In Recepten

Aan het weer te zien is de herfst is nu echt begonnen. Oktober is een typische overgangsmaand waarin we getrakteerd worden op warme zonnestralen, maar de regen net zo vaak met bakken uit de lucht valt. Ook in de supermarkten zien we dat de zomer langzamerhand steeds verder achter ons ligt. September en oktober zijn rijke oogstmaanden waarin we bijvoorbeeld weer kunnen genieten van nieuwe appels, peren en pompoenen. En over een paar weken, wanneer we Sinterklaas weer mogen begroeten, liggen de mandarijnen en sinaasappels op ons te wachten.

Om nog even te kunnen genieten van de overgang van zomer naar herfst, dit recept. Een voedzame salade die zowel koud als warm gegeten kan worden en dus bij zomerse en winterse sferen past.
De basis van de salade bestaat uit quinoa, een voedzaam en eiwitrijk zaad wat licht verteerbaar is. Dat quinoa prima samengaat met Mediterrane invloeden laat dit gerecht zien. Aubergines, tomaten en courgettes groeien tot in de nazomer door. Dit zijn de laatste weken dat we van de zomeroogst kunnen genieten! Dus nog één laatste keer inslaan voordat het seizoen echt voorbij is.

De salade wordt gecombineerd met halloumi. Een nog wat onbekende kaassoort die het uitproberen waard is. Halloumi wordt gemaakt van geiten- en/of schapenzuivel en is hierdoor een goed alternatief voor kaas gemaakt van koemelk. Het wordt in Griekenland en Arabische landen regelmatig gegeten. Door zijn specifieke eiwitstructuur kan halloumi niet smelten en dus gemakkelijk worden gebakken of gegrild. Het geeft al in kleine hoeveelheden extra pit aan een gerecht.

Benodigdheden voor 2 a 3 personen:

  • 120 gram quinoa
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 2 tomaten
  • 4 – 6 plakjes halloumi
  • 1 flinke hand (kalamata) olijven
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 handje verse tijm
  • 1 bosje basilicum
  • 1 teen knoflook
  • Extra vierge olijfolie
  • Zwarte peper

Bereidingswijze:
Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Snijd de courgette en aubergine in kleine blokjes. Rits de blaadjes rozemarijn van de takjes en snijd heel fijn. Doe hetzelfde met de tijm. Wanneer vers, kan je de takjes mee snijden. Verhit een eetlepel olijfolie in een verwarmde koekenpan. Voeg de kruiden en wat zwarte peper toe en bak de groenten in ongeveer 10 minuten beetgaar. Doe halverwege de (geperste) knoflook erbij. Snijd ondertussen de tomaten in stukjes en de olijven doormidden. Voeg deze op het laatste moment toe samen met de quinoa. Schep het mengsel goed door elkaar. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

Snijd de halloumi in dunne plakken en bak deze kort aan beide zijden in een verwarmde koekenpan zonder olie of boter.

Verdeel de quinoasalade over de borden. Garneer met (fijngesneden) verse basilicum en leg de plakken halloumi er boven op. Besprenkel met wat olijfolie.

Eet smakelijk!

Tips/variaties:

  • Deze salade is ook lekker met gebakken (biologische) kipfilet of zachte geitenkaas
  • Dit gerecht kan prima als avondmaaltijd, maar ook als lunch. Neem restjes de volgende dag bijvoorbeeld koud mee naar het werk.
  • Kies in plaats van gewone tomaten voor de zongedroogde variant.
  • Na een nachtje in de koelkast is deze salade nog lekkerder!
Help anderen gezonder te worden:
Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken