web
statistics

Vitamine B12 smelttablet vaak een slimmere keuze dan injectie

Veel Nederlanders lopen rond met een vitamine B12-tekort. Er zijn verschillende manieren om een tekort op vitamine B12 te behandelen. Dit kan via een injectie, een smelttablet of een neusspray. Maar is nou een injectie of een smelttablet het effectiefst om je tekort op te lossen? Hiernaar heeft een groep van onderzoekers uitgebreid onderzoek gedaan, want hier was in het verleden weinig over bekend in de medische literatuur.

Intramusculaire of siblinguale toediening?

Veel artsen zetten vaak een spuit in de bil, waarbij de vitamine B12 in de spieren gespoten wordt. Dit heet ook wel een intramusculaire injectie. Het andere alternatief, een smelttablet onder de tong, wordt ook wel sublinguale toediening genoemd. Suppletie via het neusslijmvlies noemt men intranasaal. Er is heel veel discussie over welke vorm van toediening nu het effectiefst is. Van de Nederlanders die ouder zijn dan 60, heeft 20% volgens de website van Stichting vitamine B12 tekort een marginale vitamine B12 status die kan leiden tot klachten.

Al eerder keken onderzoekers naar het effect van orale sublinguale methylcobalamine in vergelijking met de intramusculaire op de vitamine B12 status in het bloed. Beide vormen bleken zeer effectief bij mensen met diabetes type 2. Tot nu toe waren de studies klein van opzet, wat een betrouwbaar oordeel lastig maakt. Ditmaal hebben onderzoekers ook gekeken of dit opgaat voor gezonde personen.

Onderzoek

Onderzoekers hebben 4281 proefpersonen die zijn behandeld met vitamine B12-tekort onder de loep genomen. Bij 3451 was er sprake van sublinguale toediening en bij 830 ging het om een intramusculaire injectie. Bij de sublinguale groep was de hoeveelheid vitamine B12 in het bloed (serum) aanmerkelijk hoger dan in de intramusculaire.

De onderzoekers noemen dat vitamine B12 smelttabletten de eerste keuze bij behandeling zouden moeten zijn, omdat injecties vele nadelen hebben. Er moet voor het zetten van een injectie niet alleen regelmatig een afspraak met een behandelaar gemaakt worden, ook kan het pijnklachten geven. Bij smelttabletten zijn deze nadelen niet aan de orde. Een ander voordeel van het gebruik van smelttabletten is dat deze manier van behandelen lagere kosten met zich meebrengt (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

21 gedachten over “Vitamine B12 smelttablet vaak een slimmere keuze dan injectie”

 1. Dit vind ik een gevaarlijk advies. De B12-bloedwaarden zijn niet alleszeggend. De meest sensitieve en betrouwbare test om een B12 tekort vast te stellen is een urinetest waarmee de MMA waarden worden bepaald. Zijn die te hoog, dan komt B12 suppletie weliswaar in je bloed maar niet in je cellen en weefsels, terwijl je bloedwaarden voldoende of zelfs hoge B12 waarden laten zien. Intramusculaire toediening is dan noodzakelijk, orale suppletie doet in zo’n geval niets voor je en je klachten blijven bestaan. Check de site van Stichting B12 Tekort en luister naar het audiofragment van Dr Bruce Wolffenbuttel (UMCG) of zie: https://b12-institute.nl/caution-note-about-oral-supps/. Injecteren kun je trouwens ook heel goed leren, zodat je het in je eigen bovenbeen kunt spuiten.

  • Ik schrik wel ervan dat juist jullie mee gaan in het smelt tabletten verhaal. Veel mensen hebben namelijk een opnamen stoornis en dan werken alleen injecties. Ik heb een kind van nu 18 die ernstige afwijkingen heeft aan zijn zenuwstelsel omdat de huisarts niet wilde mee werken aan de injecties. Gelukkig nu wel een fijne huisarts. Hij was 16 toen hij begon te spuiten en hij is enorm opgeknapt maar heeft wel blijvende schade.

