De laatste jaren is er een sterke groei in de populariteit van plantaardige voeding. Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige alternatieven voor vlees, zuivel en eieren. Dit wordt vaak gezien als een gezonde keuze. Echter, uit recent onderzoek van de Universiteit van São Paulo en het Imperial College London blijkt dat niet alle plantaardige voeding even gezond is. Met name sterk bewerkte plantaardige voedingsmiddelen, ook wel ultra processed foods (UPF’s) genoemd, kunnen het risico op hart- en vaatziekten juist verhogen.
In het onderzoek zijn gegevens geanalyseerd van ruim 118.000 personen uit de UK Biobank studie. Op basis van tweedaagse voedingsrecalls is gekeken naar de consumptie van UPF’s versus minder sterk bewerkte voedingsmiddelen. Vervolgens is dit gekoppeld aan gegevens over hart- en vaatziekten. Wat blijkt? Mensen die meer plantaardige UPF’s eten hebben een 7% hoger risico op hart- en vaatziekten dan mensen die vooral onbewerkte plantaardige voeding eten.
Voorbeelden van plantaardige UPF’s zijn veel vleesvervangers zoals burgers en worsten op basis van soja of andere ingrediënten. Ondanks het plantaardige imago bevatten deze producten vaak veel zout, suiker en kunstmatige E-nummers. Het vervangen van deze sterk bewerkte plantaardige voedingsmiddelen door minder bewerkte alternatieven, zoals bonenburgers of zelfgemaakte falafel, blijkt het risico op hart- en vaatziekten juist met 15% te verlagen.
De onderzoekers benadrukken dat bij het maken van gezonde voedingskeuzes dus niet alleen moet worden gekeken naar de herkomst van voedingsmiddelen (plantaardig versus dierlijk), maar vooral ook naar de mate van bewerking. Overheden zouden consumenten hierover beter moeten informeren, bijvoorbeeld door de voedingsrichtlijnen aan te passen en meer nadruk te leggen op het vermijden van sterk bewerkte voeding. Het eten van verse groenten, fruit, peulvruchten en volkoren granen blijft hoe dan ook de basis voor een gezond plantaardig voedingspatroon (MedicalXpress).