web
statistics

Stevia: sluipmoordenaar of reddende engel?

Stevia Plant Na jarenlange ‘vergiftiging’ in onze voeding met onder meer aspartaam is dit nieuwe zoetmiddel in korte tijd razend populair geworden, maar is het wel zo gezond als wordt beweerd?

We hebben het altijd over stevia, maar dat is eigenlijk niet terecht omdat stevia een geslacht is van de Asteraceaefamilie en 240 verschillende soorten omvat. De zoete stevia die we bedoelen is eigenlijk de Stevia rebaudiana en wordt ook wel honingkruid genoemd vanwege de zoete smaak. Oorspronkelijk komt Stevia rebaudiana uit het tropische Zuid Amerika.

In Japan en Brazilië zijn de mensen al eeuwenlang bekend met de zoete eigenschappen van dit plantje. Enkele decennia terug is de industrie erin geslaagd om de zoete moleculen, steviolglycosiden genaamd, uit de steviaplant te distilleren. Steviolglycosiden zijn 300 keer zoeter dan suiker en lijkt het antwoord op alle giftige zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose en asculfaam-K. Deze giftige zoetstoffen kunnen niet door het lichaam worden afgebroken met alle bijwerkingen van dien.

Hoewel stevia caloriearm is, denkt je lichaam na inname wel geconfronteerd te worden met suiker en anticipeert hierop door een stijging van de feelgood neurotransmitter serotonine te verwachten. Wordt stevia toegevoegd aan een middel dat van nature koolhydraten bevat, dan is dit niet zo’n probleem. Wanneer het gaat om frisdrank, kan je lichaam op het verkeerde been gezet worden en door een tekort aan suiker in de voeding een neurotransmitterdip krijgen. Een dip in de neurotransmitters vertaalt zich in een honger gevoel omdat je lichaam serotonine nodig heeft, waardoor je kunt gaan snaaien. In je bloed zit altijd 5 gram glucose en dat mag niet lager worden omdat je hersenen anders niet meer kunnen functioneren. Een suikerverslaving valt af te leren.

De steviaplant mag dan zogenaamd natuurlijk zijn, de witte stevia in vloeibare of poedervorm is dat absoluut niet. Het groene plantje bestaat voor 10% uit steviosides en wordt door de industrie geconcentreerd. De meeste witte poeders bestaan voor 80 – 90% uit steviociden. Het groene plantje zelf is ‘slechts’ 35 – 45 keer zoeter dan tafelsuiker en bevat tal van mineralen en hulpstoffen om de stevia geneeskrachtig en voedend te maken. De witte stevia is zwaar bewerkt en ontdaan van de krachtige hulpstoffen die moeder natuur ons schenkt om stevia in het lichaam te verwerken. Met andere woorden: we kunnen beter kiezen voor de groene stevia en de witte laten staan.

Vaak wordt de witte stevia gecombineerd met maltodextrine omdat stevia een bittere nasmaak heeft en velen hier niet aan kunnen wennen. Maltodextrine is echter een verdacht product omdat bij de productie hiervan chemicaliën en bleekmiddelen komen kijken, afgezien van het feit dat het ook vaak van genetisch gemanipuleerde oorsprong is.

Stevia is sinds juli 2011 toegestaan in de EU en heeft het e-nummer E960 gekregen, nadat het een tijd lang verboden was geweest omdat de Belgische professor J. Geuns een vergunning had aangevraagd om stevia te mogen verhandelen. Onderdeel van een vergunningsaanvraag is dat er bewezen moet zijn dat het product veilig is, en deze onderzoeksresultaten waren nog niet beschikbaar en dus werd de aanvraag afgewezen. Inmiddels zijn er ook grote fabrikanten zoals Coca Cola die met stevia werken. Het vermoeden bestaat dat de EU gezwicht is onder de druk die de grote bedrijven hebben uitgeoefend om stevia als zoetmiddel te mogen inzetten. Aspartaam komt in een steeds kwader daglicht te staan en dat merken deze bedrijven aan de omzet. In Nederland is Coca Cola nog niet met stevia gezoet omdat de smaak per land wordt aangepast.

