web
statistics

Top 11 grootste leugens van de reguliere voedingsindustrie

Productie lijn in fabriekEr circuleert veel onjuiste informatie in de reguliere voedingsindustrie. Ik heb de ergste voorbeelden in dit artikel verzameld, maar helaas is dit nog maar het topje van de ijsberg.

Hier volgen de 11 grootste leugens, mythen en misvattingen over voeding:

1. Eieren zijn ongezond
Er is één ding waarmee voedingsdeskundigen opmerkelijk succes hebben gehad….en dat is het demoniseren van ongelofelijk gezonde voeding.

Het ergste voorbeeld is dat van eieren, die nu eenmaal een grote hoeveelheid cholesterol bevatten. Om die reden werden eieren ervan verdacht het risico op hart- en vaatziekten te vergroten. Maar recentelijk is aangetoond dat cholesterol dat via de voeding binnenkomt geen verhoging van cholesterol in het bloed veroorzaakt. Eieren verhogen zelfs vooral het ‘goede’ cholesterol en kunnen NIET in verband gebracht worden met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten (1, 2).

Wat we overhouden is één van de gezondste voedingsmiddelen op aarde. Eieren bevatten een grote hoeveelheid voedingsstoffen, naast unieke antioxidanten die onze ogen beschermen (3). En bovendien is gebleken dat, vergeleken met broodjes en croissants, eieren bij het ontbijt (ondanks een hoog vetgehalte) aanzienlijk bijdragen aan gewichtsverlies (4, 5).

Kortom: Eieren veroorzaken geen hartkwalen en behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen op de planeet. Eieren bij het ontbijt kunnen helpen bij gewichtsverlies.

2. Verzadigd vet is slecht voor je
Een paar decennia geleden werd besloten dat de epidemie van hart- en vaatziekten te wijten was aan het eten van te veel vet, vooral verzadigd vet. Dit werd gebaseerd op zeer gebrekkige onderzoeken en politieke besluiten waarvan nu is bewezen dat ze totaal niet kloppen. Een zeer uitgebreid overzichtsartikel uit 2010 bestudeerde 21 verkennende epidemiologische studies met een totaal van 347.747 proefpersonen. Het resultaat: er is absoluut geen verband tussen verzadigd vet en hartkwalen (6).

Het idee dat verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten verhoogt was een onbewezen theorie die op de een of andere manier gemeengoed werd en algemeen aanvaard werd (7). Het eten van verzadigd vet verhoogt de hoeveelheid HDL (‘goed’) cholesterol en verandert LDL  van klein, compact LDL (heel slecht) naar groot LDL, wat gunstig is (89) . Vlees, kokosolie, kaas, boter….er is absoluut geen reden om deze voedingsmiddelen te vrezen.

Kortom: De laatste onderzoeken bewijzen dat verzadigde vetten geen hart- en vaatziekten veroorzaken. Natuurlijk voedsel met een hoog gehalte aan verzadigd vet is goed voor je.

3. Iedereen moet granen eten
Het idee dat mensen hun voeding op granen moeten baseren heb ik nooit begrepen. De landbouwrevolutie vond tamelijk recent in de evolutionaire geschiedenis van de mensheid plaats en onze genen zijn niet veel veranderd. Granen hebben, vergeleken met ander onbewerkt voedsel zoals groenten, een tamelijk laag gehalte aan voedingsstoffen. Ze bevatten ook veel fytinezuur, een stof die essentiële mineralen in de darmen bindt en ze daardoor belet om te worden opgenomen (10).

Veruit het meest gebruikte graan in het westerse eetpatroon is tarwe. En juist tarwe kan een heel aantal gezondheidsproblemen opleveren, zowel kleine als grote.

Moderne tarwe bevat een hoog gehalte aan een eiwit, genaamd gluten, maar nu zijn er aanwijzingen dat een groot deel van de bevolking wel eens overgevoelig zou kunnen zijn daarvoor (11, 12, 13). Gluten kan de darmwand beschadigen, een opgeblazen gevoel geven, een onregelmatige stoelgang, pijn en vermoeidheid veroorzaken (14, 15). Gluten is ook in verband gebracht met schizofrenie en cerebellaire ataxie, beide ernstige hersenaandoeningen (16, 17).

Kortom: Granen bevatten relatief weinig voedingsstoffen vergeleken met andere, onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten. Vooral graansoorten die gluten bevatten kunnen tot verschillende gezondheidsproblemen leiden.

4. Het eten van veel eiwitten is slecht voor je botten en nieren
Van een eiwitrijk dieet wordt vaak beweerd dat het zowel botontkalking als nierziekten veroorzaakt. Het is waar dat het eten van eiwitten de calciumuitscheiding uit de botten op de korte termijn verhoogt, maar op de lange termijn toont onderzoek juist het tegenovergestelde effect aan.

Op de lange termijn is een sterke samenhang gevonden tussen consumptie van eiwitten en een verbeterde gezondheid van de botten en minder kans op botbreuken  (18, 19) . Bovendien is er uit onderzoek geen samenhang gevonden tussen een hoog eiwitgehalte in de voeding en nierziektes bij mensen die verder gezond zijn (20, 21) . Het is zelfs zo dat twee van de belangrijkste risicofactoren voor nierfalen diabetes en een hoge bloeddruk zijn. Het eten van veel eiwitten verbetert beide aandoeningen (22, 23). Dus een eiwitrijk dieet is eerder een bescherming tegen nierfalen en botontkalking dan een risicofactor!

Kortom: Er is een verband tussen een eiwitrijk dieet en minder kans op botbreuken. Ook verlaagt eiwit de bloeddruk en verbetert het de symptomen van suikerziekte, wat vervolgens weer de kans op nierfalen vermindert.

5. Voedsel met een laag vetgehalte is goed voor je
Weet je hoe gewone voedingsmiddelen smaken als al het vet er uitgehaald is? Nou, zo ongeveer als karton. Niemand zou het willen eten. De voedselproducenten weten dat en daarom voegen ze andere dingen toe om te compenseren voor het gebrek aan vet. Meestal zijn dat zoetstoffen: suiker, glucose-fructosestroop (HFCS) of kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. We gaan het zo over suiker hebben, maar ik wil hier alvast zeggen dat er GEEN bewijs is dat kunstmatige zoetstoffen beter voor je zijn dan suiker, ook al bevatten ze dan geen calorieën. Veel observationele onderzoeken tonen zelfs een consequent, sterk significant verband aan met verschillende ziektes zoals obesitas, metabool syndroom, hartkwalen, vroeggeboortes en depressie (24, 25, 26).

