Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in een recent onderzoeksrapport verontrustende toekomstvoorspellingen gepresenteerd over de ontwikkeling van overgewicht in Nederland. De cijfers schetsen een zorgelijk beeld: waar momenteel de helft van alle Nederlanders kampt met overgewicht, dreigt dit aantal zonder doeltreffende interventies te stijgen naar bijna twee derde (64 procent) van de bevolking in 2050.
Vooral de snelle toename onder jongere generaties baart zorgen. Het percentage jongvolwassenen tussen de 20 en 29 jaar met overgewicht is in dertig jaar tijd spectaculair gestegen – van 17 procent in 1990 naar 32 procent in 2020. De sterkste groei wordt waargenomen in de leeftijdsgroep van 18 tot 44 jaar. Bovendien signaleert het RIVM dat gewichtsproblemen steeds vroeger in het leven beginnen.
De huidige aanpak blijkt ontoereikend. Het in 2018 gelanceerde Nationaal Preventieakkoord heeft niet de gewenste resultaten opgeleverd. De trage besluitvorming in Den Haag speelt hierbij een belangrijke rol. Een sprekend voorbeeld is de langdurige politieke discussie over het verlagen van de btw op groente en fruit – een maatregel die volgens deskundigen direct zou kunnen bijdragen aan gezonder eetgedrag.
De gevolgen voor de volksgezondheid zijn ingrijpend. Het RIVM voorspelt een drastische toename van chronische aandoeningen richting 2050. Het aantal mensen met dementie en artrose zal naar verwachting verdubbelen. In totaal kunnen de chronische ziektegevallen oplopen tot bijna 12 miljoen in 2050.
Deze bevindingen maken deel uit van een uitgebreid vierjaarlijks onderzoek naar de toekomst van de Nederlandse volksgezondheid, waarvan het RIVM alvast enkele kernresultaten heeft vrijgegeven. Het volledige rapport wordt aanstaande woensdag gepubliceerd.
De cijfers onderstrepen de noodzaak van een effectievere aanpak van overgewicht. Experts benadrukken dat snellere besluitvorming en doelgerichtere maatregelen essentieel zijn om deze zorgwekkende trend te keren en de gezondheid van toekomstige generaties te beschermen (bron: Nu.nl).