web
statistics

Recept: Zelf havermelk maken

Havermelk uit de supermarkt kost al gauw een paar euro terwijl het voornamelijk uit water bestaat. Als we dan nog even verder op het etiket kijken, dan zien we dat er vrijwel altijd zonnebloemolie aan is toegevoegd, iets waar de meesten onder ons niet echt vrolijk van worden. Dan is het vaak nog gezoet met suiker, die erg overheersend kan zijn. Gelukkig is het maken van havermelk een fluitje van een cent!

Voor minder dan 2 euro kun je 500 gram havervlokken kopen, waar je wel 4 porties havermelk mee kunt maken. Ik koop zelf altijd de biologische havervlokken met Demeter keurmerk.

Haver is bijzonder rijk aan eiwit en vetten, waardoor het resultaat zeer romig is. Een bijkomend voordeel is dat het niet vlokt in de koffie, zoals bij sojamelk wel het geval is.

Van nature is haver vrij van gluten, maar de fabrieken waarin ze verwerkt worden zijn dat niet. Als je een lichte gevoeligheid hebt voor gluten kun je alle soorten haver gebruiken, maar als je coeliakie hebt is gecertificeerde glutenvrije haver heel belangrijk.

Ingrediënten:

 • 150 gram havermout
 • 1 liter water
 • Snufje (Keltisch) zeezout

Benodigdheden:

 • Blender
 • Lege afsluitbare 1 liter fles

Optioneel:

 • Zoetmiddel (honing, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, dadels)
 • Kaneel
 • Zeef, notenzeefzak, kaasdoek of theedoek.

Bereiden
Doe de 150 gram haver (en eventueel een snufje zout, kaneel of dadels) als eerste in de blender en voeg er dan de 1 liter water aan toe. Zet de blender hierna voor 2 minuten op vol vermogen aan het werk. Zo nodig kun je de havermelk hierna nog zeven met een notenzeefzak.

Mijn truc: een hogesnelheidsblender
Ik gebruik zelf de Bianco hogesnelheidsblender. Een hogesnelheidsblender heeft een extreem krachtige motor en draait veel sneller (tot wel 30.000 toeren per minuut). Hierdoor wordt het resultaat veel gladder / smoother dan in een normale blender. Met een hoge snelheidsblender is het niet nodig om de haver een nacht te laten weken. Heb je een normale blender, dan is dit zeker een must. Als je weinig tijd hebt kun je de haver ook 20 minuten koken en dan in een normale blender fijnmalen.

Als je een normale blender gebruikt is het lekkerder om het resultaat te zeven met een zeef of speciale notenmelk zeefzak. Bij een hogesnelheidsblender is dat absoluut niet nodig.

Zet je zelfgemaakte havermelk na bereiding snel in de koelkast, het blijft dan maximaal 3 – 4 dagen goed.

Tips:

 • 150 gram haver is vrij veel, maar ik hou van romige havermelk. Als je een kleine portemonnee hebt, is 80 – 120 gram ook voldoende voor een lekkere havermelk.
 • Voeg 1 theelepel kaneel toe voor extra smaak en gezondheidswaarde.
 • Voor een lekkere chocolademelk van haver kun je ook per kopje 1 – 2 theelepels cacao toevoegen.
 • Op 1 liter havermelk zijn 4 dadels voldoende om mee te blenden.
 • Je kunt de haver desgewenst 1 nacht laten weken om eventuele fytinezuur af te laten breken. Dit is niet per se nodig, dus als je haast hebt geen must.
 • Je kan de melk ook met een staafmixer maken, gebruik hiervoor dan de chufamix notenmelkmaker.
 • Verschillende soorten haver kunnen een ander resultaat geven omdat de gehaltes aan vezels, vetten, eiwitten en koolhydraten soms verschillen. Experimenteer dus met diverse merken havervlokken tot je een lekkere gevonden hebt.
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

10 gedachten over “Recept: Zelf havermelk maken”

 1. Goed dat je uitgebreid de minder in de buidel tastende alternatieven benoemd, zo’n prijzige blender is wel fijn, maar niet echt nodig.
  Is het ook zo eenvoudig om zelf kokosmelk te maken, van bijvoorbeeld geraspte kokos en water? Misschien heb je daar ook al mee geëxperimenteerd?

  Gezond eten maakt rustig en blij, vind je ook niet?

 2. ik gebruik altijd de barista havermelk om in mijn koffie te doen. De reden is dat deze speciale barista melk zo lekker schuimt. Nu is dat niet het geval bij de zelfgemaakte havermelk? Hoe kan dat? En wat voegt de fabrikant extra toe om dit zo schuimig te krijgen? Op de informatie kant staat niets bijzonders als toevoeging vermeld.
  Dank je wel!

 3. Deze havermelk kun je ook goed gebruiken voor cappuccino. Alleen krijg je van eigengemaakte havermelk geen schuim. Ik heb de volgende oplossing: ik koop een pak Oatly havermelk Barista. Dat verdeel ik in drieën, twee delen vries ik in. Het pak met 1/3 liter Oatly Barista giet ik verder vol met eigengemaakte havermelk (van alleen haver en water, geen zout of zoetmiddel). Goed schudden. Deze havermelk schuimt prima in cappuccino en de hoeveelheid toevoegingen die daarvoor nodig is, is teruggebracht tot 1/3.
  Overigens moet vóór elk gebruik havermelk opnieuw flink geschud worden.

 4. Uit je tekst haal ik dat je zelf havervlokken gebruikt (rauwe haver) en het recept gebruikt havermout (gestoomd). Zijn de vlokken zo te gebruiken of is het handig ze eerst een nacht te weken?
  Maak je amandelmelk op zelfde manier?

  • Havervlokken in de winkel zijn altijd gestoomd. Dit om enzymen onwerkzaam te maken die voor achteruitgang van de haver kunnen zorgen. Daarom kun je de vlokken rauw eten of verwerken tot havermelk. In feite zijn ze dus niet rauw. Amandelmelk kun je inderdaad op een vergelijkbare manier maken!

 5. Gefeliciteerd met je nieuwe woon en werkplek, dat zal wel even gesjouw zijn geweest. Dank je voor het havermelk verhaal ik ga het zeker maken en proeven.Mooie lente!

 6. Hoi Juglen,
  Heb je ook tips wat met de pulp te doen? Kun je het gebruiken om koekjes van te bakken?

  • Jazeker. Je kunt er inderdaad koekjes van bakken, maar ook toevoegen aan pannenkoekenbeslag!

Reacties zijn gesloten.