In vetarme producten worden gezonde, natuurlijke vetten dus vervangen door stoffen die zeer schadelijk zijn.

Kortom: Vetarme producten zijn veelal zeer bewerkte producten vol met suiker, glucose-fructosesiroop of kunstmatige zoetstoffen. Ze zijn zeer ongezond.

6. Je moet verspreid over de dag veel kleine maaltijden nemen
Het idee dat je gedurende de dag veel kleine porties moet eten om ‘een snelle stofwisseling te houden’ is een hardnekkige mythe die nergens op slaat. Het is waar dat eten je stofwisseling enigszins verhoogt terwijl je je maaltijd verteert, maar het is de totale hoeveelheid voedsel die de gebruikte energie bepaalt, NIET het aantal maaltijden. De stelling dat veel kleine maaltijden beter zijn is echt vele malen onderzocht en steeds weerlegd. Gecontroleerde onderzoeken, waarbij één groep veel kleine maaltijden eet en de andere dezelfde hoeveelheid voedsel in minder maaltijden, laten zien dat er letterlijk geen verschil is tussen de twee (27, 28) . Uit één onderzoek bij mannen met overgewicht bleek dat het gevoel van verzadiging bij het eten van 6 maaltijden per dag minder was dan bij 3 maaltijden (29) . Het is niet natuurlijk voor het menselijk lichaam om constant gevoed te worden. Vroeger moesten we van tijd tot tijd vasten en aten we lang niet zo veel en zo vaak als tegenwoordig. Als we een tijdje niet eten, zorgt een proces op celniveau (autofagie) ervoor dat afvalproducten uit onze cellen worden opgeruimd (30). Nu en dan vasten of niet eten is daarom goed voor je.

Verscheidene observationele onderzoeken tonen een drastisch verhoogd risico op darmkanker aan (de op 3 na grootste oorzaak van dood door kanker). Voor mensen die 4 maaltijden per dag eten is het risico tot 90%  hoger dan voor mensen die 2 maaltijden nemen (31, 32, 33) .

Kortom: Er is geen bewijs dat het eten van veel kleine porties verdeeld over de dag beter is dan minder, grotere maaltijden. Nu en dan eens niet eten is goed voor je. Er is verband gevonden tussen het vermeerderen van het aantal maaltijden en darmkanker.

7. Koolhydraten moeten je voornaamste bron van calorieën zijn.
Algemeen heerst de opvatting dat iedereen vetarm zou moeten eten, waarbij koolhydraten 50 tot 60% van de totale hoeveelheid calorieën moeten vormen. Een dergelijk dieet bevat veel granen en suikers, met zeer kleine hoeveelheden vette voedingsmiddelen zoals vlees en eieren. Een dergelijk dieet werkt misschien goed voor sommige mensen, vooral mensen die van zichzelf slank zijn. Maar voor mensen die dik zijn, of die lijden aan het metabool syndroom of diabetes, is deze hoeveelheid koolhydraten regelrecht gevaarlijk.

Hier is zeer uitgebreid onderzoek naar gedaan. Er zijn veel gerandomiseerde, vergelijkende proeven gedaan tussen een verarm, koolhydraatrijk dieet en een koolhydraatarm, vetrijk dieet (zie dit artikel.) De resultaten zijn steeds in het voordeel van koolhydraatarme, vetrijke diëten (33, 34, 35) .

Kortom: Het vetarme en koolhydraatrijke dieet is een jammerlijke mislukking en is aantoonbaar een stuk slechter dan een koolhydraatarm, vetrijk dieet.

8. Zaden rijk aan omega-6 en plantaardige oliën zijn goed voor je
Meervoudig onverzadigde vetten worden als gezond gezien omdat sommige onderzoeken aantonen dat ze het risico op hart- en vaatziekte verminderen. Maar er zijn veel soorten meervoudig onverzadigde vetsoorten en die zijn niet allemaal hetzelfde. Er zijn, om het belangrijkste onderscheid te noemen, zowel omega-3 als omega-6 vetten. De omega-3 vetten zijn ontstekingsremmend en verlagen het risico op allerlei ziektes die verband houden met ontstekingen (36) . Dit in tegenstelling tot omega-6 vetten, die bij een teveel ontstekingsbevorderend werken. Mensen hebben omega-6 en omega-3 in een bepaalde verhouding nodig. Als de verhouding te ver doorslaat richting omega-6, kan dat problemen veroorzaken (37) .

Veruit de grootste bronnen van omega-6 in het tegenwoordige dieet zijn bewerkte zaden en plantaardige oliën als soja-, maïs- en zonnebloemolie. In het verleden hadden mensen nooit toegang tot die overvloed aan omega-6 vetten. Deze hoeveelheid is niet natuurlijk voor het menselijk lichaam. Onderzoek dat zich specifiek richt op omega-6 vetzuren in plaats van meervoudig onverzadigde vetzuren in het algemeen, toont aan dat omega-6 vetzuren zelfs het risico op hart- en vaatziektes vergroten  (38, 39) . Eet dus je omega-3 en overweeg eventueel aanvulling met visolie, maar vermijd de industriële zaden en plantaardige olie.

Kortom: Mensen hebben omega-6 en -3 in een bepaalde verhouding nodig. Teveel omega-6 uit plantaardige olie verhoogt je kans op ziektes.

9. Koolhydraatarme diëten zijn gevaarlijk
Ik geloof zelf dat koolhydraatarme voeding een potentiële genezing betekent voor veel van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in de westerse wereld. Het vetarme dieet dat ons aangesmeerd wordt over de hele wereld is tamelijk nutteloos bij veel van deze ziektes. Het werkt gewoonweg niet. Koolhydraatarme diëten hebben echter keer op keer wel tot veel betere uitkomsten geleid.

Elk gerandomiseerd vergelijkend onderzoek toont aan dat een koolhydraatarm dieet:

 1. Het lichaamsvet veel meer vermindert dan vetarme diëten, zelfs als de koolhydraatarme proefpersonen zoveel mogen eten als ze willen  (40, 41) .
 2. De bloeddruk significant verlaagt  (42, 43) .
 3. Bloedsuikerverlagend werkt en de symptomen van diabetes II veel sterker vermindert dan een vetarm dieet. (44454647)
 4. HDL (goed) cholesterol veel meer verhoogt  (48), 49) .
 5. De triglyceriden veel meer verlaagt dan een vetarm dieet.
 6. De structuur van LDL (slecht) cholesterol van klein en compact (héél slecht) naar groter LDL verandert, wat gunstig is  (50, 51) .
 7. Bovendien is het koolhydraatarme dieet makkelijker vol te houden, waarschijnlijk omdat het niet nodig is om aan calorieënbeperking te doen en omdat je geen honger hoeft te lijden. Proefpersonen uit de koolhydraatarme dieetgroepen halen vaker het eind van de proefperiode. (5253)

Veel gezondheidsprofessionals, die het toch het beste met ons voor zouden moeten hebben,

hebben het lef om te beweren dat deze diëten gevaarlijk zijn, waarna ze doorgaan met het verspreiden van hun mislukte vetarme dogma, dat mensen meer kwaad dan goed doet.

