web
statistics

Upgrade je hersenen en bereik topprestaties met deze 8 supertips

hersenenHet menselijke brein is absoluut ongelooflijk. Het bevat naar schatting meer dan 100 miljard neuronen en 100.000 mijl aan axonen (uitlopers van neuronen) – genoeg om de aarde vier keer te omcirkelen. Volgens experts onthoudt een mens in de loop van zijn leven tot wel 1 biljard stukjes informatie. Je brein kan tot 2,5 petabytes aan informatie bevatten, dat staat gelijk aan 300 uur televisie. Net als een raceauto, moeten we onze hersenen wel de juiste soort brandstof geven en ze op de juiste manier behandelen om ze in een toestand te houden waarin topprestaties geleverd kunnen worden. De top 8 manieren om je hersenen in topconditie te houden zijn:

Games voor het werkgeheugen
Games voor je werkgeheugen zijn zeer goed om je kortetermijngeheugen, je IQ en hersenvermogen te verbeteren. Het programma Dual N-Back training is één van de beste games op de markt voor dit geheugen. Het gebruikt een reeks stimuli om het audiologische en visuele geheugen van de hersenen tegelijkertijd te trainen. Sommige programma’s blijken zelfs het IQ behoorlijk te laten stijgen in de loop van 20 dagen (met soms wel 20 punten). Eén van de meest gebruikersvriendelijke programma’s is HighIPro. Dit programma biedt een geldige IQ test – vóór en na de training, vergelijkingen met andere gebruikers in real time, en het is het enige programma dat bewezen heeft het IQ met 20 punten te kunnen verhogen. Je kunt het hier bekijken.

Omega 3 vetzuren
Omega 3 vetzuren zijn van levensbelang voor de gezondheid van de hersenen volgens Dr. Earl Mindell, RPh PhD. ‘Omega 3 vetzuren spelen een rol bij het functioneren van hersencelmembranen, die belangrijk zijn voor de overbrenging van hersensignalen en uiteindelijk de hersenen in staat stellen om optimaal te functioneren. De beste bronnen voor omega 3 zijn: visolie (let erop dat je een goede farmaceutische kwaliteit neemt en een merk waarin geen toxinen zitten), chiazaad en lijnzaad.

MCT Olie
MCT olie (Middellange keten triglyceriden olie) is echt fantastisch voor je hersenen. In een onderzoek uit 2004, gepubliceerd in het tijdschrift Neurobiology of Aging, werd ontdekt dat het toedienen van MCT oliën een aanzienlijke verbetering van de cognitieve functie teweeg bracht bij mensen die aan de ziekte van Alzheimer leden. Ook was er direct verbetering in cognitieve functie bij volwassenen met geheugenaandoeningen. De beste manier om MCT olie aan je dieet toe te voegen (zonder vervelende effecten te hebben op het maagdarmkanaal) is om te beginnen met één theelepel en dat op te voeren naar 1 tot 2 eetlepels voor het maximale effect.

Magnesium
Magnesium beschermt de hersenen tegen neurotoxinen en het is van vitaal belang voor meer dan 300 functies in het lichaam. Carolyn Dean, Natuurarts en schrijver van The Miracle of Magnesium, zegt: ‘De meest vooruitstrevende chirurgen geven extra magnesium aan hun patiënten voor en tijdens de operatie, vooral bij een hersenoperatie, omdat het helpt het brein te beschermen.’ Begin met 300 mg per dag en verhoog het langzaam en kijk hoeveel je lichaam nodig heeft. Als je diarree of een andere reactie in je maag en darmen krijgt, verminder dan je inname.

Water
Onze hersenen zijn afhankelijk van de juiste vochthuishouding om optimaal te functioneren. Als je te veel water verliest is de balans verstoord en verliezen de hersencellen hun efficiëntie. De langste tijd dat ons lichaam het zonder water moet stellen is na een nacht slapen. Het is belangrijk om jezelf genoeg vocht toe te dienen ’s ochtends en niet meteen aan de koffie te gaan (wat een uitdrogend effect heeft). Zet jezelf ertoe om meer water te drinken. Kies puur en gefilterd water voor het beste resultaat, want in kraanwater zitten een heleboel gifstoffen en fluoride, wat slecht is voor je hersenen. 

