Hoofdpagina » Nieuws » Verband vastgesteld tussen tatoeages en een verhoogde kans op kanker

Verband vastgesteld tussen tatoeages en een verhoogde kans op kanker

Een nieuwe Zweedse studie suggereert dat het hebben van tatoeages mogelijk het risico op het ontwikkelen van lymfeklierkanker verhoogt. Het onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Lund, roept op tot meer onderzoek naar de potentiële langetermijneffecten van tatoeages op de gezondheid.

Onderzoekers analyseerden gegevens van bijna 12.000 deelnemers en ontdekten dat mensen met tatoeages een 21% hoger risico hadden op lymfeklierkanker, zelfs na correctie voor factoren zoals roken en leeftijd. Hoewel de exacte mechanismen nog onduidelijk zijn, vermoeden de wetenschappers dat het immuunsysteem reageert op de tatoeage-inkt als een lichaamsvreemde stof. Het lichaam probeert de inkt af te breken en op te slaan in de lymfeklieren, wat mogelijk bijdraagt aan het verhoogde risico.

Opmerkelijk genoeg leek de grootte van de tatoeage geen rol te spelen in het verhoogde risico. Hoofdonderzoeker Christel Nielsen speculeerde dat een tatoeage, ongeacht de grootte, mogelijk een laaggradige ontsteking in het lichaam veroorzaakt, wat op zijn beurt kanker kan triggeren.

Met ongeveer een derde van de bevolking die minstens één tatoeage heeft, benadrukken de onderzoekers de dringende noodzaak voor verder onderzoek naar de mogelijke gevolgen voor de gezondheid op lange termijn. Hoewel deze bevindingen associatief zijn en nog geen oorzakelijk verband aantonen, raden de wetenschappers mensen aan om alert te blijven op symptomen die verband kunnen houden met tatoeages en indien nodig een arts te raadplegen.

Tatoeages zijn de laatste jaren sterk in populariteit toegenomen, maar deze studie werpt een schaduw over de potentiële risico’s op lange termijn. Hoewel meer onderzoek nodig is om de bevindingen te bevestigen en de onderliggende mechanismen te begrijpen, is het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de mogelijke gezondheidsrisico’s bij het overwegen van een tatoeage. De samenleving moet ervoor zorgen dat het verkrijgen van een tatoeage veilig is, terwijl individuen alert moeten blijven op mogelijke gezondheidsproblemen die verband houden met hun inkt (bron: Newsweek.com).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.