web
statistics

Recept voor een lekkere Golden milk

Nu de dagen weer korter worden en de temperatuur daalt, mag een verwarmend drankje gedurende de dag niet ontbreken. Bepaalde kruiden en specerijen geven je dat warme gevoel dankzij hun unieke samenstelling. De bekendste daarvan zijn natuurlijk de pittige exemplaren zoals cayennepeper of chilivlokken.

Maar ook andere specerijen zorgen voor behaaglijkheid. Denk bijvoorbeeld aan gember, zwarte peper, kruidnagel, komijn en koriander. Zij brengen volgens de Indiase Ayurvedische geneeskunst inwendig hitte teweeg en bevorderen de bloedsomloop. Een ander bijkomend voordeel is dat specerijen tal van vitamines en mineralen bevatten die bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Daarnaast bevat een aantal van deze specerijen bijzondere eigenschappen. Zo is kardemom in staat om calcium te binden en zorgt kaneel voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

We vinden specerijen vaak terug in kant-en-klare mengsels. Vaak met een flinke lading toegevoegd zout. Lees daarom altijd goed de verpakking of koop specerijen los van elkaar en maak je eigen mengsel.

Specerijen zijn gemakkelijk te gebruiken in tal van maaltijden. Van roerbakgerechten tot curry’s.
In dit recept worden er een aantal specerijen toegevoegd aan een bekend Ayurvedische drankje: Golden milk. Tegenwoordig ook wel de Turmeric Latte genoemd.  Deze verwarmende drank wordt binnen de Ayurvedische geschriften al eeuwen voorgeschreven als reinigende drank voor het lichaam.

Golden milk is vooral zo goed voor ons dankzij de heilzaamheidskampioen onder de specerijen: kurkuma (geelwortel). Deze specerij heeft namelijk een krachtige antioxidantwerking met tal van gezondheidsvoordelen. Van het bestrijden van griep en verkoudheden tot aan het remmen van allerlei ontstekingen.

Naast gezond is de Golden milk ook zeer uitgebalanceerd qua ingrediënten waarin de verschillende bestanddelen elkaar versterken. Zo zorgt het vettige van de kokosolie en de zwarte peper ervoor dat de kurkuma beter door het lichaam kan worden opgenomen. De drank wordt van oudsher met gewone melk gemaakt. Deze variant is met amandelmelk, maar eigenlijk kunnen alle soorten (plantaardige) melk gebruikt worden.

Ingrediënten voor 1 glas of mok

  • 250 ml amandelmelk
  • ½ theelepel (Ceylon)kaneel
  • 2 theelepels kurkuma
  • ½ theelepel kardemom
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel kokosolie (extra vierge)
  • Snufje zwarte peper
  • Optioneel: theelepeltje honing of ahornsiroop

Bereidingswijze
Voeg alle ingrediënten toe aan een steelpannetje en verwarm tot het kookpunt. Meng de specerijen goed door elkaar met een lepel of garde. Schenk in een glas of mok en drink direct.

Variaties

  • Golden milk kan ook koud gedronken worden op warmere dagen. Handig om een voorraadje te maken en deze in een fles in de koelkast te bewaren. Voor gebruik goed schudden!
  • Voeg vers geraspte gember in plaats van gemberpoeder toe.
  • Er zijn verschillende varianten van Golden milk. De kurkuma is wel altijd het hoofdingrediënt. Dus experimenteer en ontdek welke samenstelling jij het lekkerst vindt.
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Send this to a friend