Kortom: Koolhydraatarme diëten zijn de gezondste, makkelijkste en meest effectieve manier om gewicht te verliezen en stofwisselingsziektes om te keren. Dit is een wetenschappelijk feit.

10. Suiker is ongezond omdat het ‘lege’ calorieën bevat
De algemene aanname is dat suiker slecht voor je is vanwege de ‘lege’ calorieën. Het is inderdaad zo dat suiker veel calorieën bevat zonder enige essentiële voedingsstoffen. Maar dat is pas het topje van de ijsberg.

Suiker, vooral fructose, beïnvloedt de stofwisseling zodanig dat het heel snel vetverhogend werkt en stofwisselingsziektes in de hand werkt.

Fructose wordt door de lever omgezet in vet, dat aan het bloed wordt afgegeven als VLDL deeltjes. Dit leidt uiteindelijk tot verhoogde niveaus van triglyceriden en cholesterol  (5455).

Het veroorzaakt ook resistentie tegen de hormonen insuline en leptine, een opstap naar vetzucht, metabool syndroom en diabetes  (5657) . Zo zijn er nog veel meer dingen te noemen. Suiker veroorzaakt bij de mens een niet aflatende biochemische zucht naar meer eten, waardoor we dik worden.

Kortom: De schadelijke effecten van suiker gaan veel verder dan alleen het feit dat het lege calorieën bevat. Suiker richt verwoesting aan in onze stofwisseling en leidt tot gewichtstoename en vele ernstige ziekten.

11. Vetrijk voedsel maakt je dik
Vanuit intuïtief oogpunt lijkt het waar dat vet eten je ook dik zal maken. Dat spul dat zich onder je huid verzamelt, waardoor je er zacht en pafferig uit gaat zien, is vet. Dus….vet eten zal ons lichaam vast ook vetter maken.

Maar zo eenvoudig is het niet. Hoewel vet meer calorieën bevat per gram dan koolhydraten of eiwitten, maken vetrijke diëten mensen niet dik. Zoals voor alles geldt, het hangt van de context af. Een dieet dat veel vet bevat EN veel koolhydraten zal je dik maken, maar NIET vanwege het vet.

Het is zelfs zo dat vetrijke en koolhydraatarme diëten een veel grotere afname in vet veroorzaken dan een dieet met weinig vet  (585960) .

12. En verder?
Dit is slechts het topje van de ijsberg… (Vertaling)

Hoeveel weet jij over gezondheid? Doe de gezondheidskennis over voeding in 30 vragen!

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

64 gedachten over “Top 11 grootste leugens van de reguliere voedingsindustrie”

 1. Ik ben aan het afvallen. Ik doe dit door op mijn tussendoortjes te letten. Voorheen was het een pak pf een zak. Nu nog een paar of een handje. Bij de maaltijd eet ik gewoon alles. Maar wat kan ik bij de maaltijden beter laten staan. Of niet te vaak nemen.

 2. Hoe zit het eigenlijk met dioxine in eieren? Dat was laatst in het nieuws. .maar bevatten alle eieren dit? Ook biologische? Echt een top site vind ik
  Dit! Zoveel informatie wat iedereen zou moeten lezen! Gewoon de waarheid. Ik probeer het altijd over te brengen op andere maar dat is zo lastig. Ze houden zich allemaal vast aan de fabels.. gelukkig zijn er mensen die dit wel lezen en wel te overtuigen zijn. Bedankt voor het gezonder maken van de mens!! Respect! Gaat zo door :-)

 3. Mooi overzicht en wat een boel leugens worden toch als waarheid aan ons mensen verkocht. En we geloofden het allemaal.
  In 9.7 gaat het over vetarm, terwijl het onderwerp koolhydraatarm is. klopt dit wel?

 4. Beste Juglen,

  Ik heb het artikel over de Top 11 grootste leugens gelezen.
  Maar ik heb een vraag over punt 9: koolhydraatarme diëten zijn gevaarlijk. En dan met name punt 7 waarin je volgende schrijft: ” Bovendien is het vetarme dieet makkelijker vol te houden, waarschijnlijk omdat het niet nodig is om aan calorieënbeperking te doen en omdat je geen honger hoeft te lijden. Proefpersonen uit de vetarme dieetgroepen halen vaker het eind van de proefperiode. (52, 53)”

  Daar staat: Bovendien is het vetarme dieet makkelijk……moet dat dan niet zijn, het koolhydraatarme dieet?? En in dezelfde alinea staat: Proefpersonen uit de vetarme……..moet dat dan ook niet koolhydraatarme dieet??

  Graag je reactie.

  vriendelijke groet,
  Mechie Hendriks

 5. Mooi in het kort verwoord. Gelukkig raken steeds meer mensen zich bewust van deze misvattingen omtrent gezond eten. Dat is van onze generatie, zegt mijn moeder. De dertigers van deze tijd zijn bewuster bezig met gezondheid en nemen de verantwoordelijkheid in eigen hand. Naar mijn idee geboren vanuit de gedachte er goed uit te willen zien en steeds meer realiserend dat gezondheid hier mee nauw samenhangt. Het is in ieder geval zeer besmettelijk gedrag. Thuis bij vader en moeder geen Konimex en Chicken Tonight meer, maar vers gesneden roerbakgroenten met kip en witte rijst. Zelfs taarten worden nu gebakt met kokos en amandelmeel i.p.v. tarwe. Iedereen zegt en lijkt zich er beter bij te voelen.