Stevia wordt door velen als de heilige graal gezien, maar er zijn meerdere alternatieven die niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

Gezonde zoetmiddelen zijn:

 • Palmsuiker
 • Kokosbloesemsuiker
 • Honing
 • Groene steviapoeder

De bovenstaande middelen zijn prima te gebruiken omdat ze rijk zijn aan vitamine C, magnesium, kalium, natrium, ijzer en zink. Gebruik echter alle zoetstoffen met mate. Het is eigenlijk de vraag waarom alles zo zoet moet. De hang naar zoet is prima binnen enkele weken af te leren. De zoete smaak is makkelijk aan te leren en daar blijven veel mensen in hangen. De industrie stopt namelijk erg veel suiker in voeding voor kinderen en daarmee creëren ze levenslange klanten.

Witte stevia is vele malen beter dan de chemische zoetstoffen aspartaam, sucralose en asculfaam-K, maar ik raad in eerste instantie aan om de zoete smaak te ontwennen en palmsuiker te gebruiken, eventueel aangevuld met de groene stevia om toch de calorieën te beperken. Witte stevia laat ik persoonlijk liever in de winkel achter.

Update 19-06-2013
Wij hebben een schrijven ontvangen van de International Stevia Council (ISC). De ISC was het niet eens met onze bewering dat stevioglycosiden niet natuurlijk zouden zijn ivm de gebruikte extractie-technieken. Onderzoek leert dat er twee kampen zijn: zij die de witte stevia wel natuurlijk noemen, en zij die het liever geen stevia meer  noemen omdat het te ver afstaat van de werkelijkheid. Follow the money? Lees er op de site van de evmi meer over.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

58 gedachten over “Stevia: sluipmoordenaar of reddende engel?”

 1. Ik vind de witte stevia te zoet smaken en de groene stevia te bitter. Ik gebruik rauwe honing en kokosbloemsemsuiker en oersuiker met mate niet elke dag koekjes er mee bakken.

 2. Ha Juglen,

  goed stuk. Zelf ben ik ook geen fan van stevia, ooit eens een potje gekocht (witte poeder) maar het smaakt vreemd. Groene poeder zou niet echt beter smaken heb ik mij laten vertellen. Wat ook nog een enorme misleiding is, is dat mensen denken dat het merk Stevija ook puur Stevia is, ze zien de letter verschil niet. Dus ik zie vaak in iemands kastje Stevija staan en daar zit echt teveel rommel extra bij in. Goed op letten Nederland, we worden massaal voor de gek gehouden! Uiteindelijk zijn we allen verantwoordelijk voor onze gezondheid, etiketten lezen moet echt meer gebeuren. Thnx voor je heldere berichtjes :-)

 3. Dank voor de info.

  Ik ben weer helemaal gerust gesteld. De groene stevia in chocolade bolletjes gisteren werd erg goed ontvangen. In yoghurt of thee is groene stevia inderdaad smaakbepalend. Camoufleren met andere smaakbepalers zoals vanille gaat prima. Misschien een kwestie van gewenning, maar veel mensen hebben direct iets van, hé wat smaakt dat raar. Het is beslist niet neutraal. Voor op de tong een beetje bitter, het zoete komt erachteraan. Gemeng toch wel aan te raden, vooral om de (wellicht vermeende) gezondheidsvoordelen.

 4. Waarom niet proberen zoet af te wennen?
  Iedereen zoekt maar vervangers, terwijl er in fruit genoeg zoet zit om aan onze behoefte te voldoen……..
  Als men andere zoetstoffen ter vervanging gebruikt, kik je nooit af van suiker…….

  • Groot gelijk!!! Ik roep dit al sinds de kinderen klein waren (ze zijn nu 45 en 40), maar het blijft lastig als je bezoek krijgt die je iets wilt presenteren. Als je dan zelfgebakken koek of taart op tafel zet, is men niet echt enthousiast. Dan toch maar weer suiker erin, alleen voor dit soort gelegenheden. Zucht.
   Opsteker is wel, dat onze twee zonen zeer bewust met voeding en suiker omgaan. De oudste wil het helemaal niet meer eten, ook geen vervanging. Toen hij laatst cheesecake voor ons bakte, had hij de koekjes die onderin moeten, eerst zelf gebakken. Geweldig, dat is vooruitgang in mijn optiek.

