web
statistics

Schokkende cijfers over onze gezondheid

cijfers liegen nietWe staan er vaak niet bij stil en sommige zaken vinden we normaal, maar dat zijn ze lang niet altijd. We worden ouder dan ooit, maar meestal niet in goede gezondheid. We zijn eigenlijk langer bezig met sterven, in plaats van te leven. De rol van voeding is wat mij betreft erg groot. Wat zou er met deze cijfers gebeuren als we anders zouden eten?

Hier geven we je de meest recente schokkende cijfers met bron, zodat je ze zelf kunt nagaan:

 • Nederland telt 5,3 miljoen chronisch zieken1
 • Ruim 8 miljoen volwassen Nederlanders hebben te kampen met overgewicht2
 • 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 2 mannen krijgen kanker3
 • 1 miljoen Nederlanders slikken elke dag antidepressiva4
 • 10 procent van Nederland kampt met een te hoge bloeddruk5
 • Nederland telt 800.000 (=5%) vegetariërs6
 • In India eet 40% van de bevolking vegetarisch7
 • 63% van de hoogbejaarden heeft 2 of meer chronische ziekten8
 • In 2012 hebben we 92,7 miljard euro aan de zorg uitgegeven9
 • Meer dan 1 miljoen ouderen slikken cholesterolverlagers10
 • 13% van de werknemers is emotioneel uitgeput11
 • 11,6 miljoen Nederlanders drinken alcohol, waarvan 2 miljoen zware drinkers.12
 • 1 miljoen Nederlanders hebben een hart- of vaatziekte13
 • 1 op de 20 Nederlandse kinderen slikt dagelijks Ritalin14
 • 40% van de Nederlanders slikt voorgeschreven medicijnen15
 • Van de geslikte medicijnen werken er miljoenen niet16
 • De levensverwachting van Amerikanen neemt sinds kort af17
 • Ruim twee derde van de jongeren beweegt te weinig18
 • Er zijn in Nederland circa 140.000 alzheimerpatiënten19
 • 26% van de Nederlanders die 15 jaar of ouder zijn, rookt20
 • In de eerste helft van dit jaar bezochten 1,8 miljoen unieke Nederlanders deze site (er is nog hoop ;):

bezoekers

 

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

23 gedachten over “Schokkende cijfers over onze gezondheid”

 1. Waarom staan de vegetariers erbij? Dat is toch alleen maar gezonder, als je uiteraard wel alle vitamines, mineralen, eiwitten en vetten op een andere manier binnen krijgt?

 2. Overgewicht; klopt. 12 jaren heel erg veel corticosteroïden. Van broodmager naar rompvervetting. Zelfs een Prof. van het UMCG die zich verdiept in morbide overgewicht doet zijn handen omhoog en zegt; ik weet het niet.
  Diabetes; klopt. In beide familielijnen en de medicatie van 1965/1977.
  Hart en vaat; klopt. Slap excuus?? Rechte lijn familie?
  Vegetariër; Nee, vlees van een slager uit Balkbrug die zijn vee in het Reestdal heeft en zelf alles maakt. (Moet ik wel 160 km voor rijden.)
  Een glas alcohol; heerlijk !! een glas…, maar ik kan ook weken zonder.
  Cholesterolverlagers; vanmorgen weer geweigerd, en de medicijnvrouw de raad gegeven om zich beter in te lezen. Een diabetesverpleegkundige die niet weet hoeveel koolhydraten een boterham heeft en mij vertelt dat een ei koolhydraten telt. Die het verschil niet weet tussen suiker en fructose/glucosestroop.
  Van zulke mensen hangt je leven af??
  De meesten hebben twee oren maar er zit een gat tussen.

  • Begrijp niet dat dat soort mensen uberhaupt hun diploma behaald hebben, ach ja gewoon gekregen om de reputatie van de school/opleiding te behouden neem ik aan

 3. Ik weet dat het slecht gesteld is maar volgens mij zijn deze cijfers echt overdreven. 1 op de 20 ritalin? Geloof er geen fluit van. Van alle kinderen die ik ken (en dat zijn er best veel) zijn dat er 2. Ik woon in de randstad dus in de grootste risicogroep en kom dan uit op 1 op 100? Minimaal. Als je jezelf serieus wilt blijven nemen moet je wel met goede informatie komen.

  • Ben 74 jaar, altijd GEWOON gegeten en NOOIT gerookt {heel belangrijk|
   ben super gezond en als je niet groter ben dan 1meter10 spring ik nog steeds over je heen en met mij vele anderen. POSITIEF leven en voral niet alles geloven wat je leest maar een middenweg zoeken en je eigen gezonde verstand gebruiken. Gezond eten {lees biologisch} is duur en lang niet voor iedereen weggelegd, vraag dat maar eens aan de inmiddels 200.000 landgenoten die afhankelijk zijn van een voedselbank en helemaal niets te kiezen heben

 4. Bij mij in de family zijn er zo al vier die aan de Ritalin zijn of zijn geweest en de drie kinderen van mijn vriendin slikken het ook, dat krikt het aantal dan ook al aardig op. Ritalin is handel zowel voor de farmaceutische industrie als in het drugs circuit. We eten en slikken zo wie zo veel puur vergif om ons nog zieker te maken. Allemaal handel om welke industrie als maar rijker te maken. Kijk nu eens naar al dat goedkope vlees wat ze daar zoal in gestopt hebben om de dieren maar zo snel mogelijk vet te mesten, gif op groente en fruit is het dan niet gek dat veel mensen te dik zijn en kanker krijgen, hart en vaatziekten en chronische aandoeningen. En maar roepen het is verantwoord wat er in ons eten zit, niet dus. Alles draait om winst maken en niet om de gezondheid van de mensen.