 6. Bij “De 11 grootste leugens van de reguliere voedingsindustrie” stel ik me misstanden voor uit de …uh… voedingsindustrie. Kun je me uitleggen hoe en op welk moment de voedingsindustrie heeft verkondigd dat eieren ongezond zijn? Daarmee zou de zuivelindustrie zich toch enigszins in de voet schieten, lijkt mij. Wat er wel is gebeurd, is dat zelfverklaarde voedingsguru’s dit ooit eens hebben geroepen. En zoals we weten krijgt tegenwoordig iedereen die iets denkt te weten over voedsel daar aandacht voor. Dat jij geholpen bent met een bepaald dieet, is prima voor jou. Maar door te doen alsof dat DE waarheid is en daarbij het wat tendentieus aan te kondigen als leugens van de voedingsindustrie, maakt je jezelf niet geloofwaardig

  • Als je ziet hoe kippen in een grote fokkerij met name batterij legkippen worden behandeld en als je weet hoe snel zij weer na het leggen van eieren weer eieren leggen dan mag je je toch afvragen of de eieren wel gezond zijn…niet te vergeten het eenzijdig voedsel wat ze krijgen en de stress om hele dag tussen kippen te lopen in een kooi…een menselijke baby geboren in deze omstandigheid zou je als mens ook niet als gezond willen bestempelen..ook al ziet de baby er als n normale baby eruit. Veel onderzoeken worden gedaan op basis van wetenschappelijke formules en gedachtengoed….en van daaruit kun je als consument over gaan discussieren. Ik luste vroeger geen pap als baby en ook niet als peuter kleuter..nu weet ik waarom als 30+. Instinctief heb ik me als peuter beschermd vanwege lactose intolerantie. Om n verhaal kort te houden…de beste maatstaf is luisteren naar jezelf…eet wat en houd dat 4 dgn aan. Kijk en denk daarna hoe je je voelt en of je iets aan jezelf merkt. Ik at vroeger bijna nooit regelmatige tijdstip en heb een hele snelle metabolisme. Ik sportte veel en ging altijd door en dronk weinig..ja wetenschappelijk gezien is dat slecht maar heb nooit problemen gehad op jonge leeftijd..het begon met het nuttigen van vele suikers op latere leeftijd….geen problemen maar wel als je n keer geen suiker at dat je dan je moe voelde of beetje psychisch gezien je niet echt lekker voelde en dus werd het nuttigen van thee met veel suiker n energievolle belevenis. Daar ben ik nu wel van gestopt..beste granen vind ik geplette havermout waar dus de fytinezuur groot deel eruit geperst is. Voor zuren zoals deze is zwavelzuur van belang en dat hebben eieren dus wel veel. Dus een eigeel op zn tijd is belangrijk. En aub vergis je niet met rijst en uien! Dat zijn de 2 grootste en dat heb ik zelf bij mij getest zijn de grootste darm en maagklachten boosdoeners!!!!!!!! Probeer het maar eens..stop een 2 weken met nuttigen ervan en je voelt je de eerste dgn vreemd en in eind vd 2e week zie je een platter buik en voel jeje weer normaal..en ja dat normaal voelen is gevaarlijk omdat men dan vergeet hoe men zich voelde en dan vervolgens weer aan de oude eet patroon vasthoudt..Nuttigen v havermout bv eet ik een week niks ervan zodat het lichaam mijn darmen kan reinigen. Magnesium en zink zijn de belangrijkste mineralen die je moet nuttigen..zorgen allebei voor opnames v bepaalde mineralen en vitamines!! En helaas heb je veel mensen die pas luisteren naar mensen als zij een doctor titel hebben of een witte jas aan hebben…ze vergeten dat deze specialisten na een hele lange tijd zich ook in een bepaald systeem gaan werken en denken. Het op de individu gerichte oplossing zoeken is allang verdwenen…duizenden patienten over de vloer laat elk beginnende student die ooit vanuit de gedachte: ik ga mensen echt heel goed helpen, is dan aan het vervagen…als laatste oproep aan een ieder..denk naief denk vrij denk gewoon denk als de medemens denk aan vroeger wat je jong houdt denk aan leuke momenten denk met een lach denk aan wat je wilt en vooral luister naar je lichaam en doe er wat mee…dat is het leven en maakt dat je als mens door het leven gaat. Dat houdt je jong. Mensen die mij kennen weten nu waarom ik er nog jeugdig uitzie wat natuurlijk steeds vervaagt maar doe en denk optimistisch en je voelt je vanzelf jong. Hoe jeje voelt zo eet je ook!!! Mijn excuses voor mijn taalgebruik en zinsopbouw maar ik schrijf deze in een haastige hoedanigheid, gegroet Andy Maikel

   • Helemaal mee eens!!!
    Daarnaast zijn wij als mensheid zo ver van ons ‘zelf’ afkomen te staan dat wij niet meer de signalen van ons lichaam luisteren en alleen maar naar de doktoren etc. Zo zonde want zelf voel je het beste aan wat goed voor je is! Ik heb hetzelfde ook met bijvoorbeeld melk. Ik wilde het nooit drinken maar later blijkt mijn lichaam er niet tegen kan en zo zijn er wel meer signalen die mij lichaam aan geeft, en leer deze beter te herkennen en naar te luisteren. Als ik lange tijd moe ben achter elkaar weet ik nu mis ik B12 en omega vetzuren. Na het nuttigen van omega capsules en spuiten van B12 voel ik mij weer kip lekker. Soms heb ik het gevoel ik moet echt even snacken, dit voel ik omdat mijn lichaam het nodig heeft zonder dat het een verslaving.

    Onthoud goed. Geen 1 lichaam reageert het zelfde want geen mens is hetzelfde. In onderzoeken word vaak voor een hele groep gesproken. Een mens is een mens en een auto is een auto maar elk mens is anders net zo als elke auto anders rijd. Van het ene heb je meer of minder nodig. Bij de ene auto moet je langer en dieper op het pendaal trappen om op zelfde snelheid te komen of meer of minder sturen

 7. Sinds een paar maanden eet ik koolhydraatarm en val gem. een kilo per week af. Eet zoveel mogelijk verse groente en fruit, vis en minder vlees. Voel me goed, meer energie. Ik heb diabetes en ook daar merk ik verbetering. Ben erg blij met je site.

 8. Bij punt 9, over koolhydraatarme diëten staat volgens mij een fout.

  Je schrijft:
  Bovendien is het vetarme dieet makkelijker vol te houden, waarschijnlijk omdat het niet nodig is om aan calorieënbeperking te doen en omdat je geen honger hoeft te lijden. Proefpersonen uit de vetarme dieetgroepen halen vaker het eind van de proefperiode. (52, 53)

  Volgens mij moet er koolhydraatarme diëten staan in het bovenstaande stukje en niet vetarme diëten.

  Nu is het wel erg verwarrend voor mensen die voor het eerst met deze materie in aanraking komen.

 9. Oeps ik eet wel vaker op een dag…..moet én wil ik dat nu veranderen? Ik ga er van uit dat dit eetpatroon bij me past, zo eet ik al mijn hele leven :-D

 10. Bedankt voor de waardevolle samenvatting.
  Volgens mij zit er echter 1 tekst foutje in bij punt 7 van item 9. Staat nu vetarm, moet volgens mij koolhydraatarm zijn.