 5. Interessant stuk! Goes without saying dat niet alle steviaproducten hetzelfde zijn en je goed moet opletten waar stevia mee is ‘aangemaakt’, als je überhaupt al een aangemaakte versie wilt gebruiken. Maar dat van die suikerdip snap ik niet helemaal, dus misschien kan iemand me dat uitleggen? Ik dacht dat het nuttigen van stevia juist niet voor een verandering in de bloedsuikerspiegel zorgde? Oftewel geen insulinepiek, en dus geen suikerdip. En zou daarom juist geschikt zijn voor diabetici? Alvast bedankt voor de uitleg!

  • Het schijnt dat het lichaam op de zoete smaak reageert met het aanmaken van insuline, omdat zoet geassocieerd wordt met suikers. Omdat er dus geen extra suikers in Stevia zitten, kan dit onnodige insuline zorgen voor een suikerdip. Een suikerspiegelpiek is er dus niet.

   In hoeverre deze theorie klopt weet ik niet, ik denk dat het per persoon kan verschillen. Mensen met suikerziekte en een suikerspiegelmeetapparaatje kunnen het testen. Ik heb zelf geen suikerspiegeldipsympomen (sorry, kon er geen korter woord voor bedenken) ervaren, maar ik gebruik het eigenlijk alleen in voeding waar koolhydraten inzitten.

 6. Ik lust geen Stevia. Veel te bitter. Gehad in zoetjesvorm en vloeibaar maar allebei niet te hachelen. Maar palmsuiker als alternatief? Lijkt me niet goed om dat te promoten gezien al die kilometers oerwoud die er aan moeten geloven om palmen te kweken. Of dat nou voor olie is of voor een zoetstof dat maakt niet uit! Dus doe maar gewoon en gebruik gewoon een beetje rietsuiker als je suiker wilt, dat kan geen kwaad lijkt me. Of helemaal geen.

  • palmsuiker komt niet van dezelfde palm als de palmolie. de suiker palm is net heel erg goed omdat hij alleen goed groeit tussen verschillende andere bomen in en dus net niet in een plantage met alleen dezelfde bomen. deze suikerpalm gaat ongeveer 10 jaar mee en wordt in zijn geheel gebruikt. een super palm.

 7. Hoe zit het met het merk Steevia dan? Na veel vergelijken daar op uit gekomen toen. Volgens het etiket!!! zitten daar de minste hulpstoffen bij…
  Maar vanavond voor het eerst kokosbloemsuiker in mn koffieverkeerd gedaan en ik kan er wel aan wennen denk ik.

 8. gebruik soms een beetjes bruine stevia, is het bittere gevriesdroogde plantje.
  ben er best tevreden over.
  bittere smaak is goed te combineren met pure chocolade.
  weet niet of het in deze vorm in de winkel te koop is. wel bij oermoeder.org

 9. Alle producten hebben voor- en nadelen. Alles afwegende biedt stevia vele voordelen, die opwegen tegen de nadelen. Het is niet voor niets dat bv in Japan stevia zo’n beetje de standaard is geworden in zoetstoffen.
  De juiste producten (niet die uit China maar vooral uit Zuid-Amerika) worden langs natuurlijke weg geproduceerd en smaken niet bitter. Naar het schijnt heeft de EU juist lang over acceptatie gedaan door tegenwerking van de suikerlobby.

 10. En bij FSF te A’dam en andere alternatieven, natuurwinkels etc, promoten ze die vieze witte bittere stevia maar. Ik vond het al zo wie zo vies spul. Had ik dus toch gelijk. Je kunt ook niemand meer vertrouwen.

  je kunt beter gewoon fruit en honing eten, daar zitten natuurlijke suikers in.

  in ontbijtkoeken en andere koekjes zit weer heel schadelijk glucose-siroop.

  maar heb je die suikers wel allemaal nodig; het rooft Vit. C. Je kunt ook weer veel Vit. C eten of die suikers wel laten, dan heb je die Vit.C. ook minder nodig.

  het ene tekort vul je met een ander tekort?

