Hoofdpagina » Nieuws » Stress kan zorgen voor snellere veroudering van het immuunsysteem

Stress kan zorgen voor snellere veroudering van het immuunsysteem

Als we ouder worden, verzwakt van nature het immuunsysteem. Er worden dan minder witte bloedcellen aangemaakt en oude, uitgewerkte witte bloedcellen kunnen in het lichaam gaan rondzwerven. Een verzwakt immuunsysteem wordt in verband gebracht met een hogere kans op kanker, hart- en vaatziektes, longontsteking en Covid. Onze T-afweercellen rijpen in de thymus (of zwezerik), een orgaan net onder het borstbeen. Hoe ouder we worden, hoe meer de thymus verschrompelt en hoe minder actief hij is. Ouder onderzoek toonde al aan dat stress het verschrompelen kan versnellen. Een recent onderzoek bracht hierbij aanvullende mechanismes aan het licht. Toen er namelijk werd gecorrigeerd op slecht dieet en weinig beweging, bleek er opeens een zeer zwakke relatie te zijn tussen stress en een verouderd immuunsysteem. Dat betekent dat mensen met stress vaak een ongezonder dieet hebben en minder bewegen. Volgens de onderzoekers is het daarom voor ouderen zeer zinvol om gezonder te eten en meer te bewegen.

Om beter te begrijpen waarom mensen met dezelfde chronologische leeftijd een verschillende immunologische leeftijd kunnen hebben, hebben de onderzoekers gekeken naar gegevens van de Health and Retirement Study (HRS), een groot, nationaal representatief onderzoek onder Amerikaanse volwassenen ouder dan 50 jaar. HRS-onderzoekers vragen deelnemers naar verschillende soorten stress die ze hebben ervaren, waaronder stressvolle levensgebeurtenissen, zoals baanverlies; discriminatie, zoals oneerlijk behandeld worden of zorg geweigerd krijgen; grote trauma’s in het leven, zoals een levensbedreigende ziekte van een familielid; en chronische stress, zoals financiële druk.

Onlangs zijn de HRS-onderzoekers ook begonnen met het verzamelen van bloed van een aantal deelnemers, waarbij het aantal verschillende soorten immuuncellen wordt geteld, waaronder witte bloedcellen. Deze cellen spelen een centrale rol in de immuunreacties tegen virussen, bacteriën en andere indringers. Dit is de eerste keer dat dergelijke gedetailleerde informatie over immuuncellen is verzameld in een groot nationaal onderzoek. Naarmate mensen ouder worden, worden de T-cellen in het immuunsysteem minder effectief in het bestrijden van ziekteverwekkers.

Door de gegevens te analyseren van 5744 HRS-deelnemers die zowel bloed leverden als vragen over stress beantwoordden, ontdekten mijn onderzoeksteam en ik dat mensen die meer stress ondervonden een lager aandeel “naïeve” T-cellen hadden – nieuwe cellen die nodig zijn om nieuwe indringers aan te pakken die het immuunsysteem nog niet eerder is tegengekomen. Zij hebben ook een groter aandeel “laat gedifferentieerde” T-cellen – oudere cellen die hun vermogen om indringers te bestrijden hebben uitgeput en in plaats daarvan eiwitten produceren die schadelijke ontstekingen kunnen versterken. Mensen met een laag aandeel van nieuwere T-cellen en een hoog aandeel van oudere T-cellen hebben een ouder immuunsysteem.

Nadat de onderzoekers controleerden voor slechte voeding en weinig lichaamsbeweging, was het verband tussen stress en versnelde immuunveroudering echter niet zo sterk. Dit suggereert dat het verbeteren van deze gezondheidsgewoonten zou kunnen helpen om de gevaren geassocieerd met stress te compenseren.

Op dezelfde manier, nadat de wetenschappers rekening hielden met mogelijke blootstelling aan cytomegalovirus (CMV) – een veel voorkomend, meestal asymptomatisch virus waarvan bekend is dat het immuunveroudering versnelt – werd het verband tussen stress en immuuncelveroudering verminderd. Terwijl CMV normaal gesproken slapend blijft in het lichaam, hebben onderzoekers ontdekt dat stress CMV kan doen opflakkeren en het immuunsysteem dwingt meer middelen in te zetten om het gereactiveerde virus onder controle te krijgen. Aanhoudende infectiebestrijding kan de voorraad naïeve T-cellen opgebruiken en resulteren in meer uitgeputte T-cellen die door het hele lichaam circuleren en chronische ontsteking veroorzaken, een belangrijke oorzaak van leeftijdsgebonden ziekte.

In het onderzoeken hebben onderzoek ontdekt dat sociale stress in verband wordt gebracht met tekenen van versnelde veroudering van het immuunsysteem. Deze studie helpt het verband tussen sociale stress en snellere immuunveroudering te verduidelijken. Het belicht ook mogelijke manieren om de veroudering van het immuunsysteem te vertragen, zoals het veranderen van de manier waarop mensen met stress omgaan en het verbeteren van levensstijlgedrag zoals dieet, roken en lichaamsbeweging. Het ontwikkelen van effectieve cytomegalovirusvaccins kan ook helpen om de veroudering van het immuunsysteem tegen te gaan (Bron: The Conversation).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.