web
statistics

Schaliegas en onze gezondheid

schaliegasIn Nederland[1] gaan we binnenkort wellicht gebruik maken van een nieuwe techniek om gas te winnen. De nieuwste methode is ‘fracking’ waarbij er chemicaliën de bodem in gespoten worden, met alle risico’s van dien. Is dit wel zo veilig?

Wat is schaliegas?
Schaliegas is gas dat zit opgesloten in hard gesteente dat schalie heet. Ook Nederland heeft schalie in de bodem. Via een proces kan het gas uit de schalie gewonnen worden.

Hoe werkt het proces nu precies?
Bij hydraulisch fractureren, oftewel fracking, worden er water, zand en chemicaliën de bodem in gespoten zodat de schalie, een zeer hard gesteente, breekt en er gas ontsnapt dat vervolgens weer gewonnen kan worden. Dit fracken gebeurt onder een zeer hoge druk. Het chemisch verontreinigde water wordt naderhand grotendeels opgepompt, zodat daar de gasbelletjes uit gewonnen kunnen worden. Het afgewerkte water wordt meestal weer terug de bodem[2] ingespoten omdat men ook niet weet wat we er anders mee zouden moeten doen.

Getapt kraanwater in de buurt van schaliegasboringen
Getapt kraanwater in de buurt van schaliegasboringen

Wat is het probleem?
De chemicaliën die gebruikt worden kunnen in de bodem lekken en in ons drinkwater terecht komen. Ook kan het gebeuren dat onze bodem vervuild raakt en daarmee onze groente en fruit omtovert tot giftige gewassen. Ons oppervlaktewater is hiermee ook in gevaar, want de chemicaliën kunnen ook in de lucht terecht komen. Ook is het risico op aardbevingen aanwezig, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Bij het boren komt er bovendien een behoorlijke hoeveelheid methaan vrij, dat veel schadelijker voor het milieu is dan CO2. In Amerika kan methaan voor vreemde situaties zorgen:

Waarom doet Nederland dit dan?
Vele landen zoals Frankrijk en Bulgarije hebben hydraulisch fractureren verboden en daarmee het winnen van schaliegas via deze methode onmogelijk gemaakt. Onze fossiele brandstoffen zijn eindig en we zijn afhankelijk van andere landen. In Nederland komt een groot gedeelte[3] van het gas uit Rusland. Wanneer je afhankelijk bent van de ander, verlies je de macht. Bovendien is extern inkopen van gas duur. Op de internationale agenda staat het beschermen van de economie hoog op het prioriteitenlijstje en krijgt voorrang, no matter what. Het gaat hier dus om geld en macht, iets dat we wel vaker tegenkomen in de politiek. Wanneer we kiezen voor deze methode van gaswinning blijken we multimiljardair te zijn en kunnen we gas exporteren in plaats van importeren. Politici zien deze methode van gaswinning dus eigenlijk als het winnen van de staatsloterij.

Methaan in kraanwater zorgt voor vreemde situaties
Methaan in kraanwater zorgt voor vreemde situaties

Is schaliegas veilig?
In Amerika wordt er al op grote schaal gebruik gemaakt van de eerder genoemde methode om gas te winnen. In de gebieden waar deze methode is toegepast is er een behoorlijke toename[4][5] gevonden in de hoeveelheden toxines in de bodem. Politici hebben dollartekens in hun ogen. Keer op keer zitten er mensen in de politiek die afkomstig zijn uit het bedrijfsleven[6]. Dit heeft als nadeel dat deze mensen dus dubbele belangen hebben. Het bedrijf Nestlé is momenteel aan het onderzoeken[7] of drinkwater wel een menselijk recht is. Ze willen namelijk water gaan patenteren en alleen via flesjes verkopen. Dit zal de inkomsten van de staat via belastingen enorm doen toenemen. Schaliegas is een belangrijke pion in dit proces.

