web
statistics

Vitamine C onmisbaar voor een goede gezondheid

Sinaasappel_vitamine_CVitamine C is zo ongeveer wel de meest bekende vitamine op aarde, maar waar zit het in en wat doet het voor je? We zetten de feiten op een rijtje.

Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Scorbutus is latijn voor scheurbuik, dus A-scorbutus staat voor geen-scheurbuik. Scheurbuik is een aandoening die zeelui vroeger nog wel eens op zee kregen omdat ze het zonder fruit moesten stellen.

Vitamine C wordt vaak als antioxidant ingezet om voeding te conserveren en heeft het E-nummer E300. Dit is dus een onschuldige toevoeging en dus een gratis bron van vitamine C.

Vitamine C heeft ontzettend veel functies in het lichaam:

 • Helpt bij de vorming van collageen in de huid
 • Zorgt voor een betere opname van ijzer uit plantaardige bronnen
 • Is betrokken bij de aanmaak van hormonen
 • Ondersteunt het immuunsysteem
 • Werkt als een co-enzym bij honderden lichaamsprocessen
 • Helpt energie vrij te maken in de spieren
 • Werkt als antihistamine

De top 12 vitamine C rijke voeding

Voedingsmiddel Mg / 100 gram
Acerola 1700
Rozenbottel 1250
Rode peper 350
Rode paprika 190
Peterselie 130
Kiwi 90
Spruitjes 80
Papaya 80
Broccoli 75
Aardbeien 60
Sinaasappel 50
Boerenkool 40

Een vitamine C tekort kenmerkt zich door:

 • Snel blauwe plekken / bloeduitstortingen
 • Loszittende tanden
 • Bloedarmoede i.v.m. te weinig ijzer
 • Pijn in de botten en spieren
 • Verlaagd immuunsysteem

Een volwassen persoon heeft volgens onze overheid ongeveer 75 mg vitamine C per dag nodig en een roker het dubbele, want elke sigaret schijnt volgens de wilde verhalen 25 mg vitamine C in je lichaam te verbruiken.

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine, daarom plas je een teveel makkelijk uit, maar het verdwijnt ook makkelijk bij het snijden en koken. Stoom daarom liever de groente en bereid het kort van tevoren. Kook de groente in een dun laagje water en drink het kookvocht op, gratis vitamine C die anders door het putje gespoeld zou worden.

Wat veel mensen niet weten is dat er ook een in vet oplosbare vorm van vitamine C bestaat: ascorbyl palmitaat. Volgens sommigen is deze vorm vele malen krachtiger en beter opneembaar dan het in water oplosbare ascorbinezuur. De moleculaire structuur van ascorbyl palmitaat is amphipatisch, oftewel deels in vet oplosbaar en deels in water oplosbaar.

Deze vormen zijn te koop in de winkel:

Ascorbinezuur Goedkoop, erg zuur dus af te raden bij maag-darm klachten
Ester-C Ontzuurd, natuurlijk, krachtiger dan ascorbinezuur, duur
Magnesiumascorbaat Ontzuurd, levert ook magnesium
Calciumascorbaat Ontzuurd, levert ook calcium
Ascorbyl palmitaat In vet oplosbare vitamine C

De supplementen worden vaak aangeboden als TR (Time Released) of SR (Slow Released). Vitamine C wordt aan het begin van de dunne darm opgenomen, dus het is aan te raden om verschillende lagere hoeveelheden vitamine C niet-TR te nemen verspreid over de dag. Dus liever 2 keer een dosis van  500 mg dan 1 keer 1000 mg.

Bruistabletten raden we niet aan omdat deze erg duur zijn en vaak voorzien van veel hulpstoffen. Supplementen van de goedkope drogisterijketens hebben ook erg veel hulpstoffen zoals glansmiddel of magnesiumstearaat. Magnesiumstearaat wordt gebruikt om de pil makkelijker door de pillenmachine te doen laten glijden, maar is bekend onder nummer E572 en kent in het E-nummer boekje de code oranje: liever vermijden. Kies het liefst voor orthomoleculaire merken omdat deze vaak goed opneembaar zijn en weinig hulpstoffen hebben. Wil je helemaal geen hulpstoffen, kies dan voor een poeder die je gemakkelijk kunt mengen met water of een smoothie.