  • Klopt! Hier maken we geen geheim van, want dit hebben we vanaf het begin af aan onder het artikel vermeld. Wie de credits verdient, krijgt het ook!

 11. Hoi, ik ben erg blij met deze 11 punten. Dan hoeven we ook geen vieze kaas zonder vet meer te eten. Nu is al gebleken dat er heel veel KAAS uit Polen komt. ( 45000 Ton kaas per jaar uit Polen en Duitsland met Hollandse namen zoals Jan en Gouda) Nu we dit weten, kunnen we gewoon weer onze 48+kaas uit NEDERLAND eten. Nu hebben we het Vinkje ook niet meer nodig. Het vinkje ikkiesbewust hoort bij de grote 3: Albert Heijn, Unilver en Friesland Campina. Zij weten wel wat goed voor u is.
  Er zit veel VETTE WINST op MAGERE PRODUCTEN. We laten ons vaak lijden door de grote 3 en het Vinkje.

 12. Ik ben het uitgesproken oneens met punt zes.
  Mijn moeder heeft hypoglycaemie en ze moet meerdere maaltijden op een dag eten om haar bloedsuikerspiegel op pijl te houden. Als ze drie maaltijden op een dag eet krijgt ze een mega energiedip op een bepaald punt gedurende de dag. Ze heeft wel eens geprobeerd om drie keer op een dag te eten, soms ging dat per ongeluk, maar het beviel haar altijd slecht. Haar maaltijden bestaan altijd uit noten, fruit, groenten en nog meer gezonde dingen.
  Dat brengt me dan ook op punt twee: er wordt nergens iets gezegd over wat voor maaltijden er werden voorgeschoteld in het onderzoek en uit hoeveel eten het bestond. Ik kan me voorstellen dat men de rest van de dag verzadigd is als men zich helemaal vol eet tijdens alledrie de maaltijden, maar persoonlijk zou ik daar niet goed mee kunnen functioneren. Er staat ook nergens hoe actief de mensen van het onderzoek waren. Dat heeft natuurlijk ook een hoop te maken met het afvallen, en de mate van activiteit heeft weer te maken met de hoeveelheid benodigde voedingsstoffen.

  Sommige mensen hebben nou eenmaal meer maaltijden nodig voor ofwel hun gezondheid, of hun levensstijl. En dan doel ik natuurlijk niet op een paar keer per dag friet, chips of meer chemische troep, maar op groenten, fruit, noten en meer uit de natuur.

  • Hoi Emma,
   Ook ik heb hypoglycaemie. Ik volg sinds een paar weken een ander dieet. Ik at 2 broodmaaltijden per dag met beleg waarvan je bloedsuiker niet stijgt. om 10 uur 50 gram gedr. vijgen en om 15.00 uur 50 gram gedroogde abrikozen. ‘s avonds groente en vlees, en om 20.00 bakje yoghurt. Ik moest iedere paar uur eten maar…..
   Nu eet ik veel meer eiwitten en vetten ‘s ochtends en ‘s middags en ‘s avonds net als anders groente en vlees\vis. Ik eet 3 x per dag en ‘s avonds om 20.00 bakje yoghurt met bosvruchten (diepvries) en ik heb tussendoor geen hypo’s meer!! Ik voel mij super en heb ook geen honger.
   bijv ontbijt: 2 vezelrijke cnackers met roomboter, 1 met rookvlees en cottage cheese, 1 met kaas en een ei, stuk komkommer en 5 mini tomaatjes. Lunch: omelet met veel groente en 2 vezelrijke cnackers + roomboter en een beker karnemelk etc etc. Geen hypo’s meer en ik voel me energiek en ik hoef niet meer een tas gevuld mee te nemen om een hypo te voorkomen. Misschien kan je familie hier wat mee.

   gr. Esther

  • Ik ben dit punt helemaal met je eens. Jagers en verzamelaars aten ook de hele dag door kleinere hapjes (tja, geen koelbox he) en de een vind het prettiger en voelt zich er beter bij dan de ander. Laat ieder voor zich weten hoe hij of zij eet verspreidt over de dag. Het punt is dat je zo misschien wel meer risico loopt op een grotere inname van voedsel, ook omdat we niet de hele dag bewegen.
   Wat betreft hypoglycaemie, naast je voeding aan passen naar vooral lage GI voedsel is dat goed op te vangen met bepaalde kruiden.
   Zelf hing ik (onbegrijpelijk) ineens een aantal malen tegen diabetes nivo aan, waarop mijn huisarts medicijnen voorschreef. Ik vroeg hem daar nog even me ete wachten en en ben begonnen Gymnema Silvestre, fenegriek en Mariadistel te gebruiken. Mariadistel is sowieso ook een heel goed middel voor je lever deze te reinigen. Mijn waardes waren heel snel weer normaal en ik heb geen enkele smerige bijwerking als van de regulier voorgeschreven medicijnen. Mijn huisarts was zeer verbaasd, maar of hij het anderen zal aanbevelen is te betwijfelen, de bijwerkingen vallen volgens hem wel mee van de reguliere medicijnen en zijn voor de patient ‘goedkoper’..immers toch vergoed door de verzekeringen….
   Aangezien ik geen onnodig rommel in mijn lijf wil, noch sponsor wil zijn van de farmaceutische industrie….zie ik zelf steeds meer toekomst in kruiden in combinatie met goed voedsel.

 13. Goed artikel!!

  Ben het alleen niet eens met punt
  7 als tegenargument bij stelling 9
  Wellicht een foutje ?

  Dat vetarm eten beter vol te houden is lijkt me tegenstrijdig met de info ten gunste van koolhydraatbeberking

 14. Ik heb onlangs meerdere malen gelezen dat eieren in het verleden wel degelijk veel cholesterol bevatten. Dit is veranderd nadat de dierlijke bestanddelen uit kippenvoer verwijderd werd. Het is dus een achterhaalde leugen. Binnen de EU wordt nu gediscussieerd, o.a. op initiatief van de Polen, om dierlijke resten weer toe te laten in diervoeding. Het kan dus best zijn dat de leugen over een poosje waarheid is.

  • Van nature is een kip een alleseter en zeker niet vegetarisch. Een vette pier vinden ze niet te versmaden. Ook kannibalisme is hen niet vreemd.

 15. Ik heb je een mail gestuurd met reactie op dit stuk.

  In punt 7 over koolhydraatarme voeding heb je t ineens over vetarme voeding. Is dat correct of bedoel je toch de koolhydraatarme voeding / diëten?

 16. Ik ben het helemaal met bovenstaande eens. Hoe denk je over koemelk, geitenmelk. Soms wordt beweerd dat het niet voor de mens geschikt is.

