web
statistics

Vier ‘gevaarlijke’ voedingsmiddelen die eigenlijk goed voor je zijn

gevaarDecennia lang hebben veel wetenschappers samen met de media strijd geleverd tegen vet. Het idee dat vet schade veroorzaakt was echter helemaal niet op feiten gebaseerd en blijkt nu volkomen onjuist te zijn.

Toch blijft dit vooroordeel tegen perfect gezonde voedingsmiddelen maar hangen… Voedsel dat als slecht wordt gezien alleen maar omdat het van nature rijk is aan verzadigde vetten.

Hier volgen 4 voedingsmiddelen die als gevaarlijk werden beschouwd vanwege hun vetgehalte, maar die eigenlijk heel erg gezond zijn.

1. Vlees
Veel mensen geloven tegenwoordig dat vlees ongezond is… Maar dit is absolute onzin. De mens is geëvolueerd als omnivoor, zowel vlees- als planteneter. De mensachtigen uit de oudheid begonnen 2 miljoen jaar geleden al met jagen.

Als je alle veganistische en anti-vet propaganda even buiten beschouwing laat, blijft een echt voedingsmiddel over, dat een aantal zeer belangrijke voedingsstoffen bevat voor de menselijke gezondheid.

Het enige probleem is dat het vlees niet meer is wat het geweest is. Vroeger zwierven de dieren vrij in de natuur en ze aten een natuurlijk dieet. Kippen aten insecten en zaden, terwijl koeien gras aten. Tegenwoordig worden dieren vaak gevoed met commercieel geproduceerd, op graan gebaseerd voedsel, worden ze volgepompt met hormonen en antibiotica om ze sneller te laten groeien en zitten ze hun hele leven binnen opgesloten.

Vlees van dieren die op de natuurlijke wijze kunnen opgroeien is veel gezonder.

Laten we koeien als voorbeeld nemen. Vlees van grasgevoerde koeien bevat (123):

 • meer omega 3 vetzuren en minder omega 6.
 • meer geconjugeerd linoleenzuur (CLA) – wat het vetpercentage in mensen kan verlagen.
 • meer vitamines, inclusief vitamine A en E.

Vlees is ook een prima bron van eiwitten en gezonde vetten. Bovendien zitten er ontzettend veel andere voedingsstoffen in dierlijk voedsel die je niet echt uit plantaardig voedsel kunt halen. Bijvoorbeeld vitamine K2, D3, B12, creatine, carnosine en nog veel meer.

Uit een omvangrijk onderzoek uit 2010 bij 1.212.380 mensen, bleek dat er absoluut geen verband bestond tussen het eten van onbewerkt rood vlees en hart- en vaatziektes of diabetes (4). 

Kortom: In tegenstelling tot wat wordt beweerd door angstzaaiers kan worden vastgesteld dat vlees prima gezond voedsel is. Let er wel op dat je het goede spul koopt… Vlees van grasgevoerde en grazende dieren is het best.

 

2. Boter
Boter is in het verleden zwart gemaakt en het kreeg de schuld voor van alles, van hartziektes tot zwaarlijvigheid.

Maar de waarheid is dat boter gewoon heel gezond is, als je maar de juiste soort kiest. Zorg ervoor dat je boter van grasgevoerde koeien komt, want dit kan een enorme invloed hebben op de samenstelling van de voedingsstoffen.

Een belangrijke voedingsstof die vooral wordt gevonden in grasgevoerde zuivelproducten is vitamine K2, wat zeer belangrijk is voor zowel de botten als het hart (567). Een andere voedingsstof die in boter voorkomt is het korte-keten vetzuur byturaat. Bij ratten verhoogt butyraat de stofwisseling en vermindert het de voedselinname. Een aantal onderzoeken toont aan dat het bij mensen ontstekingsremmend werkt en dat het een beschermend effect heeft op het spijsverteringssysteem (8910).

Boter is ook rijk aan geconjugeerd linoleenzuur (CLA) – een vetzuur waardoor, zo blijkt uit onderzoek, het lichaamsvet afneemt en de vetvrije massa toeneemt (11).