 11. Waarom wordt Xylitol hier niet genoemd ? Dat is toch een plantaardige zoetstof die in dit rijtje thuishoort lijkt mij, smaakt naar suiker, en ziet er ook zo uit. Voor zover bekend lijkt dit een goed alternatief, ben benieuwd naar feedback hierop…

  • Xylitol en maltitol en sorbitol zijn zoetstoffen die gewoon vulmiddel zijn, die worden in de darm niet verteerd of opgenomen en je krijgt van vrij kleine hoeveelheiden, om het cru te zeggen, serieus het schijt.
   Daartegenover worden steviolglycosiden wel degelijk verteerd door de darmflora, en de producten daarvan worden opgenomen en afgebroken in de lever. Resultaat: geen diarree na vijf ‘suikervrije’ snoepjes or chewing gum zoals met xylitol.

 12. Interessant artikel, dank je wel! Ik dacht wel eens begrepen te hebben dat stevia als zoetstof inmiddels wel geaccepteerd / legaal is omdat de heren Aspartaam er in zijn geslaagd het goedje te synthetiseren, en ze er op zo’n manier dus wel aan kunnen verdienen, daarom… weet je daar meer over?

  Vriendelijke groet,

  Maica

 13. Interessant dit!

  Ik gebruik zelf absoluut geen stevia omdat de paar keren dat ik het probeerde, ik er altijd acute vervelende hoofdpijn van kreeg (??).

  Ik begrijp ook niet waarom, maar reden genoeg voor mij om het te vermijden…..!

  • De hoofdpijn kan ik niet verklaren, misschien dat je een onzuivere vorm van stevia hebt gebruikt?

   • Misschien is die hoofdpijn een vorm van die dip? Grapje dat ik dit niet mag plaatsen omdat ik dit al gezegd zou hebben, ik ben hier voor het eerst :) en dan dus ook maar voor het laats, denk ik.

   • Hoe kan het dat ik er misselijk van wordt? Ik heb het in de natuurwinkel gekocht onder de naam : Stevija Naturel 100 ml. Hoe weet ik het verschil ook tussen witte en de andere stevia?

    • Ik zou eens ongeraffineerde groene stevia proberen, die zal waarschijnlijk een andere uitwerking hebben.

  • Dat hangt af van het productieproces. Het blijft lastig dat je lichaam denkt dat er suiker met de nodige calorieën binnenkomt, terwijl het caloriearm is.

   • In combinatie met een koolhydraatrijk product zou er dus geen enkel bezwaar zijn, leid ik af. Verre van een sluipmoordenaar dus. Wel een fijne kop die traffic genereert :-)

 14. “Hoewel stevia caloriearm is, denkt je lichaam na inname wel geconfronteerd te worden met suiker en anticipeert hierop door insuline aan te maken om de suiker te kunnen verwerken”.
  Ik zou graag willen weten of dit een veronderstelling is, of dat hier ook onderzoek naar gedaan is…

  • Anticipatie van een maaltijd kan idd het lichaam ertoe brengen om zich alvast een beetje klaar te maken voor een influx van glucose, als er dan helemaal niks komt kun je wel degelijk een beetje een dipje krijgen. Stevia is nuttig als vervanger van de zoete smaak, niet van suiker zelf, en het is nu wel zo dat we meestal teveel suiker opnemen omdat we nu eenmaal liever een boterham met choco eten dan droge haver, en de meeste mensen drinken dan liever frisdrank dan kraantjeswater. Dat heeft in die gevallen echt meer te maken met de textuur en de smaak dan ‘ik heb dit nodig’, we leven niet meer in een tijd waar we moelijk aan onze calorienoden per dag geraken.

 15. Volgens mij zijn erythritol (sukrin) en xylitol ook wel te gebruiken suikervervangers. Graag je mening hierover.

 16. Ik gebruik stevia met een 3 druppels pure honing.
  Dit neutraliseert de “bittere” nasmaak en geeft je lichaam toch een heel klein beetje calorieën om glucose te maken.
  Wat je ook kan zeggen over stevia, het is toch sowieso stukken beter dan de witte dood (alias “suiker”) of andere aspartaam troep.
  Stevia gebruiken is trouwens ook een goede stap om suiker afwennen. Beginnen met half suiker/ half stevia ,naar stevia, naar minder stevia en uiteindelijk naar zoetvrij.
  Succes iedereen

 17. Je mag dan je bedenkingen hebben bij Stevia, maar desalniettemin vind ik de titel veel te suggestief. Ondanks evt. nadelen vind ik het predikaat ‘sluipmoordenaar’ echt kant noch wal raken.

