Hoofdpagina » Nieuws » Verband vastgesteld tussen verzurende voeding en kanker

Verband vastgesteld tussen verzurende voeding en kanker

Een meta-analyse van 10 studies van hoge methodologische kwaliteit stelde vast dat een dieet met de hoogste zuurbelasting een 66% hogere kans op kanker gaf, in vergelijking met een dieet met de laagste zuurbelasting. Dit wordt in de alternatieve geneeskunde al lange tijd uitgedragen, maar nu is hier iets meer wetenschappelijk bewijs voor. De onderzoekers gebruikte voor het vaststellen van de zuur-basebalans onder meer de PRAL-waarde (Potential Renal Acid Load) alsook de modernere NEAP-waarde (Net Endogenous Acid Production). Deze staan los van de pH-waarde van voedingsmiddelen, maar kijken naar de balans tussen verzurende en ontzurende mineralen en aminozuren. Dit zijn voorlopers waarmee het lichaam in staat wordt gesteld om de juiste zuurgraad te behouden. Een lijst met PRAL-waardes is hier terug te vinden.

Sommige voedingsmiddelen, zoals dierlijke eiwitten en granen, zijn zuurvormend en kunnen de dietary acid load (=zuurbelasting via de voeding, DAL) verhogen, terwijl andere, zoals fruit en groenten, alkalische precursoren aanmaken en de DAL kunnen verlagen. Verschillende studies hebben gekeken naar het verband tussen DAL en het risico van verschillende kankers, maar er was geen meta-analyse waarin naar alle resultaten werd gekeken.

In deze meta-analyse is gekeken naar het verband tussen DAL en het risico op kanker op basis van 10 observationele studies, met in total bijna 150.000 mensen.

In 9 van de studies werden de potentiële renale zuurbelasting (PRAL) en de net endogenous acid production (=netto endogene zuurproductie, NEAP) gebruikt om de DAL te bepalen. Borstkanker werd vier keer bekeken, colorectale kanker twee keer, prostaatkanker één keer, longkanker één keer, pancreaskanker één keer, en glioom één keer (1). In de meeste studies veranderden de onderzoekers de statistieken om rekening te houden met de mogelijke effecten van de leeftijd van de deelnemers, hun BMI, of ze al dan niet rookten, hoeveel alcohol ze dronken, hoeveel calorieën ze aten, en of ze al dan niet een familiegeschiedenis van kanker hadden.

Het hoogste DAL werd in verband gebracht met een 66% hogere kans om kanker te krijgen in vergelijking met het laagste DAL. Dit verband bleef hetzelfde wanneer rekening werd gehouden met onder meer de leeftijd, het geslacht en het soort kanker (met dank aan Examine).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.