Ondanks alle propaganda is nooit aangetoond dat vetrijke zuivelproducten wat voor soort schade dan ook veroorzaken. Een recent overzicht van 16 onderzoeken laat zien dat consumptie van boter niet in verband gebracht kan worden met enige stofwisselingsziekte en dat het zelfs kan worden geassocieerd met een lager risico op obesitas (12).

Kortom: Boter is heel gezond als het van grasgevoerde koeien komt. Het is echt, traditioneel voedsel met unieke voedingsstoffen, die erg belangrijk zijn voor de gezondheid.

 

3. Eieren
Eieren behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen op aarde. Ga maar eens na… Een ei bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn om een enkele cel in een compleet kuikentje om te vormen.

De reden dat eieren eerder werden verketterd is omdat ze veel cholesterol bevatten. Maar nieuw onderzoek toont aan dat cholesterol in het voedsel eigenlijk het slechte cholesterol in het bloed amper verhoogt. Het is eerder zo dat eieren het lipidenprofiel in het bloed verbeteren… Ze verhogen het HDL-gehalte en vormen de (slechte) LDL-deeltjes om in een goedaardig subtype (131415).

In een enorme meta-analyse van 17 onderzoeken werd geen verband gevonden tussen consumptie van eieren en hart- en vaatziektes of beroertes (16).

Denk er alsjeblieft om dat je de dooier vooral niet moet weggooien; dat is vreselijk zonde. Zo ongeveer alle voedingsstoffen bevinden zich in de dooier.

Eén groot ei bevat (17):

 • Slechts 77 calorieën, met 5 gram vet en 6 gram goede eiwitten.
 • Heel veel vitamines: onder andere A, B12, B2 en B5.
 • Tal van mineralen: fosfor, ijzer, selenium, om er maar een paar te noemen.
 • Eieren bevatten ook veel choline – een voedingsstof die zeer belangrijk is voor de hersenfunctie en waarvan 90% van de Amerikanen niet genoeg binnenkrijgt.

Verder zitten eieren vol met antioxidanten luteïne en zeaxanthine, die erg belangrijk zijn voor de ogen. Een onderzoek toont aan dat het eten van 1.3 eierdooiers per dag de bloedwaardes van luteïne met 28 tot 50% verhoogt en van zeaxanthine met 114 tot 142% (18).

Eieren bij het ontbijt kunnen ook helpen bij het afvallen. Twee onderzoeken tonen aan dat mensen die bij het ontbijt eieren eten meer gewicht verliezen dan mensen die broodjes (bagels) eten, hoewel ze evenveel calorieën innemen (1920).

Eieren behoren tot de gezondste voedingsmiddelen op aarde, zorg er alleen wel voor dat je eieren koopt van scharrel/vrije-uitloopkippen of met omega 3 verrijkte eieren.

Kortom: Er is geen reden om bang te zijn voor het eten van eieren. Ze zijn ongelofelijk voedzaam en onderzoek toont aan dat ze op allerlei manieren de gezondheid bevorderen.

 

4. Kokosolie
Kokosolie is echt een bijzonder soort vet. Het is voor ongeveer 90% verzadigd, vooral met vetzuren van gemiddelde lengte… De zogenaamde middellange-vetzuurketen triglyceriden (Medium Chain Triglycerides; MCT’s). Deze vetten worden op een andere manier omgezet dan lange-vetzuurketen vetten. Ze gaan direct naar de lever, waar ze óf worden gebruikt voor energie, óf in zogenaamde ketolichamen worden omgezet (ketolichamen worden gebruikt voor energie in hart en hersenen). MCT’s worden daarom beschouwd als meer ‘directe’ bronnen van energie.

Ongeveer de helft van de vetzuren in kokosolie bestaat uit laurinezuur. Dit is een efficiënte doder van ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en schimmels (212223).