 18. Ik heb vandaag de in België gekende arts Geert Verhulst gesproken die onze specialist is op gebied van kruiden en voeding en hierover veel voordrachten geeft en menig boek heeft geschreven. Hij zegt dat witte stevia zonder problemen gezond kan geëxtraheerd worden uit de plant met behulp van enkel en alleen water. Hij geeft de raad de producent te raadplegen omdat er ook agressieve middelen bestaan om dit te doen en menig producent hiervoor niet terugdeinst

 19. Veruit het belangrijkste ingrediënt van voeding is het geloof dat het gezond is.
  Veruit het schadelijkste ingrediënt van voeding is het geloof dat het ongezond is.
  U geschiede naar uw geloof, dat weten we toch al 2000 jaar?
  Laten we dus ophouden met ons lichaam te beschouwen als een chemische fabriek waar je zeer nauwkeurig de juiste hoeveelheden van van alles in moet kieperen want dit soort denken is precies waar de mind controllers ons eindeloos mee… zoet houden. ;)

 20. hallo; ik ben blij met je je doet goed werk. ik ben iets tegengekomen in en chinees winkel. het is gemaakt van en fruit en heet Lo-han-kuo. het word als zoetmiddel gebruikt en per klontje bevat het 5% rietzuiker. kan je daar iets over zeggen? groeten van patrice

 21. Stevia is ook verkrijgbaar in gedroogde bladvorm, die gebruik ik dan in een eenpersoonszeefje om bv thee te zoeten. Het schijnt dat idd de suikerindustrie in Europa de vergunning om stevia te verkopen heeft tegengehouden. Na de acceptatie van Stevia zag je opeens allerlei vreemde en dure steviaproducten waaraan andere producten waren toegevoegd in de winkels, vaak van dezefde producenten van andere zoetstoffen, wat mij nogal wantrouwend maakte.

 22. Overal waar TE voor staat is niet goed! En waarom iets toevoegen om het zoeter te maken? Soms kun je er niet om heen maar ik probeer zelf zo natuurlijk mogelijk alles te eten.Pure smaak!

 23. Gister net een potje witte gekocht,gebruikte palmsuiker om koekjes te bakken,maar natuurgeneeskundige vondt de stevia beter :-(

 24. Hallo, een vraagje graag aan de orthomoluculaire arts aub,

  Ik heb zojuist Stevia Plus gekocht van firma Natura
  Hannover 300 gram waarvan Maisdextrin, Stevioglykoside (97% Rebaudioxid A)
  Het is suikervrij? fructosevrij, glutenvrij, kalorie arm en zonder Gentechnik.

  Ik heb zojuist door mijn dokter te horen gekregen dat ik hypoglicemie heb (dusonevenwichtige bloedsuikerspiegel) ben niet diabetisch, maar had ook altijd hongeraanvallen en steeds energiedips enz.

  Dus ik bak met zelfgemalen volwaardige granen voor brood en koekjes enz. Daar ik zeer suikergevoelig ben, ging ik meteen deze witte stevia halen in de reformwinkel hier in Duitsland.
  Heb met succes mijn spekulaas gebakken (Belgische)
  met spelt (volwaardige alles dus erin), cocosvet biologisch ongeraffineerd natuurlijk 50 % en 50 % goede roomboter en spekulatiuskruiden, alles puur bio. De smaak is zoet (op 700 g granen heb ik
  130 g steviapoeder gebruikt) en is zeker niet overheersend, smaakt goed.

  Maar ik heb nu toch overal veel verschillende witte steviasamenstellingen gevonden op het internet en ben me niet bewust of ik nu die
  insulinespiegel beïnvloed daar het suikevrij is en men beweert dat dus.

  • Waarom allerlei zoet vervangers zoeken. Ga eens een maandje helemaal suikervrij, zonder zoetvervangers. Je hoeft geen koekjes te eten..of taarten, of gebak.. En toevoegen van suiker/ zoetvervangers in bv koffie, thee, yoghurt, is snel af te leren, door het een poosje niet meer toe te voegen..En wil je je toetje, pap toch zoeter, neem dan gewoon fruit. En wil je toch koekjes bakken, ook daar kun je fruit voor de zoet voor gebruiken

  • Ik vind Erythritol (Sukrin) beter dan aspartaam omdat het natuurlijker is. Toch is Erythritol niet helemaal natuurlijk omdat het is ontdaan van costoffen. Ik zou daarom kiezen voor het ontwennen van de zoete smaak en met mate groene stevia en palmsuiker toepassen.