  • We hebben helemaal geen melk meer nodig nadat we gespeend zijn van de moederborst, koemelk noch geitenmelk. Dat is de economische motor…drink melk melk melk…veroorzaakt veel ziektes en klachten.

 17. Chapeau voor uw artikel! Wat u bij de “suiker” nog kunt toevoegen: het is bij mij dé oorzaak van mijn vele migraine aanvallen. Toen ik deze tip van een voedseldeskundige kreeg, heb ik dit meteen op mezelf uitgetest. Wat bleek? 3 maanden geen suiker gegeten = 3 maanden geen migraine aanval. Daarna ben ik weer suiker gaan eten en wat bleek? Ik kreeg weer 2 migraine aanvallen per maand… Ik zou willen, dat deze boodschap naar een groot publiek werd gecommuniceerd! Behalve het persoonlijk leed wat bij veel meer mensen waarschijnlijk bespaard kan blijven, werkt dit natuurlijk ook door op de economie (weet u wat een ziek mens kost qua arbeidsverzuim?).

  Suiker is mijn grote verslaving. Er zit te vaak, zeker als ik moe of verdrietig ben, een grote duivel in mijn hoofd. Ik kan er maar met moeite vanaf blijven. Ook is gebleken dat supermarkten in potjes groente suiker toevoegen en dat ik zelfs bij het kopen van biologische ham (AH) suiker op de verpakking zie staan! Hierdoor is het voor mij bijna onmogelijk geworden “normale” producten te kopen. Ik vind dit een zorgwekkende ontwikkeling. Kan iemand dit tot een halt roepen?

 18. mooie opsomming. Je hebt het over plantaardige oliën; hoe staat het gebruik van olijfolie hier tegenover? Is het goed, of juist niet en waarom dan? En het drinken van melk als volwassene? Ik heb wel eens gehoord dat melk goed is voor kinderen in de groei maar dat je als volwassene het niet te veel moet drinken. Is dat zo?

 19. Als je ziet hoe kippen in een grote fokkerij met name batterij legkippen worden behandeld en als je weet hoe snel zij weer na het leggen van eieren weer eieren leggen dan mag je je toch afvragen of de eieren wel gezond zijn…niet te vergeten het eenzijdig voedsel wat ze krijgen en de stress om hele dag tussen kippen te lopen in een kooi…een menselijke baby geboren in deze omstandigheid zou je als mens ook niet als gezond willen bestempelen..ook al ziet de baby er als n normale baby eruit. Veel onderzoeken worden gedaan op basis van wetenschappelijke formules en gedachtengoed….en van daaruit kun je als consument over gaan discussieren. Ik luste vroeger geen pap als baby en ook niet als peuter kleuter..nu weet ik waarom als 30+. Instinctief heb ik me als peuter beschermd vanwege lactose intolerantie. Om n verhaal kort te houden…de beste maatstaf is luisteren naar jezelf…eet wat en houd dat 4 dgn aan. Kijk en denk daarna hoe je je voelt en of je iets aan jezelf merkt. Ik at vroeger bijna nooit regelmatige tijdstip en heb een hele snelle metabolisme. Ik sportte veel en ging altijd door en dronk weinig..ja wetenschappelijk gezien is dat slecht maar heb nooit problemen gehad op jonge leeftijd..het begon met het nuttigen van vele suikers op latere leeftijd….geen problemen maar wel als je n keer geen suiker at dat je dan je moe voelde of beetje psychisch gezien je niet echt lekker voelde en dus werd het nuttigen van thee met veel suiker n energievolle belevenis. Daar ben ik nu wel van gestopt..beste granen vind ik geplette havermout waar dus de fytinezuur groot deel eruit geperst is. Voor zuren zoals deze is zwavelzuur van belang en dat hebben eieren dus wel veel. Dus een eigeel op zn tijd is belangrijk. En aub vergis je niet met rijst en uien! Dat zijn de 2 grootste en dat heb ik zelf bij mij getest zijn de grootste darm en maagklachten boosdoeners!!!!!!!! Probeer het maar eens..stop een 2 weken met nuttigen ervan en je voelt je de eerste dgn vreemd en in eind vd 2e week zie je een platter buik en voel jeje weer normaal..en ja dat normaal voelen is gevaarlijk omdat men dan vergeet hoe men zich voelde en dan vervolgens weer aan de oude eet patroon vasthoudt..Nuttigen v havermout bv eet ik een week niks ervan zodat het lichaam mijn darmen kan reinigen. Magnesium en zink zijn de belangrijkste mineralen die je moet nuttigen..zorgen allebei voor opnames v bepaalde mineralen en vitamines!! En helaas heb je veel mensen die pas luisteren naar mensen als zij een doctor titel hebben of een witte jas aan hebben…ze vergeten dat deze specialisten na een hele lange tijd zich ook in een bepaald systeem gaan werken en denken. Het op de individu gerichte oplossing zoeken is allang verdwenen…duizenden patienten over de vloer laat elk beginnende student die ooit vanuit de gedachte: ik ga mensen echt heel goed helpen, is dan aan het vervagen…als laatste oproep aan een ieder..denk naief denk vrij denk gewoon denk als de medemens denk aan vroeger wat je jong houdt denk aan leuke momenten denk met een lach denk aan wat je wilt en vooral luister naar je lichaam en doe er wat mee…dat is het leven en maakt dat je als mens door het leven gaat. Dat houdt je jong. Mensen die mij kennen weten nu waarom ik er nog jeugdig uitzie wat natuurlijk steeds vervaagt maar doe en denk optimistisch en je voelt je vanzelf jong. Hoe jeje voelt zo eet je ook!!! Mijn excuses voor mijn taalgebruik en zinsopbouw maar ik schrijf deze in een haastige hoedanigheid, gegroet Andy Maikel

 20. goedenmorgen,
  wat ik ook wel interessant zou vinden eenzelfde artikel over het afbraak en opname van je voedsel. ik heb ooit ergens gelezen dat er bij afbraak en opname van je voedsel enzymen werken. deze enzymen zijn anders voor vet, eiwit of koolhydraten. ook heb ik gelezen dat er een verband bestaat tussen die enzymen dat ze elkaar ook in de weg kunnen zitten, waardoor je eten niet optimaal opgenomen of afgebroken kan worden. weet niet of ik het goed heb maar je kon beter geen gekombineert eten eten van eiwitten en koolhydraten omdat de werkzame enzymen elkaar tegen zouden zitten. hoe werkt dat dan?

