Selderijsap een wonderdrank? Wat zegt de wetenschap?

De laatste maanden komen er steeds meer vragen binnen over selderijsap. Juices van bleekselderij zijn een ware rage. Het zou een levenselixer zijn met wonderlijke krachten. Op veel plekken in Amerika is selderij alleen nog op bestelling leverbaar. Ook in Nederland is vaak geen bleekselderij meer in de supermarkten te vinden, omdat aanhangers van de selderijstroming ze massaal opkopen. Instagram puilt inmiddels uit van de mensen die hun selderijsap met de wereld delen. Wat is hier aan de hand? Hoe komt deze juice zo populair? Is het sap van selderij echt zo gezond? In deze nieuwsbrief hierover meer!

De niet te stuiten populariteit van selderijsap lijkt vooral een enorme toevlucht te hebben genomen doordat spreker en schrijver Anthony William hier veel aandacht aan besteedt. Anthony is in Amerika zeer populair bij beroemdheden en mensen die ultieme gezondheid zoeken. Vele beroemdheden en Hollywoodsterren staan achter hem (1). Hij is naar eigen zeggen een helderziende die ziektes bij mensen kan vaststellen en weet welke voeding hen kan genezen (2). Anthony heeft meerdere boeken geschreven, waaronder de bestseller Medical Medium en Celery Juice (selderijsap) (3). Selderijsap is volgens hem aan te raden tegen het Epstein-Barrvirus (EBV), migraine, spijsverteringsproblemen, huiduitslag, vermoeidheid, een duf hoofd en nog honderden andere klachten (4). Heel interessant, maar wat heeft de wetenschap hierover onderzocht?

De voordelen van selderij(sap) volgens de wetenschap:

  • Bomvol nutriënten – Het sap van selderij bevat per 100 gram slechts 18 kilocalorieën, terwijl er vele micronutriënten tegenover staan. Er zit veel vitamine K, foliumzuur, vitamine A en kalium in. Vrijwel alle mineralen zijn vertegenwoordigd. Hierdoor kan sap van selderij hydraterend werken.
  • Rijk aan apigenine – Het is bekend dat selderij rijk is aan apigenine. Volgens onderzoekers kan dit werken tegen ontstekingen in de maag, maar ook tegen maagkanker (5).
  • Rijk aan antioxidanten – Selderij bevat vele antioxidanten, waaronder flavonoïden die op zichzelfstaand ook in verband worden gebracht met een kankerremmende werking (67). Onderzoekers hebben in een dierstudie vastgesteld dat het sap van de selderij kan beschermen tegen de schadelijke werking van oxidatieve stress bij bepaalde medicijnen tegen kanker (8).
  • Kan mogelijk ontstekingen remmen – Selderij blijkt de stof apium te bevatten. Deze stof lijkt ontstekingsremmende eigenschappen te hebben volgens voorlopige studies (910).
  • Kan de vruchtbaarheid verbeteren – Vooral bij mannen. In een recente review staat dat selderij het mannelijk reproductiesysteem kan beschermen tegen schade en de vorming van gezond zaad kan bevorderen (11).
  • Kan de glucosespiegel in het bloed gunstig beïnvloeden – Een recente studie stelde vast dat een extract van het blad van de selderij in staat is om de glucosespiegel in het bloed zowel voor als na de maaltijd te verbeteren (12). De insulinewaarden verschilden niet.
  • Kan de bloeddruk verbeteren – In verkennende studies bij dieren is door wetenschappers vastgesteld dat selderijextract niet alleen de systolische bloeddruk kan verbeteren, maar ook de LDL- en triglyceridenwaarden (1314).

Meer bewijs nodig

De bovenstaande studies zijn studies van matige kwaliteit. Voor definitief bewezen gezondheidseffecten is er nog meer onderzoek nodig. Helaas kent de selderij-industrie geen miljardeninvesteerder, dus zullen deze onderzoeken er waarschijnlijk voorlopig niet komen. Goede onderzoeken zijn erg duur en lastig op te zetten. Omdat de natuur niet te patenteren valt, zijn er weinig investeerders bereid om geld op tafel te leggen. Bij de farmaceutische industrie ligt dit anders, zij kunnen hun investeringen terugverdienen door middel van patenten, waarmee het alleenrecht krijgen om bepaalde medicatie te produceren.

Hoeveel en wanneer?

Anthony raadt aan om ‘s morgens 16 ounces verse selderijsap te drinken op nuchtere maag. Dat komt overeen met 473 ml. Het liefst puur, maar als je de smaak niet kunt waarderen dan is het toevoegen van een beetje komkommer of appel toegestaan, mits dit langzaam wordt afgebouwd. Het meest medicinaal werkt selderijsap als het helemaal puur is. Het sap zou een positiever effect op de gezondheid hebben dan het eten van selderij zelf. Hij zegt dat hij duizenden mensen heeft zien genezen door het drinken van dit sap (15). Op internet zijn er tal van persoonlijke succesverhalen te lezen, maar deze vallen onder de noemer anekdotisch bewijs. Als tip geeft Anthony mee dat je het beste het sap zelf vers kunt maken met een horizontale slowjuicer. Biologische selderij zou de voorkeur hebben, maar is volgens hem zeker geen noodzaak.

Conclusie

Er is weinig wetenschappelijke onderbouwing voor deze rage. Desalniettemin zijn er duizenden mensen die erbij zweren. Ook in Nederland heb ik vele mensen gesproken die enthousiast zijn over het drinken van selderijsap. Baat het niet, dan schaadt het niet. Of toch wel? Ik ben erachter gekomen dat reguliere selderij zeer veel bestrijdingsmiddelen kan bevatten (1617). Om deze reden zou ik altijd kiezen voor de biologische variant. Zelf maak ik dagelijks een groentesap met mijn slowjuicer, waar een stukje bleekselderij onderdeel van is. Puur voor de smaak. Een vleugje van de zeer aromatische smaak kan ik in sappen, sauzen en soepen erg waarderen.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.