Engelse onderzoekers hebben vastgesteld dat een UV-C lamp, die in veel luchtreinigers te vinden is, het coronavirus in slechts 6 seconden voor 99% kan doden. De website LED’s magazine meldt op hun site dat de Boston University de UV-C lamp van Signify (in samenwerking met Philips) heeft gevalideerd voor deactivering coronavirus:
Een buislamp maakte het virus 99% inactief in het lab, en kon bijna 100% bereiken. Signify is klaar om de technologie te delen.
Signify heeft vandaag aangekondigd dat de Universiteit van Boston heeft vastgesteld dat een ultraviolette (UV) lichtbron van Signify het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt bijna altijd deactiveert als het op het juiste niveau wordt gedoseerd.
Het National Emerging Infectious Diseases Laboratories (NEIDL) van de universiteit heeft materiaal dat het virus bevat blootgesteld aan een UV-C buislamp van Signify. Het stelde vast dat een dosis van 5 mJ/cm2 resulteerde in “een vermindering van het SARS-CoV-2-virus met 99% in 6 seconden”. (SARS-CoV-2 is de meer wetenschappelijke naam voor het nieuwe coronavirus).
Het NEIDL-team extrapoleerde dat een sterkere dosis van 22 mJ/cm2 zou resulteren in een reductie van 99,9999% in 25 seconden.
“Onze testresultaten tonen aan dat virussen boven een specifieke dosis UV-C-straling volledig werden geïnactiveerd: Binnen enkele seconden konden we geen enkel virus meer detecteren,” aldus teamleider Anthony Griffiths, universitair hoofddocent microbiologie aan de Universiteit van Boston. “We zijn erg enthousiast over deze bevindingen en hopen dat dit de ontwikkeling zal versnellen van producten die kunnen helpen de verspreiding van COVID-19 te beperken.”Signify heeft de Universiteit van Boston voorzien van een 35W Philips TUV lichtbron die uitzendt op ongeveer 254 nm, zo heeft LEDs Magazine vernomen. Philips TUV’s zijn buisvormige UV-lampen gericht op de kiemdodende markt, meestal gebruikt voor lucht- en waterdesinfectie en soortgelijke toepassingen.
Signify, dat voorheen Philips Lighting heette, gebruikt nog steeds de Philips productmerknaam. Het biedt al meer dan drie decennia UV-producten aan.
De Signify-lamp aan de universiteit van Boston blijkt geen nieuw ontwikkelde lamp te zijn maar afkomstig te zijn uit de bestaande stal van Signify, die gebruik maakt van kwikontladingstechnologie, wat een meer gevestigde methode voor desinfectieverlichting is dan leds.
“Er zijn toepassingen waarin UV-C LED’s kunnen worden gebruikt, maar het grootste deel van onze focus ligt momenteel op conventionele UV-C lampen, omdat deze nog steeds veel effectiever zijn dan UV-C LED’s,” vertelde een woordvoerder van Signify aan LEDs. “We hebben echter wel een UV-C LED-module die is ontworpen om te passen in apparaten waarin conventionele kwikontladingslampen te groot zijn om te worden geïntegreerd, zoals koelkasten, koffiemachines, luchtbevochtigers, ijsmakers (en dergelijke).”
Sommige deskundigen uit de sector zullen misschien betwisten dat kwikontlading doeltreffender is dan leds voor desinfectie. Maar kwik is waarschijnlijk minder duur. Het onderzoek naar het gebruik van UV-LED’s gaat door, met inbegrip van zowel UV-A-band als UV-C-band studies, en de belangstelling voor commerciële producten voor desinfectie- en saneringstoepassingen is groot.
Een corona zapper zou denkbaar toepassingen kunnen hebben in vele omgevingen, waaronder ziekenhuizen, openbaar vervoer, kantoren, winkels en supermarkten, om er maar een paar te noemen. Daarbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat UV-C gevaarlijk kan zijn als het niet op de juiste manier wordt gebruikt of niet op de juiste manier in eindproducten wordt verwerkt (bron).