web
statistics

Verhoog je vruchtbaarheid met deze 12 tips

zwangerRegelmatig krijg ik de vraag hoe je de kans op een zwangerschap kan verhogen. Het gaat niet altijd vanzelf. Soms kom ik stelletjes tegen die al meer dan een jaar bezig zijn en waarbij het nog niet lukt. Ze vragen me dan wat te doen. Daarom hierbij deze blog met 12 tips over hoe je sneller zwanger kunt worden!

Niet stressen
Sommige mensen raken al na 2 maanden in paniek dat er geen sprake is van een zwangerschap. Wanneer je gaat stressen, gaat dit ten koste van je hormonale balans. Stresshormonen kunnen de grondstoffen voor de geslachtshormonen wegtrekken en daarmee een zwangerschap in de weg staan. Per maand is er ongeveer 20% kans dat je zwanger raakt. Per jaar is dat 90%, dus relax!

Blijf weg bij bespoten groenten en fruit
Onderzoek heeft aangetoond dat bestrijdingsmiddelen de vruchtbaarheid aanzienlijk verminderen. Je kunt dus het beste biologisch eten, of groenten en fruit kopen met weinig gif erop. Hier en hier kun je vinden welke groente en fruit het vuilst of het schoonst zijn.

Laat alcohol en tabak staan
Alcohol en roken hebben niet alleen een slechte invloed op de kwaliteit van het zaad, maar verminderen ook nog eens de kans om zwanger te raken. Er zijn al vele onderzoeken geweest die dit bevestigd hebben. Volgens sommige onderzoeken hebben vrouwen, door het nuttigen van alcohol, tot bijna 20% minder kans om zwanger te worden.

Ook beter cafeïne laten staan
Er zijn onderzoeken die aantonen dat cafeïne de vruchtbaarheid verlaagt. Vooral bij 2 kopjes of meer begint het te tellen. Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat 200 mg cafeïne per dag de kans op een miskraam vergroot. Het is dus beter om te matigen met koffie.

Beweeg, maar sport niet te intensief
Bewegen helpt goed tegen stress. Maar, als je zeer intensief gaat sporten, dan denkt het lichaam dat er onrust is en dat er verhuisd moet worden. Het lichaam geeft dan niet de prioriteit aan het baren van een kind. Dit heb ik niet zelf verzonnen, maar is de uitkomst van een studie van Harvard, dat uitgebreid is besproken in het boek “The Fertility Code” van Dermot O’Connor. Overgewicht kan soms ook voor problemen zorgen, dus probeer een gezond gewicht te bereiken voordat je zwanger wilt worden.

Eet gezond
Wanneer je gezond eet, zijn alle bouwstoffen om een kind te laten groeien aanwezig. Het lichaam zal dan eerder geneigd zijn om open te staan voor bevruchting. Laat bewerkte producten staan en kies voor puur natuur. Eet veel groente en fruit. Eet bijvoorbeeld avocado’s voor de goede vetten. Om extra foliumzuur binnen te krijgen kun je bonen, linzen, spinazie, asperges en broccoli eten.

Mannen: wees lief voor je zaad
Het zaad wordt buiten het lichaam, in de balzak bewaard. Dat heeft een reden: zaad houdt niet van hoge temperaturen. Het is dus beter om niet met je benen over elkaar te zitten en ook geen warm bad te nemen. Ook kun je beter de saunabezoeken op een laag pitje zetten. Een warme laptop op je schoot is ook af te raden. Dit bespaart tevens de nodige elektrostress wat ook niet goed is voor je vruchtbaarheid. In dat kader kun je je GSM beter ook niet in de broekzak stoppen. Om de zaadproductie te stimuleren kun je meer pompoenzaden, walnoten, donkere chocolade, knoflook, bananen, eieren of oesters eten.

Heb samen een orgasme
Het is natuurlijk logisch dat een man moet ejaculeren om de vrouw te kunnen bezwangeren. Maar het is ook handig dat de vrouw na de man een orgasme heeft. De baarmoeder trekt zich dan samen en trekt het zaad naar binnen, waardoor het richting de eicellen gestuwd wordt. Blijf overigens na de daad even in bed liggen, want wanneer je staat gaan de zaadcellen door de zwaartekracht de verkeerde richting in.

Slik deze supplementen
Gezond eten is het beste, maar als dit niet goed lukt, dan kunnen supplementen uitkomst bieden. Voor een zwangerschap zijn de supplementen foliumzuur, zink en selenium goed om te nemen. Ook maca en ginseng staan bekend om hun positieve werkzaamheid in geval van een zwangerschapswens.

Houd oestrogenen op afstand
Met name de chemische xeno-oestrogenen kunnen je hormonen uit balans brengen en een zwangerschap in de weg staan. Xeno-oestrogenen komen we in tal van stoffen tegen. Niet alleen de eerdergenoemde bestrijdingsmiddelen kunnen een xeno-oestrogeen zijn, ook BPA is een bekende. BPA is een weekmaker die vaak in plastics te vinden is. Drink dus uit glas en vermijdt voeding uit pak of blik.

Ga mediteren
Raar maar waar! Meditatie wordt door velen in verband gebracht met een verhoogde vruchtbaarheid. Vermoedelijk is de stress-reducerende werking hiervoor verantwoordelijk. Houd je niet van stilzitten? Dan kun je ook tijdens het wandelen je geest tot stilte bedaren. Probeer het mediteren met ademhalingsoefeningen te combineren. Zo wordt het effect van de meditatie nog sterker en als bonus krijg je nog meer zuurstof in je cellen. Dit werkt ook weer positief op de vruchtbaarheid.

Houd je cyclus in de gaten
Als je een regelmatige cyclus hebt, kun je op sites zoals deze of deze uitzoeken wanneer je vruchtbaar bent. Als je een onregelmatige cyclus hebt, kan een ovulatie-test uitkomst bieden. De stick houd je dan even in je urine, waarna je direct de uitslag krijgt. Een ovulatietest meet of je een LH piek hebt. LH is het luteïniserend hormoon en zorgt voor de eisprong. In deze dagen is het goed om elke dag seks te hebben.

Tip: stop ruimschoots voor de zwangerschapswens met gewoontes als roken en drinken. Door deze gewoontes tijdens de zwangerschap af te zweren, kun je in een detox terecht komen. Dit is niet bevorderlijk voor de zwangerschap, je lichaam heeft het al druk zat. Als je meer tips wilt over detoxen, dan kun je deze blogpost van een tijdje terug nog eens nalezen.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel: