Subway verliest rechtszaak: hun brood blijkt geen brood te zijn

De fastfoodketen Subway heeft bakzeil gehaald in een rechtszaak. Op groente, fruit en basisvoedingsmiddelen zoals brood geldt in Ierland een vrijstelling van BTW. Subway wilde via deze wetgeving graag een BTW-vrij graantje meepikken, maar daar gaat een Ierse rechter niet in mee. Het brood van Subway blijkt namelijk 5 keer zoveel suiker te bevatten als wordt toegestaan in brood. Het percentage suiker in de broodjes van Subway ligt op dit moment op 10%. Dit is overigens niet de eerste keer dat het brood van Subway op een negatieve manier in de schijnwerpers staat. Enkele jaren geleden bleek Subway hun brood te voorzien van azodicarbonamide, een chemisch ingrediënt dat doorgaans wordt toegevoegd aan yogamatjes. Na veel ophef heeft Subway dit ingrediënt uit hun broodjes verwijderd. Wie dacht dat de broodjes daarna gezond waren blijkt dus bedrogen uit te komen: het blijken ware suikerbommen te zijn.

Het Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat het brood in de verwarmde sandwiches van Subway te veel suiker bevat om aan de wettelijke definitie van brood te voldoen.

Het hof oordeelde dat de sandwich met het hoge suikergehalte niet kan worden beschouwd als een basisvoedingsmiddel waarvoor een btw-nultarief geldt. Het Hof verwierp het argument van een franchisenemer van Subway dat hij geen btw verschuldigd was op sommige van zijn afhaalproducten, waaronder thee, koffie en verwarmde belegde broodjes.

In het beroep van Bookfinders Ltd, gevestigd in Tuam, Co Galway, werd onder meer nagegaan of het brood dat in de Subway-sandwiches wordt verkocht, niet valt onder de wettelijke definitie van brood die in de Value-Added Tax Act 1972 is opgenomen om in aanmerking te komen voor een btw-nultarief.

De rechtbank, die uit vijf rechters bestond, oordeelde dat het brood in de verwarmde broodjes van Subway buiten die wettelijke definitie valt omdat het een suikergehalte heeft van 10 % van het gewicht van het meel in het deeg.

De wet bepaalt dat het gewicht van ingrediënten zoals suiker, vet en broodverbetermiddel niet meer mag bedragen dan 2pc van het gewicht van het meel in het deeg.

De duidelijke bedoeling van de gedetailleerde definitie van “brood” in de wet was een onderscheid te maken tussen brood als “basisvoedsel”, dat een waardering van 0pc moet hebben, en bepaalde andere gebakken goederen die van deeg zijn gemaakt, aldus Mr Justice Donal O’Donnell.

Omdat de door Subway verwarmde sandwiches, zoals een broodje met warme gehaktbal, geen “brood” bevatten zoals gedefinieerd, kon niet worden gezegd dat het “voedingsmiddelen” waren in de zin van de tweede bijlage van de wet, oordeelde hij.

Het beroep van Bookfinders is gebaseerd op een beslissing van de Revenue Commissioners van 2006 waarbij de teruggaaf van btw die tussen begin 2004 en eind 2005 was betaald, is geweigerd.

Bookfinders verzocht om terugbetaling op grond dat zij was onderworpen aan btw tegen een samengesteld tarief van 9,2 %, terwijl het tarief volgens haar 0 % had moeten zijn (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.