Hoofdpagina » Nieuws » Statines kunnen het risico op diabetes type 2 verdubbelen

Statines kunnen het risico op diabetes type 2 verdubbelen

Nieuw onderzoek heeft vastgesteld dat mensen die statines slikken een hoger risico hebben op diabetes type 2. Steeds meer mensen slikken statines om hun cholesterolniveau te verlagen.

Veel mensen slikken de cholesterolverlagers in een poging hun risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Hoewel statines het cholesterolniveau kunnen verlagen, gaat dit vaak gepaard met bijwerkingen zoals spierpijn en hoofdpijn (1, 2). Een nieuwe studie voegt aan dit lijstje nu ook diabetes type 2.

Het onderzoek dat uit gevoerd is door Victoria Zigmont van de Ohio Staatsuniversiteit in Columbus is gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes Metabolism Research and Review.

Zigmont en haar team onderzochten de gezondheidsdossiers van 4683 mannen en vrouwen die aan de start van de studie vrij waren van diabetes, maar wel een verhoogd risico hadden op hartaandoeningen. Van het totaalaantal deelnemers slikten 755 mensen, oftewel 16%, statines aan het begint van de studie in 2011. De studie eindigde in 2014.

Om de onderzoeksresultaten betrouwbaar te houden, hebben de onderzoekers de resultaten gecompenseerd voor verstorende factoren zoals geslacht, leefstijl, etniciteit, opleiding, cholesterol, triglyceriden niveaus, body mass index (BMI), heupomvang en hoe vaak de deelnemers hun arts bezochten.

De analyse bracht aan het licht dat slikkers van statines meer dan twee keer vaker de diagnose diabetes type 2 kregen, dan zij die geen medicatie slikten. Daarbij bleek zelfs dat mensen die langer dan 2 jaar statines slikten, een drie keer hogere kans op diabetes type 2 hadden.

Het feit dat de duur van statinegebruik wordt geassocieerd met een toegenomen risico op diabetes – iets wat wetenschappers een dosisafhankelijk relatie noemen – doet ons denken dat het hier om een causaal verband gaat.

De onderzoekers ontdekte ook dat statinegebruikers een 6,5% hogere bloedsuikerspiegel hadden. Dit werd vastgesteld aan de hand van de HbA1c waarde in het bloed.

Zigmont adviseert niet om per direct zonder tussenkomst van een arts te stoppen met statines. Deze studie opent de weg naar discussie over het voorkomen van diabetes en eventuele alternatieven.

Sterktes en zwaktes van deze studie

Dit onderzoek is vrij sterk te noemen, omdat er niet alleen een grote groep mensen was onderzocht, maar ook omdat er praktijkinformatie afkomstig van artsen is gebruikt. Omdat er veel informatie van voor, tijdens en na de studie bekend is, maakte dat mogelijk dat de effecten van statinegebruik in kaart te brengen zijn. Door deze medische gegevens konden de onderzoekers het effect van de statines vaststellen.

Een zwak punt in de studie is overigens dat de onderzoekers niet hebben kunnen vaststellen of elke patiënt zich ook daadwerkelijk aan de voorschriften van de arts heeft gehouden. De studie maakte gebruik van gegevens van individuen die regelmatig door hun gezondheidscentrum werden onderzocht, waardoor het niet mogelijk is om gegevens van buiten deze groep mee te nemen in het onderzoek. Daarbij waren alle deelnemers van het blanke ras, waardoor de resultaten mogelijk voor andere groepen verschillend zijn. Ook is er ook niet gecompenseerd voor gebruik van andere medicijnen. Verder onderzoek zal de relatie tussen statines en de bijwerkingen verder in kaart moeten brengen. (bron)

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.