   • Studies onderbouwen de claim dat smeltabletten niet zouden werken niet, ik heb hier grondig onderzoek naar gedaan. Mocht je deze studies wel hebben, dan ontvang ik deze graag!

   • Wanneer je ernstig B12 tekort hebt, dan volstaat een oplaad dosis van 10 injecties waarna je gerust kunt overstappen op smelttabletten. Smelttabletten zijn wat anders dan gewone orale tabletten overigens, die werken inderdaad niet bij mensen met een opnamestoornis. Smelttabletten echter wel, je neemt 1% op van de smelttablet via passieve diffusie, dus als je dagelijks 1000 mcg smelttablet neemt krijg je meer dan voldoende B12 binnen. Wij mensen moeten niet alles maar steeds klakkeloos aannemen en zelf ook ons onderzoek doen. Science based medicine is daarvoor de beste bron lijkt mij :)

 2. Het is niet gezegt dat als vit B12 in je bloed zit dat het ook in je cellen terecht komt heb ik begrepen. Vandaar de injecties. Ik had voldoende vit B12 in mijn bloed maar ik leef helemaal op wat energie betreft na de injectie.

  • Simpele, doch effectieve test om dit te achterhalen is het meten van MMA en homocysteïne. Als deze waardes goed zijn, dan doet B12 zijn werk op cel niveau ;)

 3. Beste Juglen,

  Dank voor je interessante nieuwsbrief.
  Heb een vraag aan jou: vit. B12, kun je dit ook uit het eten halen.
  Wat voor voedsel zal het dan zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Maria Jansen

 4. Ik gebruik al 6 jaar Vitm B12 van ORTHICA zuigtabl cyanocobatiminl 1000mcg 40000 fantastie,s

  al6 jaar geen hoofdpijn meer

  gr j.m.v.Wakeren Perzikengaard Doorn

 5. Gevaarlijk advies dit. En onjuiste informatie. Er is veel te doen over vit B12 tekort. Lees voor betrouwbare informatie op de pagina https://b12-institute.nl/
  Met smelttabletten val ik keihard terug in mijn klachten, met injecties niet. En zo velen met mij. Helaas, want een tabletje zou ik natuurlijk ook veel liever gebruiken.

  • Ik heb die site doorgenomen, maar helaas berust hun advies op aannames zonder studies. Ik had zo gehoopt hier wel de studies te vinden. Het blijft voorlopig anekdotisch n=1 bewijs dat injecties beter zouden zijn dan smelttabletten. Mocht je wel goede en recente studies hebben die kunnen onderbouwen dat intramusculair effectiever is dan smelttabletten, dan ontvang ik deze graag!

 6. Slecht verhaal, die onderzoeken waar je het over hebt zijn van 2016 en 2018 en waarom in het engels?

 7. Dit is het slechtste advies ooit!
  Ik hoor graag van je welk onafhankelijk onderzoek jij gebruikt voor je artikel.
  B12 heeft een lange weg af te leggen in het lichaam en het kan op vele manieren fout gaan daarom staat injecteren boven het gebruik van pillen de bloedwaarde gaat van pillen omhoog terwijl het lichaam er vaak op cel niveau niet veel mee kan doen…de klachten worden afgedaan als niet B12 gerelateerd want de bloedwaarde is goed dit kan voor levensbedreigende situaties zorgen.

 8. Het wordt tijd dat de fabels omtrent smelttabletten versus injecties voor eens en altijd uit de wereld geholpen worden! Bij ernstig B12 tekort (om wat voor een reden dan ook) met neurologische verschijnselen is het altijd aanbevolen om 10 weken B12 IM te geven, helemaal mee eens. Echter, daarna kan overgestapt worden op smelttabletten, heel simpel. Voldoende onderzoek heeft duidelijk uitgewezen dat deze minimaal zo effectief zijn als onderhoudsdosering, soms nog wel effectiever omdat je dus dagelijks je B12 aanvult.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4993789/

  Lees dit onderzoek uit 2016 maar eens grondig door, vooral de tabel waar de onderzoeken uitgelegd worden met hun resultaten. In dit onderzoek (wat overigens een samenvatting is van meerdere onderzoeken) heeft men niet alleen gekeken naar de bloedserum waardes, maar ook naar de impact op neurologische klachten.