 5. Alles, maar dan ook alles draait om geld en macht. De voedsel-‘industrie’, dat absoluut geen industrie zou mogen zijn, gezond voedsel is streek en seizoensgebonden, MAAKT ONS ZIEK – zodat de farma- ‘indrustie’ kan blijven floreren en ons nog meer ziek, lees afhankelijk maakt. Wat ik het ergst van al vind is dat die grote industrie-machten gebruik maken van de onwetendheid van de mensen… en daarom Jurgen een dikke merci voor al de tijd die je steekt om voor ons al dat opzoekingswerk te doen en om ons te informeren. Dank je wel!!

  • Mieke, ben het helemaal met je eens! Enne ….. David-Jan kan nog goed Nederlands van je leren. Wie schrijft nou word …… gehaald?

 6. Ritalin,??? ik denk dat OPVOEDING gewoon heel belangrijk is, rust in de tent, tijd om naar je kids te luisteren,…dat hebben de ouders niet meer, werken, om dat mooie huis te hypotheken, waar ze geen plezier van hebben, want op vakantie gaan moet ook, en dan sturen die ouders hun kids wel even naar zo’n soort gezelligheids-club, zodat zij zelf op hun smartphone, I-pad, I-pod, Laptop e.d. kunnen chatten, skypen en ga zo maar door, …blurpp

 7. “De rol van voeding is wat mij betreft erg groot. Wat zou er met deze cijfers gebeuren als we anders zouden eten?”

  Beetje te bekrompen in mijn ogen. Ik denk dat stress in onze maatschappij een véél groter punt is.

  Zie bijvoorbeeld:
  http://www.nu.nl/gezondheid/3801334/twee-keer-zo-vaak-diabetes-bij-asielzoekers.html

  En deze zou ook aanstoot gevend moeten zijn:
  http://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140430133143.htm

  Daarnaast snap ik de relatie met vegetariers niet helemaal. India is het land met de meeste diabetici en ook andere chronische problemen komen daar zonder twijfel voor.

 8. Ik ben werkzaam bij de Thuiszorg. Ik kom bij veel mensen, vooral ouderen. Al die ouderen waar ik kom of ben geweest slikken cholesterolverlagers en bloedverdunners. Vaak slikken ze nog meer rommel. Gezond oud zijn ze in elk geval niet. Helaas hebben ze allemaal een geel gezicht. Dat is niet zo vreemd natuurlijk. Ze kijken allemaal zo op tegen “artsen” en “specialisten”. Ze doen alsof het goeroes zijn. Nou, ik zal zo zeggen het zijn valse goeroes die de mensen op het verkeerde been zetten. Afschuwelijk gewoon. Bah.

 9. De 1.8 miljoen sessies uit je analytics screenshot zijn geen 1.8 miljoen unieke nederlanders, dat heet users in analytics. Sessions zijn bezoeken, dus als ik in de eerste helft van het jaar 20 keer hier ben geweest zijn 20 van die 1.8 miljoen sessies van mij ;-)

 10. Ik was gisteren met mijn kindjes op het strand en ik ben me letterlijk rot geschrokken. Heel veel mensen zitten er maar te zitten, te eten en roken, bewegen niet en dat met kleine kinderen! En het is dus niet alleen hun eigen lijf dat ze beschadigen, maar ze sleuren de volgende generatie ook mee in hun verderf.

  Sowieso de hele hype om bij elke activiteit te eten maakt me kwaad. Patat op het strand, ijs in de stad. Je kan niet eens fatsoenlijk naar de supermarkt zonder dat je kids allerlei troep aangeboden krijgen. Dat ik dan aan de AH-cassiere moet zeggen: “zolang jullie zoute stokjes uitdelen, mogen mijn kinderen niks” en zij mij dus aankijkt alsof ik mijn kinderen martel want ze mogen geen zout van mij!

  Het is een pandemie en ook Nederland lijkt in slaap gesukkeld. Ik hoop dat je site en je boodschap ook kamerleden met invloed bereikt, want we gaan giga de verkeerde kant op zo. Ik heb in ieder geval het licht nu gezien en me nog nooit zo fit gevoeld als de afgelopen 6 weken waarin ik stapsgewijs mijn voeding aanpas. Go, Juglen, go!

 11. Ik denk de gezondheid van de mens alleen maar erger slechter gaat worden de komende generaties. Welk product in de supermarkt is nog te vertrouwen? Er zit zoveel rotzooi in. En tja, er komen steeds meer mensen die steeds meer eten dus de productie van etenswaar moet steeds sneller en meer. En zo goedkoop mogelijk zodat de fabrikanten er zoveel mogelijk aan verdienen.
  Ook zie ik dat veel jongeren tegenwoordig leven op energiedrank, koeken en chips. 8 jaar en energierank…en je dan afvragen waarom zoveel kinderen aan de Ritalin zitten. Ik wil niet zeggen dat het alleen daardoor komt, maar het bewijst wel dat veel kinderen geen moer om hun gezondheid geven.

 12. Hallo Juglen ,

  Heel erg bedankt voor elke week de informatie .

  Ben er ook al lang mee bezig !!!!

  Een informatieavond in het oosten zou heel mooi zijn , dan kom ik

  Hartelijke groeten , Diny .

Reacties zijn gesloten.