Wat kunnen we hieraan doen?
In de jaren ’70 lieten de Nederlanders minder makkelijk over zich heenlopen. Onder meer de fluoridering van het drinkwater is toen door de politiek onder druk van de bevolking een halt toegeroepen. Nederlanders zijn in vergelijking met andere Europese landen erg braaf en we luisteren erg goed naar wat Brussel wil. Braaf zijn is leuk, maar niet ten koste van onze gezondheid. We zullen dus moeten stemmen op politieke partijen die tegen schaliegasboringen zijn. Ook kunnen we deze en deze petities tekenen, zodat er genoeg handtekeningen zijn om deze zaak op politiek niveau op de agenda te krijgen.

Mocht schaliegas er toch komen, dan is het noodzakelijk om thuis zelf het drinkwater te distilleren. Schaliegas is geen oplossing, maar een nieuw probleem!

Tips om meer te weten:
Documentaire Gasland deel 1 (Van tegenlicht)
Documentaire Gasland deel 2
Schaliegas.nl (Van Ron Fonteine)

 


Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

7 gedachten over “Schaliegas en onze gezondheid”

 1. Eigen tekst van Juglen neem ik aan?
  ik had eigenlijk nog weinig gehoord van schaliegas.
  alleen een paar keer even gehoord in het nieuws.
  Maar goed dat je hier nu aandacht aan besteedt.
  Nieuw probleem erbij als je het mij vraagt.
  het probleem van de flink toegenomen elektromagnetische straling (dect, gsm, wifi, umts ) is hiermee weer flink naar de achtergrond verdrongen.

 2. Dank voor je artikel, Juglen! Het onderwerp en de gevolgen er van kunnen niet vaak genoeg onder de aandacht gebracht worden. Gelukkig zijn ook veel burgers op tegen, maar op de één of andere manier lijkt het toch gewoon door te gaan. De politiek luistert meer naar de financiële belangen. Welke invloed kan ik hier op uitoefenen? Partij voor de Dieren steunen en de petities tekenen en er over praten met anderen. Nog meer tips zijn welkom;-)

 3. Soms voel ik me zo machteloos, er wordt niet meer geluisterd naar de bevolking ,alleen het te verdienen geld telt.
  Zembla liet zien hoe Nestle water op pompt en in flessen verpakt, de armere mensen hebben daardoor geen beschikking meer over drinkwater en hun bronnen zijn droog gevallen dus landbouw is ook niet meer mogelijk en nu de dreiging van schaliegas, ons drinkwater wordt dus ook bedreigt, geen water geen leven dus dan heb je aan geld ook niet zoveel.

 4. Beste Juglen,

  Zeker al over gehoord en gelezen en welke gevolgen het uiteindelijk voor de mensen in Nederland kunnen betekenen. Ik en vele anderen met mij zijn juist trots en dankbaar voor de kwaliteit van drinkwater in ons klein landje. Na zoveel jaren gewend te zijn aan het drinken van water uit de kraan en straks is dit niet meer mogelijk. Je betaalt je scheel aan een flesje drinkwater op bijvoorbeeld de treinstation. De winsten die de bedrijven uit een fles bronwater halen. Allemaal zaken waar we met z’n allen niet mee eens zijn en er ook tegen zijn. Ondertussen prosteren wij daar niet tegen omdat we dus nog de beste kwaliteit aan drinkwater uit de kraan kunnen halen. WAT dus als dat voorbij is? Ik teken wel voor de petitie tegen het winnen van schaliegas in Nederland. Smakelijke groet, Tammy

 5. Ik wil best reageren (dit n.a.v je nieuwsbrief), maar wat valt er nog over te zeggen? Ik vind het vreselijk dat politici dit klakkeloos willen doen, zonder te geven om gezondheid, schone lucht, drinkwater, etc. Ik heb beide petities getekend. Geen idee wat ik nog meer kan doen. Als er naar schaliegas wordt geboord hebben wij geen keuze meer. Je kunt in de winkel kiezen voor bio of niet bio, chips of fruit. Maar schaliegas wordt ons door de strot gedrukt. En nu dan??

 6. Dit is toch niet meer normaal, je denkt, het kan niet meer erger, maar telkens kan er altijd iets erger en maar voor 1 belang: geld en macht. Walgelijk. Ik dacht dat men bewuster ging worden maar er is helaas nog een grote groep slapers. En wij….het wordt hoog tijd voor een soort verzet, vechten voor onze rechten en vooral voor onze gezondheid!!!

Reacties zijn gesloten.