Sporten
Sporten is van vitaal belang als je wilt dat je hersenen maximale prestaties kunnen leveren. Sporten helpt niet alleen bij het verlichten van stress en depressie, het stimuleert ook je geheugen en je hersenfunctie in het algemeen. Uit één onderzoek bleek dat het hersenvolume toenam op een aantal plaatsen, nadat deelnemers hadden gesport. Ook presteerden de deelnemers aanmerkelijk beter dan hun luiere tegenhangers, want ze presteerden 10 tot 15 procent beter op allerlei geheugen- en aandachtstaken nadat ze zich in het zweet gewerkt hadden.

Streef naar 20 minuten dagelijkse activiteit of meer voor het maximale effect.

Slaap
Krijg je genoeg slaap? Zo niet, kan het zijn dat je hersenen eronder lijden. Slaap zorgt mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en uit onderzoek blijkt dat de concentratie, coördinatie, het geheugen en het humeur eronder lijden als dieren en mensen niet genoeg slaap krijgen. Zorg ervoor dat je tussen de 6 en 8 uur slaap krijgt per nacht voor het maximale effect.

Wellustig worden
Ik denk dat je dit vast niet vervelend vindt om te horen – uit een onderzoek van een team van de Universiteit van Maryland bleek dat regelmatige seksuele activiteit nieuwe neuronen creëert in het brein en dat het ook de cognitieve functie verbetert. Uit een ander onderzoek (2010) bleek dat seksuele ervaringen celgroei in de hippocampus (een gebied dat van essentieel belang is voor langetermijngeheugen) veroorzaken.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

11 gedachten over “Upgrade je hersenen en bereik topprestaties met deze 8 supertips”

 1. Beste Juglen,
  In de 2e alinea noem je 2 programma’s, waarin je de ene HIGHIPRO noemt. Dit moet waarschijnlijk zijn HIGHIQPRO. Zoals jij het schreef heb ik niet gevonden, maar de 2e schrijfwijze wel.
  Groetjes.

 2. In welk essentiele en natuurlijke voedingbron zit MCT? M.a.w. hoe kan ik dat op en natuurlijke manier tot me nemen?

 3. Hoi Junglen,
  Stel dat ik het HighIQPro programma wil bestellen, is het dan in het Nederlands te verkrijgen? Ik klikte erop en zag een geheel Engelse site.

 4. Hoi Jurgen , ik heb misschien een rare vraag.
  4-9-2014 heb ik een maagverkleining gekregen. Ik moet nu levenslang calcium,vit D en multivitamines slikken.
  Dat heb ik er voor over maar ik krijg nu de calsi chew D3 tabletten. Hier zit aspartaam bij in . Ik ben daar op zn minst blij mee. Heb jij hier een mogelijke oplossing voor zonder dat ik de hoofdprijs moet betalen?
  Groetjes Joke

 5. Hallo Juglen,
  Ik vind jouw site bijzonder boeiend. Ik heb een dochtertje (11j) met leerproblemen (dyslexie , dysfasie, add) die in het bijzonder onderwijs zit. Heb al veel gelezen maar is moeilijk om te oordelen zonder basiskennis. Helaas wordt maar al te vaak misbruik gemaakt van de wanhoop om zaken te verkopen die zogenaamd kunnen helpen maar die zeer prijzig zijn.. Ik heb op verschillende sites gelezen dat een gluten, zuivel , spinazie en soja vrij dieet zouden kunnen helpen bij ADD en dyslexie. Wat is Uw mening hierover ? Daar worden dan ook allerlei (vrij dure) voedingssupplementen bij aanbevolen. Heb de vraag al gesteld bij professoren die gespecialiseerd zijn in leerstoornissen maar die bevelen het niet aan.. Welke tips zou U mij geven ? Alvast bedankt!

Reacties zijn gesloten.