Kokosolie zou ook goed zijn voor het hart. In een onderzoek met zwaarlijvige vrouwen, vermeerderde het HDL en verminderde de LDL: HDL ratio, vergeleken met sojaolie (24). Bij ratten zorgde extra virgine kokosolie voor afname van het totale cholesterol, van LDL cholesterol en van geoxideerd cholesterol. HDL cholesterol (goed cholesterol) nam juist toe (25).

De MCT’s in kokosolie zouden ook kunnen helpen bij het afvallen. Deze vetten worden op een andere manier omgezet, wat leidt tot een netto toename van energie-uitgifte. Lange-keten vetzuren vervangen door MCT’s kan het verzadigingsgevoel verbeteren en de voedselinname verminderen (262728).

Vanwege het hoge gehalte aan verzadigd vet kan kokosolie heel goed tegen verhitting tot hoge temperaturen. Het is daarom een perfecte bakolie. Zorg wel voor extra virgine kokosolie en vermijd de bewerkte of geraffineerde soorten.

De boodschap:
Er is geen enkele reden om bovengenoemde voedingsmiddelen te vrezen, zo lang je ze uit de juiste bronnen haalt. (Met toestemming vertaald)

 

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

34 gedachten over “Vier ‘gevaarlijke’ voedingsmiddelen die eigenlijk goed voor je zijn”

 1. Interessant artikel. Ik vraag me af, hoe rijm je het gedeelte over vlees met de resultaten uit de enorme onderzoeken die getoond worden en de documentaire “Forks over Knives”?

  • Ja inderdaad, en kennen jullie ook ‘De beste toespraak die je ooit zult horen’? (Staat op youtube)

   • Jaaaaa, Gary Yourovsky is een held!! Want het doet er weinig toe hoe (on)gezond vlees voor mensen is. Het is vooral erg ongezond voor de betrokken dieren en dus erg onethisch om het aan te bevelen als voeding. Ook erg elitair als je bedenkt dat de hele wereldbevolking wél gemakkelijk kan leven als we de plantaardige producten meteen zelf consumeren ipv ze aan het vee te voeren. En dan heb ik het nog niet over het voeden van de wereldbevolking als ze allemaal even gezond zouden mogen eten als wij westerlingen, lees: BIOLOGISCH grasgevoerd vlees. Hoeveel planeten heb je dan nodig??????

  • Als je bedenkt dat we van oorsprong omnivoren zijn kun je op je vingers natellen dat ons lichaam bepaalde stoffen nodig heeft die uit dierlijke producten komen. Dat onze verwesterde cultuur voor wantoestanden binnen de veeteelt en dieren leed heeft gezorgd wil nog niet zeggen dat vlees ongezond is, zolang je vlees gebruikt van dieren die op een zo natuurlijk mogelijke manier hebben geleefd. dus koeien die gras hebben gegeten in plaats van mais en tarwen….dat aten de oerrunderen ook niet. Wij in het westen hebben al eeuwen meer uit de natuur geroofd dan nodig was voor onze eigen consumptie waardoor de dieren de dupe werden denk maar aan de kistkalfjes en legbatterijen en tegenwoordig aan de plofkip. Vlees is niet slecht…onze verre voorouders jaagden en aten vlees. Deden ze dat niet dan liepen wij nu nog op handen en voeten rond en was er geen sprake van vooruitgang…. onze hersenen kregen een flinke dosis eiwitten waardoor we veel meer hersencellen, zenuwbanen en hersenfuncties kregen…. die enorme onderzoeken zouden zich beter kunnen richten op de bijwerkingen van alle antibiotica en rotzooi wat ons vee binnenkrijgt want dat zijn de gifstoffen die wij binnenkrijgen met ons vlees, dat is wat ons ziek maakt. Kijk op de verpakking, wees allert wat je koopt, zorg dat je weet waar de producten vandaan komen en koop dan eerder biologisch verantwoord.

