Decennia lang hebben veel wetenschappers samen met de media strijd geleverd tegen vet. Het idee dat vet schade veroorzaakt was echter helemaal niet op feiten gebaseerd en blijkt nu volkomen onjuist te zijn.
Toch blijft dit vooroordeel tegen perfect gezonde voedingsmiddelen maar hangen… Voedsel dat als slecht wordt gezien alleen maar omdat het van nature rijk is aan verzadigde vetten.
Hier volgen 4 voedingsmiddelen die als gevaarlijk werden beschouwd vanwege hun vetgehalte, maar die eigenlijk heel erg gezond zijn.
1. Vlees
Veel mensen geloven tegenwoordig dat vlees ongezond is… Maar dit is absolute onzin. De mens is geëvolueerd als omnivoor, zowel vlees- als planteneter. De mensachtigen uit de oudheid begonnen 2 miljoen jaar geleden al met jagen.
Als je alle veganistische en anti-vet propaganda even buiten beschouwing laat, blijft een echt voedingsmiddel over, dat een aantal zeer belangrijke voedingsstoffen bevat voor de menselijke gezondheid.
Het enige probleem is dat het vlees niet meer is wat het geweest is. Vroeger zwierven de dieren vrij in de natuur en ze aten een natuurlijk dieet. Kippen aten insecten en zaden, terwijl koeien gras aten. Tegenwoordig worden dieren vaak gevoed met commercieel geproduceerd, op graan gebaseerd voedsel, worden ze volgepompt met hormonen en antibiotica om ze sneller te laten groeien en zitten ze hun hele leven binnen opgesloten.
Vlees van dieren die op de natuurlijke wijze kunnen opgroeien is veel gezonder.
Laten we koeien als voorbeeld nemen. Vlees van grasgevoerde koeien bevat (1, 2, 3):
- meer omega 3 vetzuren en minder omega 6.
- meer geconjugeerd linoleenzuur (CLA) – wat het vetpercentage in mensen kan verlagen.
- meer vitamines, inclusief vitamine A en E.
Vlees is ook een prima bron van eiwitten en gezonde vetten. Bovendien zitten er ontzettend veel andere voedingsstoffen in dierlijk voedsel die je niet echt uit plantaardig voedsel kunt halen. Bijvoorbeeld vitamine K2, D3, B12, creatine, carnosine en nog veel meer.
Uit een omvangrijk onderzoek uit 2010 bij 1.212.380 mensen, bleek dat er absoluut geen verband bestond tussen het eten van onbewerkt rood vlees en hart- en vaatziektes of diabetes (4).
Kortom: In tegenstelling tot wat wordt beweerd door angstzaaiers kan worden vastgesteld dat vlees prima gezond voedsel is. Let er wel op dat je het goede spul koopt… Vlees van grasgevoerde en grazende dieren is het best.
2. Boter
Boter is in het verleden zwart gemaakt en het kreeg de schuld voor van alles, van hartziektes tot zwaarlijvigheid.
Maar de waarheid is dat boter gewoon heel gezond is, als je maar de juiste soort kiest. Zorg ervoor dat je boter van grasgevoerde koeien komt, want dit kan een enorme invloed hebben op de samenstelling van de voedingsstoffen.
Een belangrijke voedingsstof die vooral wordt gevonden in grasgevoerde zuivelproducten is vitamine K2, wat zeer belangrijk is voor zowel de botten als het hart (5, 6, 7). Een andere voedingsstof die in boter voorkomt is het korte-keten vetzuur byturaat. Bij ratten verhoogt butyraat de stofwisseling en vermindert het de voedselinname. Een aantal onderzoeken toont aan dat het bij mensen ontstekingsremmend werkt en dat het een beschermend effect heeft op het spijsverteringssysteem (8, 9, 10).
Boter is ook rijk aan geconjugeerd linoleenzuur (CLA) – een vetzuur waardoor, zo blijkt uit onderzoek, het lichaamsvet afneemt en de vetvrije massa toeneemt (11).
Ondanks alle propaganda is nooit aangetoond dat vetrijke zuivelproducten wat voor soort schade dan ook veroorzaken. Een recent overzicht van 16 onderzoeken laat zien dat consumptie van boter niet in verband gebracht kan worden met enige stofwisselingsziekte en dat het zelfs kan worden geassocieerd met een lager risico op obesitas (12).
Kortom: Boter is heel gezond als het van grasgevoerde koeien komt. Het is echt, traditioneel voedsel met unieke voedingsstoffen, die erg belangrijk zijn voor de gezondheid.
3. Eieren
Eieren behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen op aarde. Ga maar eens na… Een ei bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn om een enkele cel in een compleet kuikentje om te vormen.
De reden dat eieren eerder werden verketterd is omdat ze veel cholesterol bevatten. Maar nieuw onderzoek toont aan dat cholesterol in het voedsel eigenlijk het slechte cholesterol in het bloed amper verhoogt. Het is eerder zo dat eieren het lipidenprofiel in het bloed verbeteren… Ze verhogen het HDL-gehalte en vormen de (slechte) LDL-deeltjes om in een goedaardig subtype (13, 14, 15).
In een enorme meta-analyse van 17 onderzoeken werd geen verband gevonden tussen consumptie van eieren en hart- en vaatziektes of beroertes (16).
Denk er alsjeblieft om dat je de dooier vooral niet moet weggooien; dat is vreselijk zonde. Zo ongeveer alle voedingsstoffen bevinden zich in de dooier.
Eén groot ei bevat (17):
- Slechts 77 calorieën, met 5 gram vet en 6 gram goede eiwitten.
- Heel veel vitamines: onder andere A, B12, B2 en B5.
- Tal van mineralen: fosfor, ijzer, selenium, om er maar een paar te noemen.
- Eieren bevatten ook veel choline – een voedingsstof die zeer belangrijk is voor de hersenfunctie en waarvan 90% van de Amerikanen niet genoeg binnenkrijgt.
Verder zitten eieren vol met antioxidanten luteïne en zeaxanthine, die erg belangrijk zijn voor de ogen. Een onderzoek toont aan dat het eten van 1.3 eierdooiers per dag de bloedwaardes van luteïne met 28 tot 50% verhoogt en van zeaxanthine met 114 tot 142% (18).
Eieren bij het ontbijt kunnen ook helpen bij het afvallen. Twee onderzoeken tonen aan dat mensen die bij het ontbijt eieren eten meer gewicht verliezen dan mensen die broodjes (bagels) eten, hoewel ze evenveel calorieën innemen (19, 20).
Eieren behoren tot de gezondste voedingsmiddelen op aarde, zorg er alleen wel voor dat je eieren koopt van scharrel/vrije-uitloopkippen of met omega 3 verrijkte eieren.
Kortom: Er is geen reden om bang te zijn voor het eten van eieren. Ze zijn ongelofelijk voedzaam en onderzoek toont aan dat ze op allerlei manieren de gezondheid bevorderen.
4. Kokosolie
Kokosolie is echt een bijzonder soort vet. Het is voor ongeveer 90% verzadigd, vooral met vetzuren van gemiddelde lengte… De zogenaamde middellange-vetzuurketen triglyceriden (Medium Chain Triglycerides; MCT’s). Deze vetten worden op een andere manier omgezet dan lange-vetzuurketen vetten. Ze gaan direct naar de lever, waar ze óf worden gebruikt voor energie, óf in zogenaamde ketolichamen worden omgezet (ketolichamen worden gebruikt voor energie in hart en hersenen). MCT’s worden daarom beschouwd als meer ‘directe’ bronnen van energie.
Ongeveer de helft van de vetzuren in kokosolie bestaat uit laurinezuur. Dit is een efficiënte doder van ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en schimmels (21, 22, 23).
Kokosolie zou ook goed zijn voor het hart. In een onderzoek met zwaarlijvige vrouwen, vermeerderde het HDL en verminderde de LDL: HDL ratio, vergeleken met sojaolie (24). Bij ratten zorgde extra virgine kokosolie voor afname van het totale cholesterol, van LDL cholesterol en van geoxideerd cholesterol. HDL cholesterol (goed cholesterol) nam juist toe (25).
De MCT’s in kokosolie zouden ook kunnen helpen bij het afvallen. Deze vetten worden op een andere manier omgezet, wat leidt tot een netto toename van energie-uitgifte. Lange-keten vetzuren vervangen door MCT’s kan het verzadigingsgevoel verbeteren en de voedselinname verminderen (26, 27, 28).
Vanwege het hoge gehalte aan verzadigd vet kan kokosolie heel goed tegen verhitting tot hoge temperaturen. Het is daarom een perfecte bakolie. Zorg wel voor extra virgine kokosolie en vermijd de bewerkte of geraffineerde soorten.
De boodschap:
Er is geen enkele reden om bovengenoemde voedingsmiddelen te vrezen, zo lang je ze uit de juiste bronnen haalt. (Met toestemming vertaald)