Van een overdosis is meestal geen sprake omdat je een teveel gewoon weer uitplast. Vitamine C is dan ook een krachtig middel tegen blaasontsteking omdat het de zuurtegraad van de urine verhoogd. Meestal wordt vitamine C oraal ingenomen, maar er zijn ook therapieën bekend waarbij vitamine C in zeer hoge dosering intraveneus wordt toegediend en effectief blijkt bij kanker. Vitamine C verhoogt het zuurstof metabolisme. Otto Warburg ontdekte dat kanker het gevolg kan zijn van een zuurstof tekort, iets dat vitamine C weer ongedaan kan maken en daarmee wellicht tegen kanker kan werken.

Wel kunnen de darmen maar een beperkte hoeveelheid vitamine C aan, deze tolerantie ligt bij iedereen anders. Als je wilt weten hoeveel vitamine C je lichaam aankan, dan kun je het beste ieder uur 1000 – 2000 mg vitamine C innemen. Wanneer je merkt dat er diarree optreedt dan moet je dus net onder die dosis blijven, in de praktijk is dat bij de meeste mensen een dosis onder de 10.000 mg per dag.

Sinds kort is bekend geworden dat vrijwel alle ascorbinezuur in de VS gemaakt is van mais dat genetisch is gemodificeerd. Als je dus geen GM of GMO ascorbinezuur wilt, kun je het beste vitamine C kopen die niet uit Amerika afkomstig is. Wanneer er op de pot staat dat het vrij is van GM en GMO dan zit je goed, maar dit is echter alleen het geval bij de duurdere merken. Van alle ascorbinezuur in de wereld komt 80% uit China. In hoeverre deze vitamine C genetisch is gemodificeerd konden we niet nagaan, maar kies zoveel mogelijk voor vitamine C waar duidelijk wordt vermeld dat het om een product gaat dat vrij is van genetische manipulatie.

Om af te sluiten: supplementen zijn nooit een vervanging voor het echte werk: groenten en fruit. Groenten en fruit bevatten tal van hulpstoffen zoals flavonoïden die de werking van vitamine C versterken. Makers van supplementen stoppen nu ook bio-flavonoïden in de vitamine C, wat wenselijk is, maar daarmee is het nog niet net zo krachtig als de natuurlijke variant. Mijn advies: eet dagelijks 400 gram groenten en 2 stuks fruit, dan krijg je voldoende vitamine C binnen. Mocht je vitamine C als supplement willen nemen, kies dan voor de natuurlijke variant uit amla, rozenbottel, camu camu of acerola.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

19 gedachten over “Vitamine C onmisbaar voor een goede gezondheid”

 1. Klopt allemaal ongeveer wel zo’n beetje. Maar time-released is al 10-12 jaar geleden achterhaald en teruggefloten. Een slecht advies. Het wordt opgenomen in de maag en de 12-vingerige darm! Door de coating komt het ascorbinezuur in de alkalische omgeving van de dunne darm terecht waardoor het slecht of helemaal niet wordt opgenomen en bovendien gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

 2. Juglen, ik mis de liposomale vitamine C. Google eens: “How to make liposomal vitanmin C at home”. Dat doe ik nu al een paar weken. Ascorbinezuur en sojalecitine van Natufood. Ik zoek lecitine van zonnebloempitten, deze zijn beter. Natuurlijk NON GMO. Weet jij of je die ergens kan kopen?
  Ook het advies van Frits van der Blom doe ik nu. Drie delen hennepzaadolie een deel lijnzaadolie en wat kokosvet of roomboter.
  Goede informatie van jouw site. Dank hiervoor.
  Groeten,

  Arie

 3. Ik had niet verwacht dat er zo weinig vitamine c zou zitten in een sinaasappel vergeleken met de andere soorten fruit. Ik denk dat ik toch ook maar eens wat andere soorten fruit aan mijn fruitschaal ga toevoegen. Bedankt voor de info. Top post!

