Hoofdpagina » Nieuws » Vitamine B12 smelttablet vaak een slimmere keuze dan injectie

Vitamine B12 smelttablet vaak een slimmere keuze dan injectie

Veel Nederlanders lopen rond met een vitamine B12-tekort. Er zijn verschillende manieren om een tekort op vitamine B12 te behandelen. Dit kan via een injectie, een smelttablet of een neusspray. Maar is nou een injectie of een smelttablet het effectiefst om je tekort op te lossen? Hiernaar heeft een groep van onderzoekers uitgebreid onderzoek gedaan, want hier was in het verleden weinig over bekend in de medische literatuur.

Intramusculaire of siblinguale toediening?

Veel artsen zetten vaak een spuit in de bil, waarbij de vitamine B12 in de spieren gespoten wordt. Dit heet ook wel een intramusculaire injectie. Het andere alternatief, een smelttablet onder de tong, wordt ook wel sublinguale toediening genoemd. Suppletie via het neusslijmvlies noemt men intranasaal. Er is heel veel discussie over welke vorm van toediening nu het effectiefst is. Van de Nederlanders die ouder zijn dan 60, heeft 20% volgens de website van Stichting vitamine B12 tekort een marginale vitamine B12 status die kan leiden tot klachten.

Al eerder keken onderzoekers naar het effect van orale sublinguale methylcobalamine in vergelijking met de intramusculaire op de vitamine B12 status in het bloed. Beide vormen bleken zeer effectief bij mensen met diabetes type 2. Tot nu toe waren de studies klein van opzet, wat een betrouwbaar oordeel lastig maakt. Ditmaal hebben onderzoekers ook gekeken of dit opgaat voor gezonde personen.

Onderzoek

Onderzoekers hebben 4281 proefpersonen die zijn behandeld met vitamine B12-tekort onder de loep genomen. Bij 3451 was er sprake van sublinguale toediening en bij 830 ging het om een intramusculaire injectie. Bij de sublinguale groep was de hoeveelheid vitamine B12 in het bloed (serum) aanmerkelijk hoger dan in de intramusculaire.

De onderzoekers noemen dat vitamine B12 smelttabletten de eerste keuze bij behandeling zouden moeten zijn, omdat injecties vele nadelen hebben. Er moet voor het zetten van een injectie niet alleen regelmatig een afspraak met een behandelaar gemaakt worden, ook kan het pijnklachten geven. Bij smelttabletten zijn deze nadelen niet aan de orde. Een ander voordeel van het gebruik van smelttabletten is dat deze manier van behandelen lagere kosten met zich meebrengt (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.