Hoofdpagina » Nieuws » Stijging bestrijdingsmiddelen op Nederlandse groente en fruit

Stijging bestrijdingsmiddelen op Nederlandse groente en fruit

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op groente en fruit uit Nederland bijzonder laag is. Dit blijkt helaas een sprookje volgens een recente analyse van de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) door Pesticide Action Network (PAN). De hoeveelheid gif op Nederlandse groente en fruit blijkt steeds meer toe te nemen. Het is op dit moment zo erg, dat veel aardappels, groente en fruit zelfs meer gif bevatten dan de buitenlandse varianten.

Twee van de drie soorten groenten en fruit die we in de Nederlandse supermarkten kunnen kopen, bevatten een cocktail van verschillende bestrijdingsmiddelen. Vooral bij appels, peren, courgettes, wortels en andijvie is er de laatste jaren een toename aan bestrijdingsmiddelen vastgesteld. Het zijn vooral deze cocktails die zorgen baren, want kruisreacties bij deze combinaties zijn niet nader onderzocht en kunnen onbekende schadelijke effecten hebben op de gezondheid. Op Twitter gaf de NVWA toe dat ze de toegestane hoeveelheid van een bestrijdingsmiddel per gewas wel aan banden leggen, maar de hoeveelheid verschillende soorten gecombineerde bestrijdingsmiddelen per gewas niet:Dit bovenstaande toont aan dat een gewas prima aan de wet kan voldoen door per bestrijdingsmiddel niet boven de toegestane limieten uit te komen, maar ondertussen wel vele soorten bestrijdingsmiddel kan bevatten. Dit is een maas in de wet en dient zo snel mogelijk opgelost te worden, want dit stimuleert boeren en kwekers om gifbommen te produceren.

De reden dat er steeds meer soorten bestrijdingsmiddel op gewassen worden aangetroffen is dat plagen vaak resistent worden voor een specifiek middel. Om dit probleem op te lossen gaan boeren de breedte in door gebruik te maken van cocktails die kleine beetjes van vele soorten bestrijdingsmiddel bevatten.

Een ander probleem is dat er steeds meer bestrijdingsmiddelen worden toegestaan. Soms zijn er wel 15 soorten gif te koop om één soort onkruid aan te pakken. Hierdoor kunnen producenten van voedsel alsnog legaal bestrijdingsmiddelen stapelen.

De Europese Commissie heeft als doel om in 2030 de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen gehalveerd te hebben, maar op dit moment gaat het precies de andere kant op: er wordt in Nederland alleen maar meer gebruikt. Uit de gegevens van de NVWA blijkt zelfs dat landbouwproducten uit ons land vaker en meer gifresten worden gevonden dan de buitenlandse.

Met name fruit blijkt vaak rijk aan residuen, het gaat hier dan vooral om aardbeien, frambozen, peren, appels en kersen. Nederlandse bramen en pruimen zijn wel weer verrassend schoon. De hoogste hoeveelheid gifresten werden vastgesteld bij rozijnen, druiven en nectarines van buiten Nederland.

Bij groente is het gebruik van bestrijdingsmiddelen een stuk lager. Toch is er een toename van het gifgebruik vastgesteld bij radijsjes, spruitjes, spitskool, knolvenkel, paksoi, wortels en broccoli. Veel andere groente bevatten ongeveer evenveel bestrijdingsmiddelen als de buitenlandse varianten. Opvallend is dat ook Nederlandse aardappelen gemiddeld meerdere soorten bestrijdingsmiddelen bevatten in vergelijking met de buitenlandse.

Over het PAN
Het internationale Pesticide Action Network bestaat al erg lang, maar heeft sinds een tijdje nu ook een Nederlandse tak. Dit is heel fijn, want zo kunnen we veel beter volgen hoe het nu echt in ons land met het voedsel is gesteld. Het PAN heeft als doel om het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen uit te bannen, zodat de mensen en het milieu minder met chemicaliën worden geconfronteerd. Ze willen de wereld zo schoon mogelijk overdragen aan toekomstige generaties.

Vorig jaar ook niet best
Het PAN heeft vorig jaar ook al eens een onderzoeksrapport over de Nederlandse markt vrijgegeven. Toen bleek dat vooral druiven, citrusfruit en kropsla ernstige uitschieters waren, gevolgd door kersen, aardbeien, bananen, perziken en abrikozen. Het zou hierbij volgens het PAN gaan om gevaarlijke bestrijdingsmiddelen die neurotoxisch, kankerverwekkend en hormoonverstorend zijn. Het PAN waarschuwde dat de hoeveelheden vooral voor zuigelingen en peuters gevaarlijk hoog zijn. Ook zwangeren zouden moeten worden gewaarschuwd vinden zij.

Tips tegen bestrijdingsmiddelen
Het advies is om zoveel mogelijk te kiezen voor biologisch. Het PAN ziet dat bestrijdingsmiddelen in deze categorie geen gevaar vormen. Het liefst zouden zij zien dat de overheid boeren zou ondersteunen met het omschakelen naar biologische landbouw.

Als biologische voeding vanwege de prijs niet tot de mogelijkheden behoort, kun je ook kiezen voor voedsel dat nagenoeg niet wordt bespoten. Een overzicht van de minst en meest bespoten voeding kun je hier vinden. Een andere optie is om je groente en fruit goed te wassen, hoe je dat doet hebben we hier eens uitgebreid beschreven.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.