   • Hier ben ik het volkomen mee eens! Als de voedselindustrie eens wat minder toevoegingen in ons eten stopte dan hadden onze kinderen een stuk minder last van allergieën. Vroeger aten mijn ouders, mijn broer en ik van onze eigen scharrelkippen, konijnen en groenten van de tuin en kregen we het andere vlees van de boerderij van mijn opa en wij hebben geen last gehad van al die bijwerkingen. Als je nu die verhalen om je heen hoort heeft iedereen wel ergens last van. Ikzelf let tegenwoordig heel goed op wat er allemaal in alles zit en voel me daardoor veel beter.

 2. Hallo,
  Ik heb een vraagje over de kokosolie. Ik heb meerdere keren gelezen dat de manier waarop kokos(olie) geteeld word niet zo heel best is. Monocultuur, chimpansees die vermoord en of mishandeld worden. Dit is de reden waarom ik geen kokosolie eet. Wat is uw mening daarover?
  Ik hoor graag van u,
  Mirjam Kik

  • [quote]Ontgeurde kokosolie wordt gemaakt van ‘copra’. In Azië worden in kleine bedrijfjes de kokosnoten gedroogd in de zon of gerookt tot copra. Je ruikt de indringende stank van copra van ver. Kippen, vogels, geiten en honden lopen erover. Door het vochtige klimaat en regenbuien droogt de kokos te traag, schimmelt en fermenteert. De copra gaat naar een raffinaderij waar die geperst, geraffineerd, gebleekt en ontgeurd wordt. Niets doet vermoeden dat deze ontgeurde kokosolie van stinkende, schimmelende, onhygiënische copra afkomstig is. Amanprana zag dit in Indonesië, Sri Lanka, de Filippijnen,… De hoge temperaturen tijdens het persen carameliseren de suikers die zich verbinden met de eiwitten (Maillard-reactie). De bruin geworden kokosolie wordt daarna gebleekt via koolstoffilters. De stank wordt onder hoge druk met stoom uit de olie geperst. Het is een goedkoop proces omdat men enorme volumes kan produceren zonder respect voor de gezondheid. Want tijdens het raffinageproces worden niet alleen de schimmels en bacteriën vernietigd, maar ook de talloze voedingsstoffen.

   Extra vierge kokosolie vertrekt van vers gepelde kokosnoten die vermalen en meteen in droogkasten op lage temperatuur gedroogd worden. De droge kokosrasp wordt koud geperst tot extra vierge kokosolie.[/quote]

   Bron: http://www.noble-house.tk/html/nederlands/Gammabrochure/Voordelen_van_extra_vierge_kokosolie_en_palmpitolie.html

  • Ik denk dat dit bij zoals alles afhangt van de manier waarop er geteeld wordt. Als je voor biologisch gaat is de kans behoorlijk groot dat er met respect voor mens en milieu is geteeld. Dat geldt ook voor palmolie en alle landbouw en veeteelt. Het enige waar ik zo nog wel mijn bedenkingen bij heb is biologische visteelt.

 3. Bedoel je met boter “biologische boter”? Zo zou ik het noemen anders denkt men ook aan de bewerkte margarines.

 4. Erg interessant stuk en ik geloof absoluut wat je zegt…Ik eet geen vlees uit protest tegen de vleesindustrie en ook uit dierenliefde… Veel mensen zien een dier als product en niet als levend wezen… Het is een bron van B12 maar dat vind je ook in eieren, soja, en spirulina terug!! Ik vind voeding tegenwoordig wel een moeilijk vraagstuk!! Doordat ik sinds 1996 geen vlees meer eet ben ik erg geïnteresseerd in voeding!!! Ik volg nu een opleiding voor gewichtsconsulente, vanuit t voedingscentrum en ik ben het vaak niet met hun eens, zoek dan vaak naar achtergrondinformatie op jouw site… Ik leer wat hun mij vertellen om het diploma te halen maar wil mij daarna zeker nog specialiseren!! Gesaboteerd goed maar geen margarine!! Ik probeer zo puur mogelijk te eten en als ik dan iets gefabriceerds eet merk ik dat direct aan mijn gestel!! Bedankt voor je informatie, ik blijf je zeker volgen!! Vriendelijke groet Wendy

