Hoofdpagina » Nieuws » Studie: de meeste mensen denken ten onrechte dat hun dieet gezond is

Studie: de meeste mensen denken ten onrechte dat hun dieet gezond is

Uit nieuw onderzoek blijkt dat de meeste volwassenen de kwaliteit van hun voeding overschatten en ten onrechte denken dat hun voedingskeuzes gezonder zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Uit een recente studie blijkt dat de meeste mensen ervan overtuigd zijn dat ze gezond eten. Toen de onderzoekers het ‘gezonde’ dieet van deze mensen vervolgens onder de loep namen,  bleek hun dieet helemaal niet zo gezond. In deze nieuwsbrief kijken we naar wat hier aan de hand is en geef ik je wat tips om niet in dezelfde valkuil te stappen.

In de studie werden bijna 10.000 mensen gevraagd naar hoe gezond ze hun dieet vonden. Ook werd hen gevraagd om 24 uur lang te noteren wat ze precies allemaal nuttigden. Deze twee werden met elkaar vergeleken en al gauw kwam er een flinke discrepantie aan het licht. Het bleek dat 85% van de ondervraagden ernaast zat, want vrijwel iedereen vond hun dieet gezonder dan in werkelijkheid het geval was. Het merendeel van de mensen blijkt dus niet in staat om zelf de kwaliteit van hun eetpatroon te beoordelen.

Over de studie
Voor de studie gebruikten de onderzoekers gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), een nationaal representatief onderzoek onder Amerikaanse volwassenen dat om de twee jaar wordt uitgevoerd. Mensen die aan het onderzoek deelnemen, moeten 24 uur per dag vragenlijsten over hun voeding invullen en de algemene kwaliteit van hun voeding beoordelen. Er werd hun  gevraagd hun voeding te beoordelen als slecht, redelijk, goed, zeer goed, of uitstekend. De verstrekte informatie werd door de onderzoekers gebruikt om de kwaliteit van de diëten van de mensen te rangschikken. Wat de onderzoekers na bestudering van de gegevens ontdekten, was dat de scores die de onderzoekers berekenden op basis van de gerapporteerde voedselinname van de mensen, aanzienlijk verschilden van hoe de mensen hun voedingskwaliteit zelf beoordeelden. Van de 9.700 mensen had ongeveer 85% (ongeveer 8.000 mensen) het bij het verkeerde eind. Van de mensen die hun dieet onjuist beoordeelden, vond bijna 99% dat hun dieet beter was dan het in werkelijkheid was. De mensen die de kwaliteit van hun dieet het beste beoordeelden, waren degenen die het als slecht beoordeelden. Deze mensen hadden 97% van de tijd gelijk. Aan de andere kant had slechts 1 tot 18 procent van de mensen in de vier andere categorieën het bij het rechte eind wat betreft de manier waarop ze hun voedingsinname beoordeelden.

Kennis en inzicht
Om te beoordelen hoe gezond je echt eet, zal je toch moeten beschikken over flink wat kennis over voeding, zodat je je eigen dieet in het juiste perspectief kunt plaatsen. Zonder deze kennis kun je jezelf gemakkelijk voor de gek houden en denken: mijn eetpatroon is heel gezond want ik kies altijd voor vetarm voedsel en drink alleen lightproducten. Zonder dat je het weet, kun je zo een verkeerde afslag nemen, want een dieet zonder vet mist essentiële vetzuren en vetoplosbare vitamines. Ook dragen vetten bij aan een verzadigd gevoel na de maaltijd. Lightproducten zijn sterk geraffineerd en dragen niet bij aan de inname van micronutriënten zoals vitamines, mineralen en actieve plantenstoffen. Er zijn ook mensen die vinden dat hun dieet zeer gezond is omdat ze zoveel vruchtensap drinken. Vruchtensap bevat echter net zoveel suiker als cola, dus dat is op de langere termijn echt een recept voor diabetes type 2.

Vrijwel iedereen heeft tekorten
Het is onmogelijk dat bijna iedereen gezond eet, want een uitgebreide analyse van ons Westerse dieet laat zien dat vrijwel iedereen dagelijks te weinig kalium binnenkrijgt, 52% een tekort aan magnesium heeft en 39% de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C niet haalt. In de strijd tegen deze tekorten raden de onderzoekers aan om je te focussen op de nutriëntdichtheid van het voedsel. Kijk dus vooral naar de hoeveelheid micronutriënten per calorie. Eet ruime hoeveelheden groente, fruit en noten. Kies bij granen altijd voor volkoren en beperk voeding met toegevoegde suikers. Voor veel mensen is het ook een goed startpunt om toegevoegd zout, transvet en E-nummers zoals E-621 te laten staan.

De bovenstaande tips zullen voor de meesten al bekend zijn, maar de onderzoekers hadden een tip die waarschijnlijk wel van waarde zal zijn: zorg dat je eerlijk bent naar jezelf en kijk of het totaalplaatje voldoende in balans is. Het gaat vaak mis doordat mensen zich verliezen in details. Probeer daarom zo open en eerlijk mogelijk naar je voedingspatroon te kijken en houd de mogelijkheid open dat ook jij misschien ergens nog een blinde vlek hebt (Bron Healthline.com).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.