  Zelf lijd ik aan auto-immuun atrofische gastritis, ben dus mijn leven lang afhankelijk van suppletie en doe dat nu, na de lading dosis B12 IM, door middel van B12 zuigtabletten. Mijn MMA en homocysteïne zijn prima, mijn neuropathie verminderd, mijn RBC weer mooi op peil.

  Tijd dat het B12 instituut eens van haar dogma afstapt en openstaat voor de alternatieven die net zo goed werken. Er zijn mensen die doodziek worden van B12 injecties, om diverse redenen, waarom zou je deze mensen een goed alternatief ontzeggen? Ik ben er in ieder geval dankbaar voor en zal het openlijk ook blijven verkondigen dat smelttabletten net zo goed werken bij opnamestoornissen als injecties. Je neemt via passieve diffusie ongeveer 1% op van een smelttablet, dus als je een smelttablet van 1000 mcg onder je tong neemt, dan krijg je dagelijks 10 mcg B12 binnen en dat is meer dan voldoende als onderhoudsdosering, ook voor mensen met pernicieuze anemie!

 9. Het is altijd goed om wetenschappelijk dingen te benaderen. Echter, in dit onderzoek komen 2 aspecten niet naar voren. Ten eerste: wat is de achtergrond van de deelnemers aan het onderzoek. Is er sprake van een inname of een opname probleem? Wat is de verdeling hiervan onder alle deelnemers. En ten tweede: Wat is hun voorgeschiedenis mbt B12 tekort? Is er al lang sprake van klachten, zijn dit juist neurologische en psychische klachten, of andere klachten? In het onderzoek wordt alleen gecheckt wat het effect is op bloedwaarden, niet op celniveau. Er wordt niet in meegenomen of patiënten hiervan echt opknappen.

  Het is belangrijk dat er wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar symptomatische B12 deficiëntie.
  Zelf inmiddels hier veel over opgezocht qua ervaringsverhalen, en mijn eigen conclusie is dat veel mensen met langdurige neurologische en psychische klachten met B12 deficiëntie het beste opknappen met B12 injecties in de eerste twee jaar minimaal 2 keer per week. Er zullen absoluut ook mensen zijn die opknappen van smelt tabletten, ieder lijf reageert anders, maar vanuit mijn eigen bevindingen is deze groep die baat heeft bij smelt tabletten veel kleiner.
  Het is bij B12 deficiëntie vaak helaas door beperkt onderzoek tot nu toe naar symptomatische B12 deficiëntie eigenlijk het beste om als patiënt zelf te ervaren wat het beste werkt, in welke frequentie.

  Ik wens iedereen die te kampen heeft met B12 deficiëntie veel sterkte. Zelf heb ik veel baat juist bij injecties en ervaar ik dit als een grote vrijheid, het is juist veel goedkoper dan alle supplementen, werkt erg goed, en doet bij mij doordat ik goed les heb gehad in het zetten van een injectie geen pijn. Ik ben super dankbaar dat ik dit alles heb ontdekt. Op een goede gezondheid!

 10. Ik mis wel informatie in de onderzoeken… Er wordt alleen geschreven dat het serum b12 een hogere waarde geeft bij smelttabletten, maar wat is de dosering/frequentie geweest van beide? En is er ook gekeken naar de klachten, wat veel belangrijker is dan een waarde?