 21. Helemaal met Andy Maikel eens! Eieren van gezonde kippen die een mooi leven hebben zijn zeker wel gezond.. Maar onder deze omstandigheden, liever niet! Bovendien worden de mannetjes KUIKENTJES VERSNIPPERD, alleen omdat wij eieren willen eten? Sorry maar ik vind het barbaars, deze hele industrie

 22. Leuk allemaal, maar wie zegt dat deze verhalen (de 11 punten) kloppen? Elke keer duiken er weer verhalen op over wat nu wel goed of nu wel slecht is aan voeding. Het lijkt mij dat alles wat overal groeit en bloeit gezond is. Alles waar allerlei (chemische) processen voor nodig zijn, lijkt mij ongezond. En eet en drink met mate. De natuur heef eeuwen lang voorzien van voedsel. Waarom moet dat nu uit de fabriek komen?
  Kijk eens op http://www.dailymail.co.uk/health/article-2537130/Portion-sizes.html voor wat we dagelijks nodig hebben. En zeker als je een zittend beroep hebt en daarnaast zelden of nooit sport, is dit een aanrader.

  • Helaas is alles wat groeit en bloeit niet altijd (meer) gezond. Door toevoegingen aan zaden (Monsanto en Co) zijn deze beter bestand tegen ziektes..groeien ze beter, zouden de opbrengsten beter zijn..Helaas heeft genoeg onderzoek aangetoond dat de gronden juist uitgeput raken, grondwater vergiftigd, het ecosysteem/kringloop vernield (Kleine nuttige beestjes gaan dood, dan de vogels door gebrek aan kleine beestjes etc etc..) door deze monocrop methodes. Kleine boeren worden op maffia-achtige wijze verdrongen van hun grondjes met hun oude zaden…die per saldo minder zouden opbrengen. Ook daar heeft onderzoek, bv in India aan getoond dat die kleine boer veel meer bezig is met zijn grondjes en wat goed is voor hem en zijn omgeving omdat hij jaar in jaar uit daarvan al eeuwen afhankelijk is..maar nu richting stad en dus armoede verdrongen is.. 3/4 van die in de ook gewone handel verkrijgbare zaden zijn wereldwijd al van Monsanto en Co…ook bij ons, dankzij de lobby’s in Den Haag en Brussel. NU schijnt Monsanto ook in de kippenindustrie in Polen al te zitten…
   We vernielen niet alleen ons systeem wat volledig uit balans raakt maar krijgen ook die stoffen in ons eigen systeem….
   Ik wil helemaal geen herbiciden, insecticiden e.d hebben maar ontkom er niet meer aan. Dooradat hierdoor de gewone zaden , van oudsher bekend, steeds meer verloren gaan dankzij kortzichtige Politci die de lobby geloven…
   Jaarlijks verdwijnen er miljarden hectares aan goede landbouwgronden, door erosie, door monocrops, door uitputting…water wordt steeds schaarser…
   en de wereldbevolking die groeit maar door en door en door…vaak ook nog gesubsidieerd…door het geloof…
   en de dieren en planten diversiteit om de zaak in evenwicht te houden…die verdwijnt in moordend tempo…
   We gaan de straat niet op tegen dit soort ontwikkelingen doordat we cocoonen…ver van mijn bed…maar we nemen wel het zwaar vervuilende supergoedkope vliegtuig voor weer een lastminute of naar die schitterende stranden waar we de zee ook al mee leeggevist hebben, vervuild hebben met onze zonnebrand…dobberend op ons luchtbedje op de golven willen we niet zien wat we (juist wij Westerlingen die menen overal recht op te hebben..we hebben er toch zo hard voor gewerkt…) .aangericht hebben en steeds meer vernielen, ook onder de waterspiegel….
   We zijn de domste soort op aarde…al denken we van niet…

  • Leuk artikel, maar wie zegt inderdaad dat dit allemaal klopt. Heb ook bij punt 6 een referentie gelezen (over de verhoogde kans op kanker bij het eten van meerdere maaltijden per dag) en in bijvoorbeeld nr 31 staat toch duidelijk dat er een verschil, bij mannen, is gevonden tussen één of twee maaltijden en drie of meer maaltijden. Er was geen verschil tussen drie of vier en meer dan vier maaltijden. Daarnaast was er bij vrouwen geen verschil waargenomen.
   Ik vind het dan ook een vrij boude stelling om te zeggen dat het eten van meer dan drie maaltijden de kans op kanker verhoogd. In het betreffende artikel wordt ook nog maar gesproken over één bepaalde vorm van kanker.

 23. Top artikel! Ik had al wel eens eerder gelezen over de nadelige effecten van tarwe. Ben het zelf uit gaan proberen nadat ik zelf veel last had van te weinig energie, me futloos voelen en continue “vreetbuien” (at in de ochtend brood, tussendoor fruit, middag 4 boterhammen, tussendoor wat en rond 3,4 uur kwam de eetbui meestal). Ik merkte het verschil al na een week! Kreeg meer energie, en dat terwijl ik minder at, alleen een stuk gezonder.. Eieren, fruit, vlees, groenten.. Ik bleek ook nog eens 4 kilo kwijt te zijn in 3 weken. Absoluut geen honger, at gewoon als ik wilde (alleen dan geen tarwe of suiker). Om mijn glucose wel enigszins binnen te krijgen doe ik honing in m’n thee en als mijn lichaam echt vraagt naar tarwe eet ik wel eens een broodje, maar 80% minder dan voorheen. Iedereen zou het eens moeten proberen, en het aanpassen naar hoe je lichaam erop reageert.
  Wat wel lastig blijft is de huidige voedingsindustrie.. Probeer je kind maar eens naar de opvang of school te sturen en aan te geven dat ze geen brood eten.. Daar ben ik mijn weg nog wel in aan het vinden, tips zijn welkom!

 24. Hallo Serina,

  Een goed alternatief voor brood is in ieder geval roggebrood en zuurdesembrood, niet de gistvariant en dan ook van biologische afkomst, heerlijk dik besmeerd met biologische of rauwe roomboter of kokosolie extra vierge. Rauwmelkse boerenkaas erop en voorlopig hebben de kinderen en jezelf geen trek meer in de “beroemde” tussendoortjes.

