Wetenschappers zijn er al heel lang achter dat het beeldschermlicht van TV’s, computers, tablets en telefoons de productie van ons slaaphormoon melatonine ernstig in de weg staat. Melatonine staat bekend als het slaaphormoon. Een tekort aan dit hormoon kan voor slaapproblemen zorgen.
Het licht van een beeldscherm wordt ook wel eens digitale koffie genoemd, omdat het je oppept. De pijnappelklier in de hersenen krijgt van de Melanopsine cellen in de ogen door of er in het licht de kleur blauw aanwezig is. Dit blauwe licht heeft een golflengte van rond de 480nm. Wanneer het blauwe licht van deze frequentie de ogen bereiken zal het lichaam denken dat het midden op de dag is en daardoor geen melatonine produceren. Daglicht is rijk aan blauw licht, maar beeldschermen met een LED-lamp bevatten zeer veel van het blauwe spectrum:
Naast de invloed op het inslapen doet melatonine nog meer:
- Heeft een anti-aging werking (1)
- Gaat ontstekingen tegen (2)
- Stimuleert het immuunsysteem (3)
- Beschermt de lever (4)
- Werkt Anti-kanker (5)
- Effectief bij fibromyalgie (6)
Een lage melatonine-spiegel heeft een ongunstig effect op je algehele gezondheid. Ook helpt melatonine je hormoonbalans te herstellen bij een jetlag. Het dag-en-nachtritme, wat we ook wel het circadiaans ritme noemen, is dan vaak verstoord. Een gezonde hormoonspiegel ziet er zo uit:
In de avond aan blauw licht blootgesteld worden kan het inslapen bemoeilijken door het ontbreken van de melatonineproductie. Daarom kun je beter het kunstlicht in de kamer minder fel te zetten. Vooral LED schermen van computers, laptops, tablets en smartphones misleiden onze hersenen. Gelukkig bestaan er applicaties die ervoor zorgen dat het blauwe licht uit het beeld wordt gefilterd. Voor Windows, Mac OS X en Linux computers is er al langer het programma F.lux. Voor Android telefoons is er Twilight. Helaas staat Apple niet toe dat ontwikkelaars een app beschikbaar kunnen stellen die het blauwe licht van een i-device zoals iPad en iPhone eruit kan filteren. Sinds de laatste IOS 9.3 update heeft Apple deze optie zelf toegevoegd aan het besturingssysteem onder de naam Night Shift. Het effect ziet er zo uit:
Het gele beeld is in eerste instantie wel even wennen, maar na een tijdje wil je niet anders meer. Naast dat het de melatonine productie niet langer verstoort, melden ook veel mensen dat het beeld rustiger is voor de ogen met minder klachten als pijn, geïrriteerdheid en roodheid als gevolg.
Je kunt Night Shift activeren door te gaan naar Instellingen -> Beeldscherm en helderheid -> Night Shift:
Wanneer je kiest voor Gepland van Zonsondergang tot Zonsopgang, past je iPhone of iPad het scherm automatisch aan op basis van je locatie. Zodra het donker wordt zal het scherm steeds meer oranje worden. Sommige mensen willen doorlopend het blauwe licht uit hun beeld hebben, maar dan kun je vaak de kleuren overdag niet goed waarnemen. Een ander probleem is dat de Rabo Scanner niet werkt op schermen waar een bluelight filter op actief is, omdat het contrast dan niet hoog genoeg is. Elk voordeel heb z’n nadeel. Ik heb zelf de filter alleen aan staan wanneer het buiten donker is.
Het is dus de moeite om je iPhone of iPad te updaten. De update werkt op de meest recente Apple-modellen. Op sommige oude Appleapparaten werkt het niet. Dan blijft altijd nog de optie over om te kiezen voor een bluelight beeldscherm protectiebril: