeveelheden worden gebruikt. Uit de studie bleek dat hoge concentraties glansspoelmiddel de beschermende darmcellen doodden, terwijl lagere doseringen ze kwetsbaarder maakten. Ook hadden de aan het glansspoelmiddel blootgestelde cellen een grotere kans op ontsteking dan de cellen die niet werden blootgesteld. Ontsteking treedt op wanneer het immuunsysteem reageert op vreemde lichamen, zoals bacteriën en virussen, door witte bloedcellen en chemische stoffen vrij te laten om het lichaam te beschermen.

Onderzoekers zijn bezorgd over de bevindingen en menen dat een verslechtering van de epitheliale barrière verband zou kunnen houden met het ontstaan van een reeks chronische ziekten. De onderzoekers benadrukken dat particulieren zich geen zorgen hoeft te maken over hun vaatwasmachines voor thuisgebruik (bron: Wibnet).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.