Hoofdpagina » Nieuws » Regelmatig wandelen vermindert lage rugpijn

Regelmatig wandelen vermindert lage rugpijn

Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat een grote impact kan hebben op iemands leven. Maar liefst zeven op de tien mensen die van lage rugpijn herstellen, krijgen binnen een jaar opnieuw last. Het vinden van effectieve preventieve maatregelen is daarom erg belangrijk. Uit recent Australisch onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, blijkt dat regelmatig wandelen de kans op terugkerende lage rugpijn bijna kan halveren.

Aan het onderzoek deden 701 volwassenen mee die recent een episode van lage rugpijn hadden doorgemaakt. De helft van de deelnemers kreeg een wandelschema voorgeschreven van gemiddeld 130 minuten per week, verdeeld over drie tot vijf wandelingen. Daarnaast kregen ze educatieve sessies van een fysiotherapeut. De andere helft vormde de controlegroep en kreeg geen specifieke behandeling.

De resultaten waren opmerkelijk. Degenen die het wandelschema volgden, bleven gemiddeld bijna twee keer zo lang pijnvrij in vergelijking met de controlegroep. Het risico op een nieuwe periode van invaliderende rugpijn was maar liefst bijna 50% lager. Ook hoefden ze aanzienlijk minder vaak verlof op te nemen van hun werk.

De onderzoekers benadrukken dat het niet nodig is om elke dag lange afstanden te lopen. Regelmatige korte ommetjes van 30 minuten zijn al effectief. Door langzaamaan de afstand en intensiteit op te voeren, kunnen de positieve effecten versterkt worden. Waarom wandelen precies zo goed helpt, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk spelen de zachte bewegingen, het versterken van spieren en ontspanning een rol.

Dit is het eerste gerandomiseerde onderzoek dat de preventieve werking van wandelen op lage rugpijn wetenschappelijk aantoont. Gezien de brede toegankelijkheid en het gebrek aan bijwerkingen van deze vorm van beweging, zou het standaard geadviseerd moeten worden door artsen. Wandelen is een eenvoudige manier om de belangrijkste oorzaak van invaliditeit wereldwijd aan te pakken en veel leed te voorkomen.

Bron: Pocovi NC, Lin CWC, French SD, et al. Effectiveness and cost-effectiveness of an individualised, progressive walking and education intervention for the prevention of low back pain recurrence in Australia (Walkback): a randomised controlled trial. The Lancet. Published online June 2024:S0140673624007554.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.