web
statistics

Stress en het effect op vitaminen- en mineralenreserves

stress

Stress raast als een ware epidemie door ons land. Niet zo gek ook, aangezien we leven in een prestatiemaatschappij. Naast dat deze leefwijze de kwaliteit van ons leven nou niet bepaald bevordert, vreet deze innerlijke onrust ook nog eens aan onze vitaminen- en mineralenreserves.

Wat stress met je lichaam kan doen:

  • Het vrijkomen van vrije radicalen tijdens celmetabolisme wordt bij een gezonde staat van het lichaam geminimaliseerd door het immuunsysteem en anti-oxidanten uit onze voeding. Echter, bij langdurige en constante stress komt er onvermijdelijk een punt dat de concentratie pro-oxidanten in het lichaam hoger is dan hun natuurlijke tegenhanger. Om deze disbalans te herstellen worden vitaminen C en E onttrokken uit de lichaamsreserves om vrije radicalen te neutraliseren. Vitamine C vecht tegen deze boosdoeners door het weefsel en bloedplasma te beschermen, terwijl vitamine E oxidatie van vetrijke moleculen (zoals LDL en HDL cholesterol) tegengaat. Deze strijd eindigt uiteindelijk in een uitputting van de reserves van deze vitaminen.
  • Bij stress komt het hormoon adrenaline vrij. Wanneer dit gebeurt, komt magnesium vrij uit de bloedcellen, waar het vervolgens terecht komt in het bloedplasma, om uiteindelijk via urine het lichaam te verlaten. Een tekort aan magnesium in het lichaam maakt je vervolgens nog gevoeliger voor stress, omdat het nodig is om de cellen te kalmeren wanneer calcium vrijkomt (ook een gevolg van stress). Daarnaast heeft magnesium zowel een kalmerend als energieopwekkend effect, wat goed van pas komt in tijden van stress.
  • Kalium is een mineraal dat belangrijk is voor het hart; samen met natrium speelt het een belangrijke rol bij het samentrekken en ontspannen van dit belangrijke orgaan. Bij stress komt het hormoon aldosteron vrij, wat een kaliumregulerende werking heeft. Het zorgt ervoor dat de natrium-kaliumratio in het lichaam verandert, waardoor meer natrium en daarmee ook kalium uitgescheiden wordt via urine. Op de lange termijn zorgt dit voor een uitputting van kaliumreserves in het lichaam.
  • Een overmatige concentratie cortisol, ook lid van de stresshormoonfamilie, zorgt ervoor dat de aanmaak van vitamine D wordt geblokkeerd. De oorzaak hiervan is dat het hormoon de vitamine D-receptoren, welke zonlicht omzetten in deze vitamine, compleet uitput, waardoor er in het lichaam een tekort kan ontstaan. Een belangrijk gemis, gezien vitamine D onder andere het immuunsysteem stimuleert en het risico op verschillende vormen kanker reduceert. Daarnaast heeft een overschot aan cortisol het gevolg dat calcium minder goed wordt geabsorbeerd door de botten.
  • Langdurige stress verhoogt de stofwisselingsbehoeften van het lichaam omdat de stresshormonen de hartslag verhogen, spierspanning vergroten en de bloeddruk, cholesterol- en triglycerideniveaus laat stijgen. Naast dat het lichaam hierdoor meer koolhydraten, vetten en eiwitten verbrandt, spreekt het ook in hogere mate de nutritionele brandstof aan. Uit diverse onderzoeken blijkt dit verhoogde metabolisme een tekort van vitamines A, B, C, D, E en K en mineralen als magnesium, calcium, fosfor, chroom, selenium, zink en kalium ten gevolg kan hebben.

Stress richt dus niet enkel schade aan wat betreft de psychische gezondheid; ook het lichaam heeft hier flink onder te leiden. Deze vitaminen en mineralen zijn van essentieel belang om ons lijf gezond en fit te houden, waardoor we overmatige stress met recht mogen zien als een vijand voor ons welzijn. En zeg nou zelf: we worden toch veel liever gezond en relaxed oud dan mankerend en opgejaagd?

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Send this to a friend