Vegetarische bietenburger recept

Dit recept laat zien dat je geen vlees nodig hebt wanneer je je tanden in een burger wil zetten. Van groenten of peulvruchten maak je een net zo lekker alternatief. De burgers in dit recept zijn gemaakt van rode bieten. Deze paarse krachtpatser is erg gezond. Met een dosis vitamines en een relatief hoog gehalte aan mineralen en spoorelementen krijg je veel goeds binnen. Daarnaast bevatten rode bieten verschillende actieve plantenstoffen die een sterke antioxidantfunctie vervullen. Er bestaan overigens ook goudgele, roze-wit gestreepte en zelfs witte versies van dit knolgewas. Allemaal evengoed te gebruiken in dit recept. Al blijft de paarse knalkleur natuurlijk een lust voor het oog!

Naast gezond, zijn bieten ook behoorlijk veelzijdig. Zowel rauw als verhit te eten en ze lenen zich uitstekend voor soep, spreads, ovengerechten, sapjes en tal van andere toepassingen. Een alleskunner dus! Daarnaast zijn bieten niet duur en het gehele jaar verkrijgbaar als zomer- of wintervariant.

Voor dit recept heb ik zomerbietjes (ook wel bosbiet genoemd) gebruikt. De gember geeft een verrassende twist en kan naar ieders smaak in meer of mindere mate worden toegevoegd. En het fijnste van alles: de keukenmachine doet het meeste werk!

Ingrediënten voor 6-8 burgers

  • 300-350 gram rauwe bieten
  • 100 gram geiten- of schapenfeta
  • 1 ui
  • Stukje verse gember (ongeveer 20 gram)
  • 1 ei
  • 50 gram havermout
  • 50 gram boekweitmeel
  • Roomboter of ghee
  • Zwarte peper

Overige benodigdheden

  • Keukenmachine

Bereidingswijze
Schil de bieten en snijd in stukjes. Doe hetzelfde met de gember. Pel de ui en snijd in grove partjes, evenals de feta.
Voeg alle ingrediënten toe aan de keukenmachine. Laat de machine een tijdje draaien tot er een egale massa ontstaat. Schraap zo nodig de zijkanten terug naar midden.
Zet het geheel 30 min in de koelkast. Beoordeel het mengsel en voeg zo nodig wat extra havermout- of meel toe tot er een stevig beslag ontstaat.
Verhit een koekenpan met een klontje roomboter of ghee. Vorm kleine ballen met twee lepels of beide handen en druk plat.
Bak de burgers (afhankelijk van de grootte) in 5 a 10 min gaar. Schep voorzichtig om.

De burgers  kunnen naast de avondmaaltijd ook prima als makkelijke lunch dienen.  Ze zijn ongeveer drie dagen houdbaar in de koelkast, maar kunnen ook worden ingevroren. Een extra lading bakken is dus mooi meegenomen! Lekker met een zelfgemaakte knoflooksaus, mierikswortel of schijfjes avocado. Combineer als avondmaaltijd met een aangemaakte groene salade en/of zilvervliesrijst, spruitjes, paksoi, witlof of peultjes.

Eet smakelijk!

Variaties/tips

  • Wanneer je gebruik maakt van zomerbieten is het loof goed te gebruiken als (onderdeel van een) salade.
  • In plaats van gember doet basilicum het ook erg goed in deze burgers
  • Naast havermout en boekweitmeel kan elk ander meel voor dit recept worden ingezet.
  • Laat voor grove burgers de machine wat korter draaien.
  • Vallen de burgers uit elkaar tijdens het bakken? Laat het mengsel dan nog wat langer rusten of voeg een extra ei en wat meel toe.
Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.