web
statistics

Teflon pannen en je gezondheid

Ons voedsel dat we bereiden komt geregeld in aanraking met pannen. Is dit contact wel zo goed voor onze gezondheid?

Teflon

Dit leek de ideale uitvinding omdat het dan een stuk lastiger wordt om iets in de pan te laten aanbranden. Helaas bleek dit toch te mooi om waar te zijn, omdat deze pannen bestaan uit polytetrafluoroethlyene (PTFE) en nog veel meer chemische stoffen waar ik je niet mee zal vermoeien. Wanneer deze pannen erg heet worden kan er een vluchtige fluorverbinding ontstaan die schadelijk is voor de zenuwen van het lichaam. Dit kan uiteraard ook in ons eten gaan zitten.

Teflon is een soort plastic met een smeltpunt van 327 graden. Een hete pan kan wel 300 graden worden, dus dat is nabij het smeltpunt. Daarnaast gebruiken veel mensen meestal stalen gereedschappen die de bodem van de pan beschadigen en zo kunnen er stukjes teflon in het eten terecht komen. Of dit ook echt door het lichaam wordt opgenomen is niet duidelijk, maar beter is natuurlijk van niet. Overigens wordt de erg giftige perfluoroctaanzuur (PFOA) in telfon vanaf 2015 uitgefaseerd, maar de PTFE blijft wel gewoon en dus blijft teflon een risico. Er is aangetoond dat een groot gedeelte van de Amerikanen al PFOA in het bloed hebben.

Teflon komt niet alleen in pannen voor, maar wordt ook vaak gebruikt in diverse keukengerei, jassen, smeermiddelen, telefoonkabels, en computerchips.

Temperatuur
Pannen met een anti-aanbaklaag zorgen ervoor dat voedsel minder snel een bruin randje krijgt en daardoor schroeven de meeste mensen de temperatuur flink op: dan komen er grote hoeveelheden giftige gassen vrij van de anti-aanbaklaag maar ook in het voedsel gaan er vele waardevolle voedingsstoffen verloren. Koken op een hoge temperatuur zorgt ook voor veel zwarte plekken, waar weer veel acrylamide in zit wat ook slecht is voor de gezondheid.

Wat dan wel?

Er zijn alternatieven zoals aluminium, maar dit kan ook een groot risico inhouden voor de gezondheid. Roestvrijstalen pannen, RVS, zijn alleen veilig als er geen gebruik is gemaakt van nikkel. Omdat dit bijna nooit zeker is, zou ik dit niet adviseren.

Beter is om te kiezen voor:

Enkele algemene richtlijnen voor het gebruik van pannen:

 • Bereid voedsel op een zo laag mogelijke temperatuur
 • Gebruik geen stalen of scherpe voorwerpen in de pan
 • Was de pannen met de hand af (geen vaatwasser)

Ik gebruik zelf op dit moment goede kwaliteit RVS pannen, maar bij de aanschaf was ik ook niet op de hoogte van het nikkel-verhaal. Dit kwam ik kort na de aanschaf te weten. Goede pannen zijn erg duur, maar kunnen wel een leven lang meegaan en zeker de moeite waard om hierin te investeren.

Tip: vind je een goede pan te duur in aanschaf? Vraag dan een pan voor de feestdagen of je verjaardag! Vrienden kunnen zo allemaal bijdragen aan gereedschap dat je je leven lang kunt gebruiken.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

10 gedachten over “Teflon pannen en je gezondheid”

 1. Helaas staat hier niks over keramische pannen, terwijl ik had begrepen dat dit het beste is om in te bakken. Wat weet jij hier over Juglen?

  • Mijn vader gebruikt deze pan naar volle tevredenheid. Hij kookt wel op een elektrisch kookstelletje (niet echt gezond ivm straling).

 2. Dag Juglen,
  Wat is uw mening over combi stoomoven? (ik bedoel geen hogedrukoven – één waar je kan stomen (30°-100°)slowcooking (vlees).
  Ik stoom momenteel alles met 1 kookpan en een stoominzet, maar dat is te tijdrovend. Ofwel bereid ik mijn stoominzetten uit ofwel overweeg ik om een combi stoomoven te kopen.
  Alvast bedankt voor uw antwoord.
  Groeten Leen

 3. Oke, nu al 2 dagen aan het orienteren voor een goede pan. Bij Blokker heb ik gevraagd naar de pan met keramische laag. De verkoopsters zei dat het vlees daarin wat knapperig wordt. Dat wil ik niet. Een gietijzeren zou dan mijn voorkeur hebben denk ik. Ik zag er ook 1 van de Buyer. Nu dus nog steeds geen 1 gevonden die helemaal naar ‘t zin is.

 4. maar die van de Buyer vond ik erg zwaar en nogal een gedoe met steeds vet houden vd pan. Dus beter een andere- bij Blokker hebben ze geen gietijzeren pannen meer… iemand een idee welke winkel ze nog wel heeft?

 5. Als je een koekepan (gebruik idd nog de oude spelling, hou niet van allerlei nieuwigheid) alleen gebruikt voor pannekoeken of een eitje dan bakt het niet zo gauw aan. Zo gauw je hem ook gebruikt voor andere dingen, aardappels opbakken bijvoorbeeld, dan bakken ze daarna juist gauw aan. Ook iets om rekening mee te houden en dan heb je die teflon daar in ieder geval niet meer voor nodig.
  Zit trouwens weleens te denken over een broodbakmachine maar die zijn meestal ook met teflon.
  Of toch maar op de ouderwetse manier. Deed ik vroeger wel.

 6. Beste Juglen,

  Scanpan’s coatings bevatten ook PTFE. Het is alleen maar de toplaag die keramische onderdelen bevat. (http://www.scanpancookware.com/pages/teflon-2.html)

  Ze vertellen er dat PTFE oververhit vanaf 600°F (315°C) en dat je in een conventionele keuken nooit zulke temperaturen bereikt. Ik kan je vertellen dat dit wel degelijk heel makkelijk te bereiken is. Mocht je ooit gebruik kan maken van een ‘thermogun’ om de temperatuur van een pan’s binnenkant te meten, zal je zien dat na een tweetal minuten leeg “voorverwarmen” de meeste pannen al zulke temperaturen zitten!

  groeten,
  Robin (ex-GreenPan werknemer)

Reacties zijn gesloten.