Hoofdpagina » Nieuws » Unilever stopt met margarine

Unilever stopt met margarine

Volgens het Algemeen Dagblad zegt Unilever vaarwel tegen merken als Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje. Het bedrijf stapt uit de productie van margarine.

De reden is dat Unilever winstgevender wil worden en dat investeerders geen interesse meer hebben in margarine, aldus financieel topman Nathan Pitkethley.

Het verkopen van de divisie heeft de voorkeur, maar een verzelfstandiging met een eigen beursnotering is ook mogelijk wanneer het overnamebod niet hoog genoeg is.

Vorige maand werd al bekend dat Unilever overwoog om enkele Unilever merken te verkopen voor bijna 7 miljard euro. De overnamepoging door het Amerikaanse Kraft Heinz mislukte echter. Het bod van ongeveer 134 miljard euro werd afgewezen en daaropvolgend ingetrokken.

De interesse van margarine bij consumenten daalt al jaren. Deze noodsprongen lijken in het leven te worden geroepen om ontevreden aandeelhouders tegemoet te komen.

Margarine is een kunstboter die in opdracht van Napoleon de 3e is vervaardigd. Dit omdat de beperkte houdbaarheid van roomboter tijdens veldslagen niet praktisch bleek. In 1869 deed de Franse scheikundige Hippolyte Mège-Mouriés mee aan een prijsvraag vanuit de overheid om een kunstboter te ontwikkelen met een lange houdbaarheid. Dit lukte hem door rundvet als basis te gebruiken. Hij heeft zijn patent naderhand verkocht aan de Nederlander Anton Jurgens, dat later is opgegaan in Unilever. Het oorspronkelijke rundvet is uit het recept van margarine verdwenen en vervangen door plantaardige vetten. Deze vetten zijn niet smeerbaar zoals boter en moesten daarom hard gemaakt worden. Dit werd gedaan door de vetten gedeeltelijk te hydrogeneren. Hierbij ontstonden transvetten die bewezen schadelijk zijn voor hart- en bloedvaten. Inmiddels zijn deze transvetten door een verandering van het productieproces verwijderd uit de margarine. De basis voor margarine zijn sterk bewerkte plantaardige vetten, die minder gezond zijn dan marketeers beweren.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.