Hoofdpagina » Nieuws » Stress verhoogt risico op Covid-19 infectie

Stress verhoogt risico op Covid-19 infectie

Volgens een recente studie kan stress je bevattelijker maken voor een corona-infectie. Doordat de omikronvariant veel besmettelijker is dan delta (1), zijn de voorspellingen uitgekomen dat we met recordaantallen coronabesmettingen te maken zouden krijgen uitgekomen (2). Gelukkig lijkt omikron een stuk milder voor de meesten mensen, die hierdoor een natuurlijke resistentie opbouwen tegen corona. Toch kan omikron bij sommigen evengoed nog flinke klachten geven (3). Daarom is het interessant om te kijken naar factoren die je weerbaarder kunnen maken tegen corona. Het minimaliseren van stress blijkt hierin een belangrijke sleutel (4). Veel stress kan het ontstekingsniveau doen stijgen en daarmee mogelijk de ernst en het verloop van Covid nadelig beïnvloeden (5).

Stress verzwakt ons immuunsysteem
Enkele weken tot maanden gestrest zijn, kan het immuunsysteem verzwakken (6). Chronische stress kan zorgen voor een toename van de aanmaak van stresshormonen en daarmee ontstekingen aanjagen, waardoor het lichaam vatbaarder kan worden voor virusinfecties (7). De huidige pandemie, met lockdowns en sociale afstand, heeft een zeer negatief effect op het stressniveau van mensen en gezinnen (8, 9, 10). Deze stress kan weer het immuunsysteem nadelig beïnvloeden (11). Volgens een studie in The Lancet is er een relatie tussen hoge niveaus van cortisol (=stresshormoon) en overlijden aan Covid (12). Het lijkt dus heel verstandig om het stressniveau naar beneden te brengen, om zo het risico op ernstige Covid te verlagen.

Hoe kun je je stressniveau laten dalen?
Te weinig slapen kan zorgen voor een toename van stress (13). Om je stress te laten dalen, zou je dus kunnen overwegen om een uurtje eerder naar bed te gaan. Regelmatig sporten kan ook je stress laten dalen, doordat het zorgt voor een afname van stresshormonen en verbetering van de slaap (14). Een overmatige hoeveelheid koffie kun je beter vermijden (15). Sociaal contact met vrienden en familie is ook een belangrijke pijler in het verminderen van stress (16, 17). Veel lachen helpt ook enorm, dus zie het leven niet te zwaar en maak grappen of kijk cabaret en comedy’s (18). Yoga, mindfulness en meditatie zijn ook bekende manieren om in de ontspanning te komen (19, 20, 21). Mindful wandelen (d.w.z. met de aandacht in het hier en nu) kan ook bijdragen (22), vooral wanneer dit in de natuur plaatsvindt (23). Fysiek contact, zoals knuffelen, omhelzen, zoenen en seks kunnen het stressniveau krachtig verlagen, onder meer door de aanmaak van oxytocine (24, 25, 26). Zelfs knuffelen met een huisdier blijkt zeer effectief (27). Ook het luisteren naar muziek kan bijdragen aan het verlagen van gespannenheid (28).

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.