web
statistics

Slecht dieet oorzaak blindheid jongen van 14

De 14-jarige Australische jongen Cian Moore uit Perth werd langzaam aan steeds blinder. Medici konden geen verklaring vinden voor de achteruitgang van zijn zicht.

Artsen raadden de jongen aan om de situatie te accepteren en ermee te leren leven. Daarop besloot de jonge puber om zich terug te trekken en afscheid te nemen van zijn oude leven. Hij zag zijn vrienden niet langer en leefde in zijn eigen wereld.

cian-moore
Cian Moore werd bijna blind door een tekort aan vitamine A

Bij toeval zagen de ouders van Cian een TV-programma waarin arts Stephanie Watson vertelde over nieuwe behandelingen om blindheid tegen te gaan. Toen Dr. Watson het kind onder ogen kreeg, had ze vrij snel een diagnose gesteld: een gebrek aan vitamine A.

Het bleek dat Cian niet zo dol is op groenten. Zijn dieet bestond enkel uit kip, aardappelen, droog brood en cola. Het was niet de eerste keer dat Dr. Watson een vitamine A-tekort bij westerse kinderen heeft vastgesteld. Al vier keer eerder kon de arts blijvende blindheid bij haar Australische patiënten voorkomen door vast te stellen dat er sprake was van een tekort aan vitamine A. Een tekort aan vitamine A is gebruikelijk in arme landen, maar komt steeds vaker ook in het westen voor.

Kinderen weigeren vaak groenten te eten en lopen zo gemakkelijk tekorten op. Ook in Nederland eten kinderen bijzonder weinig groenten, met alle gevolgen van dien.

Cian is na de diagnose begonnen met het slikken van hoge dosissen vitamine A. Inmiddels is zijn zicht weer terug, maar is er helaas ook blijvende schade aan zijn linker oog. Cian is nog altijd niet dol op groente, maar haalt zijn vitamines nu uit synthetische vitamineshakes. Hij is helemaal happy, want hij kan eindelijk weer met zijn vrienden voetballen (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

8 gedachten over “Slecht dieet oorzaak blindheid jongen van 14”

  • Ja, belachelijk. Ik zou mijn kinderen enkel natuurlijke supplementen geven, maar bovenal: groenten. Desnoods verstopt in de pastasaus ;)

 1. Dunne reepjes kool laten zich prima als sliertjes verstoppen in de pastasaus. En als je die ook nog zelf maakt van tomaat, wortel, bleekselderij en ui, dan heb je een prima maaltijd te pakken.

 2. Ik vind t altijd zo’n onzin dat ze dan geen enkele groente lusten. Gewoon verplicht laten eten, al zijn t maar twee of drie happen.

 3. Waarom geen groentesappen. Heb je veel super geconcentreerde voedingsstoffen (zonder belasting van teveel vezels) en gemengd met wat zoet fruit, heel smakelijk.
  Maar het begint allemaal in de kindertijd. Betrek kinderen bij het kweken van voedsel zodat ze leren dat het uit de bodem komt, dat in de bodem allerlei stofjes moeten zitten die zorgen dat je goede voeding krijgt. Je ziet dan dat kinderen veel interesse krijgen in voeding en het met plezier en trots eten omdat ze zelf hebben geholpen het te kweken.

  • Nooit groenten combineren met fruit want men krijgt problemen met de vertering!!!! En het probleem met al die sapjes (is meer hype dan het werkelijk de gezondheid ondersteunt) is dat de vezels ontbreken. Eet gewoon hoe Moeder Natuur het voorschrijft met alles erop en eraan.

 4. Ja, als je zelf, als moeder tijdens de zwangerschap niet goed en gevarieerd eet, heb je kans dat je kind dat ook niet lust! Want zelfs in de baarmoeder wordt de smaak al bepaald! En probeer dan groenten te verwerken in andere gerechten, desnoods met de staafmixer, zoals mijn dochter soms doet omdat kleindochter alle sliertjes uit haar eten vist! ;-) Maar geef wel zoveel mogelijk verschillende smaken en niet 1 keer, maar herhaaldelijk, zodat het kind eraan kan wennen! En dan niet andere dingen laten eten, want dan leren ze het nooit!

 5. Ik dacht dat vitamine A in groente meer een pro vitamine is(caroteen) en pas wanneer groente (grassen enz) door dieren is gegeten het een volwaardige vit. A wordt. Voeding uit dierlijke producten dus

Reacties zijn gesloten.