  • Van kokosvet kun je fantastische roomboter maken. Ik kan je het recept geven. Is geen roomboter voor nodig. De zuivelindustrie is helaas net zo erg (of zelfs erger) dan de vleesindustrie. Het verhaal van die stierkalfjes he, die meteen bij de getraumatiseerde moeder worden weggehaald om naar de kalvermesterij te gaan…. Dan nog liever plofkip (bij wijze van spreke…)

 5. Wat ben ik toch blij met mijn 8 kippen die buiten scharrelen en me iedere dag kakelverse eitjes maken ,en kakelvers betekent dat een kip heel hard kakelt als ze een ei heeft gelegd :-)
  Verder zijn kippen hartstikke leuke vogels en echt niet zo dom als je zou denken .Kippen in de vlees industrie zijn echt zielig en die zijn beter af als ze geslacht worden,beter dood dan zo’n rot leven.

  • Hallo, ik ben ook héél blij met m’n ‘eigen’ eieren, de kippen lopen altijd vrij en ik voed ze nooit bij,is helemaal niet nodig, ze vinden zelf alles wat ze nodig hebben. Van oorsprong is de kip helemaal geen ‘graan’ eter, hebben we verzonnen om ze zo snel mogelijk vet te mesten, reden, ja, geld!

 6. Zijn we niet een beetje doorgeslagen tegenwoordig? Gewoon je gezond verstand gebruiken, eet gevarieerd en kies de pure producten.

 7. tegenwoordig gaat het niet meer om kwalietijd maar om geld
  mesen besseven niet wat voor vlees ze eten dieren worden nu gezien als een product niet als een dier

 8. Ik denk dat vlees in zeer beperkte mate wel gezond kan zijn. Maar toch vind ik hierin het dierenwelzijn echt belangrijker.

  • Eens. Vlees is en blijft een overbodig product. We kunnen ook leven zonder chiazaad of gojibessen. En diervriendelijk vlees bestaat nu eenmaal niet, want zo’n dier wil nu eenmaal niet dood….

   • Mee eens vlees is in alle gebieden niet meer te ‘verkopen’.Ook al waren we vroeger een omnivoor maar gelukkig zijn we geen pre=historische mens meer dus we gaan we nu naar een andere dimensie (vijfde welteverstaan).
    Geen vlees meer maar liefde voor elk wezen om ons heen dus geen afslachting, conflict en oorlog naar andere wezens.

 9. Ik eet al jaren dik biologische roomboter op mijn brood, heerlijk! Pas getest: Cholesterol niveau 3.9. Dat was uitstekend volgens de dokter.
  Een aantal misvattingen en grove denkfouten hebben het idee veroorzaakt dat kransslagaders “dichtslibben” Klopt niets van.
  (Het hele verhaal is veel te lang voor dit berichtje)

 10. Beste Jasper
  hier is de verklaring heel eenvoudig. Je kunt ieder onderzoek de wending geven die je wilt net als documentaires. Bij ieder verslag van onderzoekers moet je vragen blijven stellen. Tevens kun je gedeeltes van onderzoekeb publiceren die je zelf wilt. Het enige probleem met onze vleesconsumptie van tegenwoordig is dat wij alleen spiervlees eten en geen orgaanvlees, terwijl in orgaanvlees de meeste voedingsstoffen zitten.
  zo zijn er vele fabels de wereld in geholpen door “wetenschappers” en de media.

 11. Ook even een waarschuwing: ik stapte over op kokosolie en bleek (later) er allergisch voor te zijn. Dit komt vaker voor, hoorde ik in de reformwinkel. Mijn schildklier sloeg er langzaamaan van op hol en daardoor het hart ook. Bijna door de huisarts als schildklierpatient behandeld, tot ik zelf de oorzaak vond. Later bevestigd (en behandeld) door NAET-therapeut.

  • niet toevallig bewerkte olie. Waardoor je reageert op een stofje wat er van nature niet in hoort??
   Misschien al de voorgeschiedenis van je voedingspatroon niet goed waardoor het slijmvlies van de darm al kwetsbaar is geworden?
   zou ook kunnen dat je dan op veel dingen ineens allergisch gaat reageren?

