web
statistics

Unilever stopt met margarine

Volgens het Algemeen Dagblad zegt Unilever vaarwel tegen merken als Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje. Het bedrijf stapt uit de productie van margarine.

De reden is dat Unilever winstgevender wil worden en dat investeerders geen interesse meer hebben in margarine, aldus financieel topman Nathan Pitkethley.

Het verkopen van de divisie heeft de voorkeur, maar een verzelfstandiging met een eigen beursnotering is ook mogelijk wanneer het overnamebod niet hoog genoeg is.

Vorige maand werd al bekend dat Unilever overwoog om enkele Unilever merken te verkopen voor bijna 7 miljard euro. De overnamepoging door het Amerikaanse Kraft Heinz mislukte echter. Het bod van ongeveer 134 miljard euro werd afgewezen en daaropvolgend ingetrokken.

De interesse van margarine bij consumenten daalt al jaren. Deze noodsprongen lijken in het leven te worden geroepen om ontevreden aandeelhouders tegemoet te komen.

Margarine is een kunstboter die in opdracht van Napoleon de 3e is vervaardigd. Dit omdat de beperkte houdbaarheid van roomboter tijdens veldslagen niet praktisch bleek. In 1869 deed de Franse scheikundige Hippolyte Mège-Mouriés mee aan een prijsvraag vanuit de overheid om een kunstboter te ontwikkelen met een lange houdbaarheid. Dit lukte hem door rundvet als basis te gebruiken. Hij heeft zijn patent naderhand verkocht aan de Nederlander Anton Jurgens, dat later is opgegaan in Unilever. Het oorspronkelijke rundvet is uit het recept van margarine verdwenen en vervangen door plantaardige vetten. Deze vetten zijn niet smeerbaar zoals boter en moesten daarom hard gemaakt worden. Dit werd gedaan door de vetten gedeeltelijk te hydrogeneren. Hierbij ontstonden transvetten die bewezen schadelijk zijn voor hart- en bloedvaten. Inmiddels zijn deze transvetten door een verandering van het productieproces verwijderd uit de margarine. De basis voor margarine zijn sterk bewerkte plantaardige vetten, die minder gezond zijn dan marketeers beweren.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

11 gedachten over “Unilever stopt met margarine”

 1. Eindelijk is deze troep uit de markt. Je eet puur plastic! Gelukkig dat er bewustzijn komt, is het niet van de mensen dan van de fabrukant. Puur roomboter is niet slecht als je het met mate gebruikt en nog eens lekker ook!

  • Een klassieke homeopatische arts uit België adviseerde mij 20 jaar geleden al om de margarines te vervangen door roomboter ( liefst biologisch). Is gezonder en lekker ook nog!

  • Beste Juglen, wat is het weer fijn om je nieuwsbrief te lezen.

   Wij steken er heeel veeel mee op en wij proberen dmv deze nieuwsbrieven gezonder te leven.
   Wij kijken er iedere week naar uit.
   Vriendelijke groeten Rob en Anne

 2. Nee, margerine is geen plastic, ookal scheelt het chemisch gezien maar een molecuul, de samenstelling van margerine is niet hetzelfde als een plastic. Dat is onzin. Kunststof bestaat uit koolstofatomen en waterstofatomen en margarine uit koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen. Er is ook kunststof zoals PET dat ook zuurstof bevat. Maar dat maakt margerine nog geen plastic, en plastic evenmin margerine.
  Wat jammer dat je zo’n mythe geloofd en verspreid.
  En de fabrikant heeft die beslissing niet gemaakt omdat het bewust is geworden dat margerine ‘troep’ is. Neen, puur uit belang van winstgeving.
  Het mag dan zo zijn dat roomboter minder ongezond is dan margerine, alleen je vergeet te vermelden dat niet-biologische boter, een verhoogde concentratie van perticiden bevat, omdat dieren deze stoffen opslaan in vet.
  Daarom zou ik adviseren om van boter altijd de biologisch versie te eten.
  Grappig is dat als je gaat zoeken naar deze margerine is plastic mythe, de ontkrachters adviseren om onverzadigde wetten te eten, omdat men nogsteeds denkt dat verzadigde vetten niet gezond zijn. Terwijl de meervoudige onverzadigde vetten juist schadelijk zijn voor het lichaam, deze zijn zo onstabiel en oxideren al in het verteringskanaal.
  Maar daar hoor je niks over. Neen, sterker nog de Omega 3 vetzuren, die ook meervoudig onverzadigd zijn, worden geadverteerd alsof ze heel goed voor je zijn. Maar zijn net zo instabiel en schadelijk. http://raypeat.com/articles/
  Daarbij komt nog dat zogenaamde wetenschappers zo geindoctrineerd zijn dat ze denken dat er een soort verhouding tussen Omega 3 : Omega 6 belangrijk is. Terwijl ze te stom zijn om in te zien, dat op biochemisch niveau deze onstabiele vetten oxidatieve schade aanbrengt aan cellen. Daarnaast kan ons lichaam zelf omega 3 aanmaken, ookal is dat’maar’ 5%.
  Dus beter eet je zo min mogelijk meervoudig onverzadigde vetten en meer verzadigde en enkelvoudig onverzadigde, zoals bio roomboter, kokosolie, cacaoboter e.d. eet je deze samen met M.O.V. dan beschermen ze zelf tegen oxidatie daarvan.
  Jammer dat de voedingsproducenten overal plantaarde olien in stoppen, die voor de helft uit MOV bestaan. Is natuurlijk veel economischer en winstgevender voor ze, ik neem ze niet kwalijk, want wie of welke instantie zorgt ervoor dat het volk geen troep binnenkrijgt en controleerd de ingredienten van deze producenten?
  Nou is er dus niet. Fijn he zo’n regering waar je niks aan hebt.
  Dus ze gaan hun gang maar, want ja ze mogen blijkbaar misbruik maken van de stupiditeit van het volk.

  • Hallo Robin, prima artikel, dit onderkent nog bijna niemand, iedereen loopt mee…. Graag symposia organiseren om dit bv Dietiek bij te brengen daar die ook maar gewoon gegevens overnemen.

  • Marjet, kan je aub de dietisten in NL voorlichting gaan geven, want wat daar allemaal beweerd wordt is echt stupide, nb. HBOers…

 3. Bij ons komt er al heel lang geen andere ‘boter’ meer in huis dan roomboter. Wat mij wel opvalt is dat, sinds meer mensen over gaan op echte boter, de prijs van een pakje boter in een jaar tijd met bijna veertig cent gestegen is. Als je er mee bakt, en op brood gebruikt dan merk je dat wel weer in de portemonnee.

 4. je kan net zo goed niks eten want overal zit zooi in wat slecht voor je is.Ik gebruik de ,,idee,, van blueband en voor mij niks mis mee.Roomboter is meestal niet te smeren zo hard en stuk duurder ook en of we nu willen of niet,we gaan allemaal een keer achter de beuken heg al eet je nog zo ,,gezond,,

 5. Ik gebruik nu al een paar jaar roomboter ipv margarine. Als ik nu per ongeluk ergens margarine krijg ga ik bijna over m’n nek. Wat een rommel. Nee voor mij alleen puur natuur.
  Wat een ander doet moet ie zelf weten. Zoals ik altijd sarcastisch grap (van Hans Teeuwen) “Kanker komt je niet aanwaaien, nee daar moet je je best voor doen!”

Reacties zijn gesloten.