 11. Meten is weten. De (on) waarheid van getal. Maar dit is geen objectief gegeven meer nadat de behandeling met vitamine B12 is ingezet. Door persoonlijke ervaring met falende en dwalende artsen heb ik al heel wat uren Pubmed erop zitten. Het valt mij op dat er veel (vage) studies over B12 te vinden zijn, maar dat er wereldwijd nog steeds duizenden en duizenden doden door B12 deficiëntie te betreuren zijn, terwijl er hier in Nederland nog steeds B12 deficiënte patiënten in een rolstoel of in en psychiatrische instelling zitten, omdat artsen het probleem niet (willen) erkennen of alleen naar achterhaalde laagnormaalwaarden kijken. Dus wat is het nut van de veelal cijfermatige studies en wat doen we ermee? Ik ben het met Juglen eens: er is geen enkele objectieve studie waaruit blijkt dat het ooit vastgestelde injectieprotocol superieur is. Maar ik deel ook de mening van de anderen: de laatste studie is niet duidelijk over de variabelen die afbreukrisico veroorzaken. Bij nierpatiënten wordt bijv. de B12 rondgepompt in het lichaam en worden zeer hoge serum- en holo TC waarden gemeten, maar zit er weinig of geen actieve methyl- en adenosylcobalamine in de cellen. Bij rokers zijn de waardes lager omdat cobalamine zich bindt aan de giftige cyanidemoleculen die door roken ontstaan. En welke tabletten zijn gebruikt? Wat is de dosis en de innamefrequentie zoals terecht wordt aangegeven? Het is bijv. bekend dat cyanocobalamine smelttabletten nooit zo effectief zijn als injecties en zelfs vals verhoogde serumwaarden laten zien, met als gevolg “genezen” patiënten. Overigens herkennen de nieren deze synthetische B12 vorm als cyanogif, waardoor deze vorm het lichaam snel verlaat en dus de laatste behandelkeuze moet zijn. De tijd rondom injecties staat al jaren stil en de ontwikkelingen met zeer hooggedoseerde methyl- en adenosyl smelttabletten niet. Na 2 jaar lang, 2 x per week injecteren, krijgen nog steeds patiënten de diagnose neurologische restschade te horen, terwijl bekend is dat 10 % van de patiënten de hydroxocobalamine injecties niet of niet volledig kunnen methyleren in de actieve B12 vormen. Er is geen enkele studie die dit probleem efficiënt belicht, maar dit wordt ook niet uitgedragen door de 2 vitamine B12 instellingen die wij nu (gelukkig) in Nederland hebben. In de Nederlandse publicaties wordt dus gewoon rekening gehouden met een ingecalculeerd faalpercentage bij injecties, terwijl nooit de alternatieve en aanvullende effectiviteit van de bio actieve tabletten is onderzocht! Maar het bijzondere van B12 deficiëntie is dat je regisseur bent over je eigen gezondheid. Het je zal verbazen wat je nog kan bereiken met de extra suppletie (op de hydroxo injecties) van hooggedoseerde en sublinguaal ingenomen adenosyl- en methylcobalamine smelttabletten. En dat de praktijk verder gaat dan de vaste kaders en cijfertjes van Pubmed, bewijst dr. J. Chandy met zijn 3 weken geleden uitgegeven boek: Vitamin B12 Deficiency in Clinical Practice “Doctor, you gave me my life back!” Het eerste klinisch onderbouwde B12 boek ter wereld, uit liefdadigheid geschreven door een gepensioneerde huisarts met 40 jaar toewijding aan B12 patiënten. 283 pagina’s die je in één adem uitleest en tegen kostprijs (non profit!) verkrijgbaar voor nog geen 7 euro! Zie de site van Vitamin B12 deficiency Charity Support Group: http://www.b12d.org. Maar verwacht geen uitspraak of uitgebreid onderzoek, dat sublinguaal ingenomen B12 tabletten effectiever zijn dan injecties. Dr. Chandy ziet de patiënt niet als een onderzoeksobject en acteert volledig op de afname van de symptomatische klachten. Hij houdt het erop dat sommige patiënten beter af zijn met tabletten.

Reacties zijn gesloten.