Suiker in babyvoeding onschadelijk?

babyvoedingVolgens velen heeft Foodwatch recent een zeer grote misstap begaan door een tweet de wereld in te sturen waarin staat te lezen dat babyvoeding 35% meer suiker bevat dan cola. Is Foodwatch nu niet langer meer geloofwaardig, waardoor deze organisatie de tent kan sluiten, of zit er toch een kern van waarheid in?

Een tweet biedt slechts ruimte aan 140 tekens. Dat betekent dat je een uitspraak nooit in een bepaalde context kan zetten. Zo lijkt babyvoeding in Foodwatch’s tweet opeens slechter dan cola. Dat is gewoon onzin, iedereen kan bedenken dat cola slechter is dan babyvoeding. Toch zijn de fruithapjes niet bepaald gezond voor je baby.

foodwatch

Er zitten in fruithapjes voor baby’s inderdaad meer suikers dan in cola. Fruithapjes bestaan gemiddeld voor 50% uit fruitsap. Het fruit is dus ontdaan van de vezels, waardoor de suikers extreem snel in de bloedbaan van baby’s worden opgenomen. Vaak is het hoofdingrediënt banaan. Banaan heeft een glycemische index van 50 – 60, wat uiteindelijk ook kan zorgen voor een stijging in de bloedsuikerspiegel. De suikers in babyvoeding zijn dan wel natuurlijk, maar nog steeds niet gezond voor het lichaam. Suiker is namelijk suiker.

Normale tafelsuiker heet ook wel sucrose. Dit is een 50:50 verhouding van glucose en fructose. De suikers in fruit bevatten vaak meer fructose dan glucose. Vroeger dachten we dat fructose gezonder was dan glucose omdat het de suikerspiegel minder doet stijgen, maar dat blijkt niet geheel zo. Fructose is een suiker die ons lichaam niet kan gebruiken, het moet eerst door de lever omgezet worden naar glucose. Dit gebeurt door enzymen, waaronder triokinase. De capaciteit is beperkt, waardoor teveel fructose toxisch voor het lichaam is. Toch zit het rijkelijk in babyvoeding omdat fructose zoeter smaakt dan glucose. De suiker in cola is geheel natuurlijk, het komt waarschijnlijk uit bieten en/of mais. Natuurlijk wil niet altijd zeggen dat het gezond is. Het gif arsenicum is ook natuurlijk. De suikers in babyvoeding zijn wel natuurlijk, maar hebben toch invloed op de alvleesklier en de lever. Omdat er in babyvoeding nog wel wat mineralen zitten, is het beter dan geraffineerde suiker. In babyvoeding zit wel wat vitamine C, maar dat is er synthetisch aan toegevoegd als conserveermiddel.

(Cola - links / fruithapje - rechts) Inderdaad 35% meer suikers
(Cola – links / fruithapje – rechts) Inderdaad 35% meer suikers

Het grote probleem van de babyhapjes is eigenlijk dat deze gesteriliseerd zijn. Bij sterilisatie wordt de voeding extreem verhit om zo de bacteriën te doden. Een bijeffect van het verhitten van voeding is dat suikers los komen te liggen en daarmee heel snel opneembaar worden. Ook de vezels worden stukgekookt, wat de opname van suiker nog meer vergroot. Het steriliseren van voeding heeft een negatieve invloed op de nutriënten, met name de vitaminen B & C zijn gevoelig voor hoge temperaturen. Ook enzymen leggen boven de temperatuur van 42 graden het loodje. Sommige mensen denken dat babyvoeding gepasteuriseerd is, maar dat is niet zo. Bij pasteuriseren wordt voeding verhit tot 72 graden. Bij steriliseren wordt voeding verhit tot ver boven de 100 graden.

Aan babyvoeding wordt vaak een zetmeelbron toegevoegd zoals tapiocameel (zetmeel uit cassave). De reden hiervoor is dat ze eigenlijk vruchtensap verkopen dat niets met puree te maken heeft. Door er zetmeel aan toe te voegen lijkt het meer op een gepureerd hapje. Dat noem ik een vorm van misleiding. Bovendien is het zetmeel ook weer een vorm van suiker.

Je ziet, dit fruithapje is vruchtensuikerwater met zetmeel.
Je ziet, dit fruithapje is vruchtensuikerwater met zetmeel.

Uiteraard kun je beter zelf een fruit- of groentehapje maken. Je kunt de smaak van je kindje trainen zodat het minder op zoet leunt. Een hapje pureren is een fluitje van een cent. Mocht je liever toch kiezen voor kant-en-klare hapjes, laat de fruithapjes dan liggen en kies voor groentehapjes. Dat is al een heel stuk gezonder.

Ik hoop dat Foodwatch door hun actie het nodige heeft geleerd. Met twitterberichtjes die uit hun context zijn gehaald kan je de woede van de menigte op je hals halen, want veel mensen zijn van mening dat natuurlijke suikers gezonder zijn dan geraffineerde suikers. Hoewel dat in essentie zeker zo is, gaan we voorbij aan het hoofdprobleem: ook babyvoeding is sterk bewerkt en daarmee stukken minder gezond dan een verse hap. We moeten terug de keuken in en de bewerkte kant-en-klaar artikelen zoveel mogelijk laten staan. Je wilt toch het beste voor je kindje?

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.