Hoofdpagina » Nieuws » Slechte voeding brengt gezondheid halve wereldpopulatie in gevaar

Slechte voeding brengt gezondheid halve wereldpopulatie in gevaar

Een onafhankelijk panel van de Food and agriculture heeft vastgesteld dat slechte diëten de gezondheid van de halve wereldbevolking in gevaar brengen, zo meldt de BBC.

Door de ongezonde voedingspatronen lijden nu onnodig veel mensen aan hartkwalen, hoge bloeddruk en diabetes. De onderzoekers spreken van niet-infectueuze chronische ziektes. Nieuwe gevallen van deze ziektes grijpen steeds sneller om zich heen. De verwachting is dat de komende 20 jaar de situatie nog verder zal verslechteren.

Het effect dat slechte voeding op ons heeft is groter dan roken of onveilige seks, stellen de onderzoekers. Toch doen overheden bijzonder weinig om het tij te doen keren.

Opvallend is dat de meeste mensen meer dan voldoende calorieën binnenkrijgen, maar onvoldoende micronutriënten zoals vitamines en mineralen. Het tekort aan deze micronutriënten maakt ons op de lange termijn ziek.

De wereldbevolking groeit nog steeds. Omdat mensen meestal besluiten om dicht op elkaar in steden te gaan wonen, trekt dat bedrijven aan die junkfood en bewerkte voedingsmiddelen verkopen. Het grootste probleem zijn de bewerkte voedingsmiddelen met een lange houdbaarheid. Hoog in calorieën, maar laag in voedingswaarde. De productie van bewerkte voedingsmiddelen neemt nog steeds toe. Vooral opkomende landen, zoals China, nemen afstand van hun traditionele dieet en schakelen over op een bewerkt voedingspatroon.

Ook het inkomen speelt een rol. Het blijkt dat arme mensen vaker voor de bijl gaan, dan mensen die wat meer te besteden hebben. Het is opvallend dat bewerkte voedingsmiddelen vaak goedkoper zijn dan onbewerkte voedingsmiddelen. Zo wordt deze ernstige situatie in de hand gewerkt.

De Food and agriculture organization is onderdeel van de Verenigde Naties. Zij pleiten voor onbewerkte voeding. Met name suiker, snacks, frisdrank, zout en bewerkt vlees ondermijnen onze gezondheid. Volgens het panel zouden we bewerkte voedingsmiddelen links moeten laten liggen en kunnen we beter kiezen voor groente, fruit, volle granen, vezels, noten, zaden en eiwit. Als laatste waarschuwen de onderzoekers dat zuigelingen het beste – ten minste 6 maanden – borstvoeding zouden moeten genieten. Het is een trend om kinderen te voeden met flesvoeding, met alle gevolgen van dien (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.