 25. Kocht net Stevia Sweetener bij Action. In de winkel niet goed gelezen wat de ingrediënten zijn. De basis is maltodextrine en stevioclycociden. Gelukkig was een pot maar €1,59 anders had ik mij bekocht gevoeld. Smaak is prima, maar die malto-troep had voor mij niet gehoeven.

 26. Wel bijzonder grappig, dat nu juist bovenaan deze pagina een Stevija-reclame verschijnt!

  Dank voor de interessante info!

 27. Vandaag voor het eerst Pepsi Next gedronken waarop staat 30% less sugar, with sweetener from Stevia plant.. ben benieuwd wat voor effect dit heeft en of het gezond is.

 28. Ik ben een paar maanden geleden Stevia gaan gebruiken en vind het nu lekkerder dan suiker. Er is niets zo aanpasbaar als de menselijke smaak.

 29. Sinds een paar weken gebruik ik de groene stevia, die ik besteld heb bij groenestevia.nl. Het was even zoeken naar de goede verhouding, maar je hebt eigenlijk maar heel weinig nodig en dan is deze veel lekkerder dan de witte stevia. Smaakt natuurlijk, geen bijsmaak.
  De beste suikervariant die ik tot nu toe heb gevonden (en ik ben al jaren aan het zoeken:-))

  bedankt voor de tip, Juglen!

 30. Ik krijg er ook hoofdpijn en een beetje duizelig denk dat mijn lichaam het niet accepteren wil.ik at van Venco drops de exotisch fruit zoet ze zijn wel lekker maar na een paar snoepjes hoofdpijn

  • Heb je het dan over de witte of groene? Wit heeft een bittere nasmaak, terwijl groen naar zouthout smaakt.

 31. Hoe zit het met de drinkyoghurt, gezoet met stevia, van Arla? Het leek me de meest verantwoordde drinkyoghurt voor mijn kind van 6, maar als hij dagelijks 2 glazen drinkt van iets dat toch niet goed blijkt te zijn zou ik dat graag willen weten. Mijn gevoel zegt toch eigenlijk al dat alles wat in de gewone supermarkt wordt gepresenteerd als ‘zonder suiker’ en verantwoord, niet klopt..

 32. Stevia is te koop als tuinplant; hij overwintert in mijn tuin al een paar jaar en is een grote struik geworden. De blaadjes kun je vers in je thee o.i. d. doen, maar ik droog ook altijd een grote voorraad. Gedroogde groene stevia in de thee, mmmmm, en zonder toevoegingen!

 33. Hallo Juglen,

  Ik ben blij dat u “follow the money”erbij gezet hebt. ZO kom je namelijk met een beetje gezond verstand van de ene leugen in de andere.

  Ik zie dat alle overheids en semi overheid sites over voeding leugens schrijven en belangen verstrengelingen hebben.

  Klopt het naar uw weten dat er in NL allerlei afspraken zijn tav minimale percentages GMO in eindproducten?

  Ik heb sterk het vermoeden dat de glucose fructose stroop die bijna overal in zit van de massas gen tech mais uit Amerika komen. En als we het spel Follow the money doen zou men kunnen concluderen dat voeding van de grote geweldige supermarkten ALLEMAAL aan normen voldoen die komen uit belangen verstregeling. Dat geldt dan wel niet voor het complete assortiment maar zorgelijk is het zeker.
  http://www.larouchepub.com/graphics/1995/eir2249/Freem01.jpg

  De VWA regels over Stevioglycosiden zijn vast ook niet gedetailleerd naar exact welke soort wenselijk is te gebruiken in voeding en dranken of is dat wel zo?

  Ik ga zo even kijken waar u gevestigd bent en zoek wellicht nog nader contact.

  Bedankt voor uw post

  Grts Jan

 34. Gewoon een stevia plantje en een blaadje naar smaak in je thee .Gaat prima.Je komt een heel eind met 1 plantje.
  heb de blaadjes gedroogd en een gedeelte in mijn vitamix tot poeder verwerkt,Gebruik het in kleine hoeveelheden.
  Zoals door de appelmoes,jam,rabarber etc.

Reacties zijn gesloten.