Hoofdpagina » Nieuws » Schokkende studie stelt microplastics vast in alle onderzochte menselijke testikels

Schokkende studie stelt microplastics vast in alle onderzochte menselijke testikels

Een nieuwe, verontrustende studie heeft aangetoond dat microplastics alomtegenwoordig zijn in het menselijk lichaam. Onderzoekers hebben in alle 23 onderzochte menselijke testikels en 47 hondentestikels microplasticdeeltjes aangetroffen. Deze schokkende bevinding roept ernstige vragen op over de mogelijke gevolgen voor de mannelijke vruchtbaarheid en de algehele gezondheid.

De concentratie microplastics in menselijke testikels bleek bijna drie keer zo hoog te zijn als in die van honden, met respectievelijk 330 en 123 microgram per gram weefsel. Polyethyleen, dat wordt gebruikt in plastic zakken en flessen, was het meest voorkomende type microplastic, gevolgd door PVC.
Hoewel er in deze studie geen direct oorzakelijk verband kon worden vastgesteld, toonden de resultaten bij honden aan dat een hogere PVC-concentratie gepaard ging met een lagere spermatelling. Dit suggereert dat blootstelling aan microplastics mogelijk bijdraagt aan de al decennialange daling van het aantal zaadcellen bij mannen wereldwijd.

Eerdere studies bij muizen hebben al aangetoond dat microplastics de vruchtbaarheid kunnen verminderen en hormoonverstoringen kunnen veroorzaken. De ontdekking van microplastics in menselijke testikels is dan ook zeer zorgwekkend en onderstreept de noodzaak voor verder onderzoek naar de gezondheidseffecten van deze verontreiniging.

De alomtegenwoordigheid van microplastics in het menselijk lichaam, en met name in de testikels, is een alarmerend signaal. Het is van cruciaal belang dat we de potentiële gevolgen voor de mannelijke vruchtbaarheid en de algemene gezondheid grondig onderzoeken. Daarnaast moeten we dringend maatregelen nemen om de verspreiding van microplastics in het milieu tegen te gaan en de blootstelling van mensen aan deze schadelijke deeltjes te verminderen. Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we de dreiging van microplasticvervuiling aanpakken en de gezondheid van toekomstige generaties beschermen (The Guardian).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.