  • Hoi Erna, dat heb ik nog niet eerder gehoord, dat je van kokosolie een hypertheroidie kan krijgen! Wel juist andersom… dat is bij mij het geval. Doordat ik o.a. kokosolie (met geur = extra Vierge) ben gaan gebruiken icm bewegen/sporten en koolhydraatbeperking, zeg maar de …Oerlifestyle…ben ik na 12 jaar eindelijk van mijn overactieve schildklier af gekomen en heel veel kilo’s gewicht kwijt geraakt. Ik zou niet meer zonder kokosolie willen.

 12. Ik ben allergisch voor heel veel en ook voor kokos.
  Zou ik de kokosolie wel kunnen proberen?

  • Als het een milde allergie is kun je het proberen, maar ik denk dat je er wel op gaat reageren…

 13. Dierlijke vetten en eiwitten leiden wel degelijk tot hartziekten, diabetis en verschillende kankersoorten. Niets geen propaganda, meer dan genoeg peer reviewed onderzoek over te vinden. Dean Ornish heeft oa aangetoond dat je hartziekte kunt omdraaien met een low fat vegan diet, probeer dat maar met vlees/boter en eieren, gaat hem niet worden. Ik snap wel dat het lekker is die dierlijke produkten, maar ze zijn niet, ik herhaal NIET gezond helaas. Ik zeg helaas want ik ben er dol op. Maar ik ben vele male gezonder, en zie er veel beter uit zonder die heelijke vetten. Helaas maar waar. Maar ik kom verder niets tekort, ik eet anders maar niet minder lekker nu.

 14. Ik gebruik extra virgine cocnut cream van Royal green op brood met banaan of dark chocopasta. Ik smeer me er ook rustig mee in, prima voor een droge huid en het ruikt goed. Maar om er in te bakken lijkt me niks omdat een biefstukje met kokosgeur/smaak me niet lekker lijkt. En de ontgeurde kokosolie raadt men af…

 15. Vlees eten en met name rundvlees eten is karmisch gezien slecht (omdat de koe een zeer zachtaardig,goedaardig en vrijgevig dier is) en dus is het indirect slecht voor de stoffelijke en spirituele gezondheid.De dierlijke voedingsstoffen kun je ook zonder slachten verkrijgen via zuivere zuivelproducten. Als je per se rundvlees eten kun je beter het vlees eten van een dier dat vanwege ouderdom op een natuurlijke manier is overleden. Eigenlijk zouden er pensions moeten komen voor koeien die geen melk meer geven. Ik geloof niet dat dit te duur zal worden of dat de opbrengst te laag zal zijn als de aantallen/verhoudingen van gepensioeneerde koeien maar hoog genoeg zijn. Hun mest is vele malen rijker en kostbaarder dan kunstmest. Volgens de Vedische traditie werkt hun mest zelfs ontsmettend en wordt het in gedroogde vorm zelfs gebruikt als brandstof.

 16. Ik wil weten hoe het it met kokosolie (en het drinken van kokosmelk) en het triglycerinegehalte in mijn bloed. Dat is te hoog en nu heb ik (na veel kokosolie en kokosmelk binnen gekregen te hebben in Thailand, waar ik woon) Trombose opgelopen.
  Met dank voor uw aandacht, W. v. D.

 17. Ik heb gelezen dat vrije uitloop kippen meer antibiotica krijgen toegediend omdat ze meer risico lopen buiten op ziektes.Dus eieren uit legbatterijen zouden minder antibiotica bevatten,dus gezonder zijn.Klopt dit,wie kan mij hier antwoord op geven?

 18. In eieren zitten wel biogene aminen. Een overdaad aan biogene aminen is niet goed. Deze stoffen moeten door darmenzymen onschadelijk gemaakt worden. Bij mij slaat m’n zenuwstelsel op tilt, stress in m’n lijf en koppijn van eieren.

Reacties zijn gesloten.

Send this to a friend