  • De stress en vervuiling zorgen voor een verhoogde behoefte aan vitamine C. Daarnaast is de hoeveelheid vitamine C in gewassen ook afgenomen, dus ik kies voor supplementen in dit geval.

  • Integendeel, in de tegenwoordig geproduceerde groenten zit meestal te weinig, dus absoluut aanvullen tot zeker 2000 mg per dag

 4. Een vraag over magnesiumstearaat als hulpstof,liever vermijden staat op de site.
  Kies voor orthomoleculaire merken,heb ik allemaal in huis en wat blijkt het zit overal in.
  Het zijn allemaal dacht ik goede merken o.a.Plantina,À.O.V.Now Foods,BioVitaal en zo kan ik wel doorgaan.
  Ik weet het niet meer,redt mij à.u.b.hier uit.

  • Ik gebruik zelf poeder om de magnesiumstearaat te ontlopen. Een beetje is niet erg, maar zoveel bij elkaar lijkt me niet gezond. Probeer daarom alles uit 1 of 2 supplementen te halen.

 5. Bruistabletten zijn bij de goedkope drogisten erg goedkoop. Het is vaak 3 halen; 2 betalen.
  De ergste zijn waar aspertaam in zit, daar schrok ik wel van.
  Kijk dus goed uit wat je koopt en lees wat er in zit.

  Ik gebruik acerola poeder + wat fruit zoals kiwi en sinasappels.

  Heb altijd gehoord dat je 3000 mg per dag kan hebben en als je denkt en voelt dat je ziek wordt kan je 10.000 mg innemen, hoeveel dgn is natuurlijk persoonlijk.

 6. Ik gebruik vit. B12 en kelptabletten; zit allemaal magnesiumstearaat in, weggooien dan maar!

 7. De mens en nog een paar andere dieren kunnen zelf geen vit.C maken, dus moet het uit de voeding komen. Er is geen bovengrens van vit. C, maar bij zeer hoge doseringen kan diarree optreden. De A.D.H. wordt gesteld op 60-70 mg, wat net genoeg is om geen scheurbuik te krijgen. Alleen een geit produceert in zijn lichaam al 15.000 mg Vit. C per dag. Aangezien het een sterke antioxidant is helpt het ook bij cholesterolproblemen, want dat is pas schadelijk als het oxideert, dan verstopt het de bloedvaten. Veel industrieën hebben er belang bij dat mensen weinig weinig Vit. C innemen, want dan verkopen ze meer medicijnen

 8. Hoi Juglen,
  Waar kan je die Ester-C in poedervorm kopen? Kan je dat bij de natuurwinkel krijgen?

  Warme groet,
  Jurjen

 9. Hoe is de vitamine C 1000 van de Hema? Slik deze al jaren, maar er staat niet op waar die vandaan komt. Voor mijn kinderen breek ik de tabletten doormidden. Is dat eigenlijk wel goed?
  Zo niet, welk merk neem jij zelf dan?
  groetjes Dieuwke

 10. Hallo Jurgen,

  Had even n vraagje.. Ascorbinezuur is toch synthetisch? Ik heb juist geleerd dat synthetische vitamines juist schade aanrichten. Daarom gebruik ik acerola van the health force…wel grappig dat dat ook bovenaan op het lijstje staat :)

  • Ascorbinezuur is een vorm van vitamine C en kan natuurlijk of synthetisch zijn. De synthetische is in ieder geval natuur identiek. Toch wordt deze gemaakt op basis van (soms GM) maïs. Ik zou de natuurlijke kiezen zoals acerola omdat hier duizenden co-stoffen in zitten die de werking versterken.

Reacties zijn gesloten.