Thaise groene curry met bloemkoolrijst (makkelijk en snel recept)

Curry’s zijn onverminderd populair. Waar andere voedingstrends nog wel eens overwaaien, lijkt dit gerecht een blijvertje. Misschien zit het hem in de eindeloze mogelijkheden als het gaat om ingrediënten en smaakmakers. Zo zijn zowel vlees als vis, maar ook een vega(n) product zoals ei, tofu of tempeh geschikt om te verwerken. Of is het omdat curry’s snel klaar zijn en gemakkelijk in één pan bereid kunnen worden?

Daarnaast zijn curry’s een ideale manier om veel (restjes) groente in te verwerken. Vrijwel alle soorten zijn geschikt. Van spinazie tot pompoen. Kies dus vooral de groenten die jij lekker vindt of nog in de groentela hebt liggen. Door in plaats van gewone rijst te kiezen voor een alternatief zoals bloemkoolrijst, krijg je nog eens een extra lading groente binnen en ontstaat er een koolhydraatarm gerecht.

Maar het geheim van een echt lekkere curry zit vooral in de specerijen. Door deze eerste kort aan te bakken komen geuren en smaken vrij. Curry’s worden vaak onderverdeeld in groen, geel en rood. Rode curry’s zijn pittig van smaak dankzij de rode pepers. Gele curry’s zijn op basis van kerrie. Groene curry’s kennen een mengsel van koriander, komijn, citroen(gras) en gember. Op deze laatste variant is dit recept geïnspireerd.

Mensen die vaak curry’s eten hebben een eigen currymengsel in de kruidenkast staan. Dit scheelt het toevoegen van allerlei losse potjes en zakjes en zo heb je meteen de goede verhouding te pakken. Een pakje uit de supermarkt is dus niet (meer) nodig! Vind je dit gerecht lekker, maak de volgende keer dan gerust een potje vol van de specerijen in het recept.

Tip: Heb je een curry gemaakt en is deze toch iets te pittig uitgevallen? Voeg dan wat extra kokosmelk toe, dit maskeert de scherpte.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 500 gram groenten (in dit recept is gekozen voor een mengsel van prei, kool, wortel en paprika)
  • 1/2 bloemkool (voor de bloemkoolrijst)
  • 1 (rode) ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 250 ml kokosmelk
  • 1 el kokosolie
  • 2 handen cashewnoten
  • 2 eieren
  • Scheutje citroensap
  • Optioneel: verse koriander

Specerijenmix: 3 tl koriander, 3 tl komijn, 2 tl gember, 2 tl kurkuma, zwarte peper en eventueel zout naar smaak

Bereidingswijze

#1 – De curry
Snijd alle groenten fijn. Groenten die snel gaar zijn houd je wat grover. Verhit een wok- of hapjespan met de kokosolie. Voeg de specerijen toe, peper en zout naar smaak. Wacht tot de geuren vrijkomen. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd in fijne ringen. Pers de knoflook uit en doe samen erbij. Voeg hierna de groenten (behalve de bloemkool) toe en bak een paar minuten mee.  Kook ondertussen de eieren, zacht of hard, wat jij het lekkerst vindt. Doe de kokosmelk bij de groenten en laat het geheel met de deksel op de pan beetgaar worden.

#2 – De bloemkoolrijst
Voeg de bloemkool toe aan een keukenmachine en laat kort draaien tot er kleine balletjes, die lijken op couscous of rijst, ontstaan. Bak kort in een koekenpan met een scheutje/klontje (kokos)olie. Haal de deksel van de curry en voeg een scheut citroensap toe. Roer door, proef en breng eventueel verder op smaak. Verdeel de bloemkoolrijst over twee borden gevolgd door de curry. Maak af met de cashewnoten en het gekookt eitje. Lekker met verse koriander.

Tips:/variaties:

  • Vervang de eieren door tempeh
  • Als je een vleeseter bent, doet gevogelte zoals kip het ook goed in dit gerecht
  • Lekker met wat taugé
  • Ga je voor een pittige curry? Voeg dan ook zaadlijsten van de rode peper toe.

Deze curry is prima een dag van tevoren te maken. De smaken zijn dan nog beter ingetrokken.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Plaats een reactie