web
statistics

Slechte voeding brengt gezondheid halve wereldpopulatie in gevaar

Een onafhankelijk panel van de Food and agriculture heeft vastgesteld dat slechte diëten de gezondheid van de halve wereldbevolking in gevaar brengen, zo meldt de BBC.

Door de ongezonde voedingspatronen lijden nu onnodig veel mensen aan hartkwalen, hoge bloeddruk en diabetes. De onderzoekers spreken van niet-infectueuze chronische ziektes. Nieuwe gevallen van deze ziektes grijpen steeds sneller om zich heen. De verwachting is dat de komende 20 jaar de situatie nog verder zal verslechteren.

Het effect dat slechte voeding op ons heeft is groter dan roken of onveilige seks, stellen de onderzoekers. Toch doen overheden bijzonder weinig om het tij te doen keren.

Opvallend is dat de meeste mensen meer dan voldoende calorieën binnenkrijgen, maar onvoldoende micronutriënten zoals vitamines en mineralen. Het tekort aan deze micronutriënten maakt ons op de lange termijn ziek.

De wereldbevolking groeit nog steeds. Omdat mensen meestal besluiten om dicht op elkaar in steden te gaan wonen, trekt dat bedrijven aan die junkfood en bewerkte voedingsmiddelen verkopen. Het grootste probleem zijn de bewerkte voedingsmiddelen met een lange houdbaarheid. Hoog in calorieën, maar laag in voedingswaarde. De productie van bewerkte voedingsmiddelen neemt nog steeds toe. Vooral opkomende landen, zoals China, nemen afstand van hun traditionele dieet en schakelen over op een bewerkt voedingspatroon.

Ook het inkomen speelt een rol. Het blijkt dat arme mensen vaker voor de bijl gaan, dan mensen die wat meer te besteden hebben. Het is opvallend dat bewerkte voedingsmiddelen vaak goedkoper zijn dan onbewerkte voedingsmiddelen. Zo wordt deze ernstige situatie in de hand gewerkt.

De Food and agriculture organization is onderdeel van de Verenigde Naties. Zij pleiten voor onbewerkte voeding. Met name suiker, snacks, frisdrank, zout en bewerkt vlees ondermijnen onze gezondheid. Volgens het panel zouden we bewerkte voedingsmiddelen links moeten laten liggen en kunnen we beter kiezen voor groente, fruit, volle granen, vezels, noten, zaden en eiwit. Als laatste waarschuwen de onderzoekers dat zuigelingen het beste – ten minste 6 maanden – borstvoeding zouden moeten genieten. Het is een trend om kinderen te voeden met flesvoeding, met alle gevolgen van dien (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

11 gedachten over “Slechte voeding brengt gezondheid halve wereldpopulatie in gevaar”

 1. Een beetje gezond denkend mens weet dat bewerkte voeding nooit goed kan zijn. We trappen vooral in de mogelijkheid om snel eten op tafel te krijgen in ons hectische leven. Daar zouden we ook best wat meer over mogen nadenken.

 2. Jammer dat dit soort berichten nooit voorpaginanieuws worden.
  Hetgeen waar ik mij aan stoor is dat bewerkte voedsel de norm is in supermarkten. Onbewerkt voedsel krijgt een label van (oa) biologisch en is daarmee ‘anders’ dan de rest. Zo zou het niet moeten zijn. Het zou goed zijn om de biologische labels te verwijderen en in plaats daarvan al het bewerkt voedsel met een label te voorzien van “Pas op! Ik ben bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen.” Hiermee zet je het ‘slechte’ voedsel apart, is biologisch voedsel normaal en zorg je voor meer awareness onder de mensen.

  • Dat wordt niet bedoeld met bewerkt. Bewerkte voeding is alles wat in bv. potjes en zakjes zit. Eigenlijk alles wat niet meer zijn pure vorm heeft. Brood is ook bewerkt want het is niet meer puur graan, dat kan ook niet anders kan je het niet eten. Echter het een is meer bewerkt dan het andere of er zijn slechte stoffen toegevoegd om de smaak en houdbaarheid te veranderen… Voeding in zijn meest pure vorm is het beste en uiteraard zijn onbespoten groenten gezonder.

 3. Daan ik ben het helemaal met je een, maar het zal nooit zover komen. Want dan houd Unilever op te bestaan.

 4. Als ik het artikel lees gaat het vooral over landen met een groeiende economie waar te veel zout en vet voedsel wordt gegeten. Dus het artikel heeft een beetje andere strekking dan we zouden willen.

 5. Ik vind het inderdaad vreemd dat onbewerkt voedsel duurder is dan bewerkt voedsel. Of het moet zijn dat onbewerkt voedsel minder lang houdbaar is en er daardoor meer weggegooid wordt?

 6. Beste Juglen,
  Interessant om te zien dat het eerste woordje “vet” in een reactie staat, maar nergens anders in het blog vermeld wordt.
  En dat terwijl het onafhankelijke panel van de Food and agriculture duidelijk heeft vermeld dat ook (verzadigd)vet meedraagt aan al deze nare ziektes:
  “Urbanisation is leading many more people to eat diets dominated by processed food, including street food high in saturated fat and salt, and carrying an increased risk of adulteration and infection”
  www bbc com/news/science-environment-37450953

  Ik neem aan dat u naar aanleiding van dit onderzoek uw dieet en de adviezen aanpast?
  www ahealthylife nl/5-studies-kan-het-fabeltje-over-verzadigd-vet-in-de-prullenbak/

  Tibor

 7. Hai Juglen,

  Het zijn toch alleen de slechte vetten die ons ziek kunnen maken? Dus dan bedoel ik eigenlijk de transvetten die je in allerlei kant en klaar producten vindt.

  Jente

  • Niet alleen transvetten kunnen ons ziekmaken. Ook geoxideerde (ranzig) en geraffineerde vetten (3MCPD) kunnen je gezondheid negatief beïnvloeden. Daarbij kunnen vetten ook ongezond worden wanneer je er te veel van neemt, want omega 3 / 6 / 9 en verzadigd vet kennen ook optimale verhoudingen tot elkaar.

  • Alle vetten.
   Het energie overschot veroorzaakt deze ziektes, dus ook verzadigde.
   In het citaat van mij staat ook duidelijk:
   “saturated fat”
   Saturated = verzadigd.
   Dit citaat komt gewoon uit het onderzoek die Juglen ook gebruikt (die van de bbc).

   Met vriendelijke groet,
   Tibor

 8. Er moet idd. Wat veranderen.Stond pas in supermarkt had witlof in mijn mandje,de cassiere ong.18 jaar vroeg of het asperges waren.Dus er zijn jongere die de groente niet meer kennen.Hoe moeten hun kinderen het dan leren.Heb het al meer meegemaakt.Dit is wel zorgelijk.

Reacties zijn gesloten.