 25. Goede avond.
  Wij zijn over gegaan op Speltbrood en zoveel mogelijk tarwevrij eten daarnaast houd ik vanwege diabetes een koolhydaatarn als rode drag in de maaltijden aan. Wij houden erg van garnalen en mosselen, afgelopen weekend hoorden wij van vrienden dat garnalen slecht voor je is omdat een garnaal uit alleen maar vet bestaat, mijn vraag aan u is of dit zo is.
  met vriendelijke groet
  Wilma

 26. Goed lijstje! Alleen het Omega-vetzurenverhaal klopt niet. Van zowel Om3 als Om6 is er één basis-Om vetzuur waar het lichaam alle overige Om-vetzuren uit kan maken. Alpha-linoleenzuur (basis-Om3) en linolzuur (basis-Om6) DAT zijn de vetzuren die je beide in juiste verhouding binnen moet zien te krijgen. Vis eten of capsules visolie slikken heeft geen enkele zin, want daar zit weliswaar veel Om3 in, maar géén BASIS-Om3 (wat je lichaam in 96% van de gevallen nodig heeft, en in de overige 4% maakt je lichaam, zoals gezegd, het er zelf wel van). Wel zinnig is het daarom om elke dag een theelepeltje lijnzaadolie en saffloerolie (biokwaliteit en koel bewaard!) te nemen. Dan kom je aan de goede vetzuren. Is ook een zeer goed om kanker te voorkomen. Google met “Brian Peskin” of lees zijn boek: “Het Verzwegen verhaal over Kanker”. Laat je niet door de supplementenindustrie aanpraten dat je Om3 moet bijslikken. Het is niet waar. BASIS-Om3/6wel, en die zitten in weliswaar weinig (vooral Basis-Om3), maar evengoed makkelijk te krijgen en goedkope voedingsmiddelen.

  • Het menselijk lichaam kan vaak slecht ALA omzetten naar EPA en DHA. Dit omdat we daarvoor weinig enzymen hebben, maar ook omdat we te veel omega 6 eten. Veel mensen zijn het niet eens met de visie van Brain Peskin. Veel visolie is giftig helaas, daar heeft Brain gelijk in. Wist je dat Brian zelf een supplementenlijn heeft bestaande uit ALA?

   • Ah, je bent zeer goed op de hoogte, zie ik. :) Van zijn eigen supplementenlijn wist ik wel, maar hij vertelt ook hoe je gewoon mineralen en basisvetzuren via je voeding kunt nemen.
    Dat het omzetten van ALA in de overige vetzuren een probleem kan zijn, wist ik niet.

    En ja, dat niet iedereen het eens is met Peskin, leek te verwachten, en niet alleen maar omdat hij tegen vastgeroeste opvattingen aan schopt, maar ook omdat het altijd ingewikkelder blijkt dat we eerst dachten, en altijd moeilijk aan te tonen. Toch, dat de meesten te weinig ALA binnenkrijgen, lijkt wel overeind te blijven staan.

  • Ik ben het toch niet helemaal met je eens. Je kunt best eens met mate wat slechte dingen zoals bv suiker eten, maar ‘voedingsmiddelen’ zoals bv geoxideerde (trans)vetten wil je echt nooit in je lichaam hebben!

 27. Ik eet alles biologisch en sinds een poosje doe ik het Atkins dieet omdat er zo’n 10 kg af moet.
  Alleen, ik val helemaal niet af.
  Waar zou dat aan kunnen liggen?
  Ik krijg per dag niet meer dan ong 15 kh binnen.

 28. Dierlijke eiwitten verzuren alleen wel je lichaam. Echte vleeseters zoals leeuwen, hebben van nature toch echt een zuurder milieu als wij mensen. Bovendien hebben wij langere darmen. Deze hebben vezels nodig. Daarom lijkt mij vlees wat minder gezond. (en dan ga ik niet in op hoe het meeste vlees wordt geproduceert, dit mag je er misschien wel bijzetten) Hetzelfde geldt trouwens voor dingen als boter, verzurend en onnatuurlijk door hoe de meeste koeien nu worden gehouden.
  Verder is er nogal een verschil uit bijvoorbeeld koolhydraten uit fruit en uit bewerkte producten of granen.

 29. Beste Juglen,

  Op punt 3 granen wordt gesproken over veel fytinezuur! Maar in het positieve verhaal over kokos( olie) zit eveneens veel fytinezuur . Daar zou het een beschermende werking hebben tegen schimmels etc? Hoe leggen we dit uit naar het negatieve beeld van granen?
  Met vriendelijke groet,
  Hans

 30. “Suiker, vooral fructose, beïnvloedt de stofwisseling zodanig dat het heel snel vetverhogend werkt en stofwisselingsziektes in de hand werkt.

  Fructose wordt door de lever omgezet in vet, dat aan het bloed wordt afgegeven als VLDL deeltjes. Dit leidt uiteindelijk tot verhoogde niveaus van triglyceriden en cholesterol (54, 55).

  Het veroorzaakt ook resistentie tegen de hormonen insuline en leptine, een opstap naar vetzucht, metabool syndroom en diabetes (56, 57) . Zo zijn er nog veel meer dingen te noemen. Suiker veroorzaakt bij de mens een niet aflatende biochemische zucht naar meer eten, waardoor we dik worden.

  Kortom: De schadelijke effecten van suiker gaan veel verder dan alleen het feit dat het lege calorieën bevat. Suiker richt verwoesting aan in onze stofwisseling en leidt tot gewichtstoename en vele ernstige ziekten.”

  30 jaar geleden was vet de grote demon onder de voedingsstoffen, nu is het suiker die met alle zonden van Israël beladen wordt. Artikels over voedings staan vol met zinnen als: “Suiker, vergif voor je lichaam.”, “Suiker richt verwoestingen aan…”, “Suiker dit, suiker dat”, enz. Dan mag je ook geen fruit meer eten, want daar zit ook suiker in.

  Laten we maar gewoon niets meer eten, dan kan je ook niets ongezonds eten.

 31. Het probleem met dergelijke meta analyses is het volgende: ze kijken naar de mensen die het meeste verzadigd vet eten, en vergelijken dat met andere mensen. Wat zijn dat voor andere mensen? Veel studies zijn uitgevoerd in de USA, en daar eet dan dus ook het grootste deel van de mensen ongezond. Je kunt te dik worden van weinig verzadigd vet en veel suiker, taart en snoep en dan heb je ook een hoog risico op hart en vaat ziekten. Ga je dus mensen die veel verzadigd vet binnenkrijgen vergelijken met mensen die veels te veel suiker eten dan zul je geen verschil vinden. Je kunt dik worden op verschillende manieren maar het resultaat is zo ongeveer hetzelfde. Dat bewijst een dergelijke studie. Gelukkig verwijzen de schrijvers van het artikel naar allemaal andere studies die wel goed zijn opgezet om het verschil tussen verzadigd vet en onverzadigd vet aan te tonen, en dan zie je dat een vervanging van verzadigd vet door onverzadigd vet het risico op hart en vaatziekten verlaagt.

Reacties zijn gesloten.