Vitamine U: voordelen, bijwerkingen en voedingsbronnen

Veel mensen hebben nog nooit van vitamine U gehoord, maar deze unieke stof, die voorkomt in groenten zoals kool en broccoli, biedt tal van gezondheidsvoordelen. In deze blog vertellen we je er alles over en ontdek je de voordelen, bijwerkingen en de beste voedingsmiddelen waar het in zit.

Wat is vitamine U?
Vitamine U is een term die in de vroege jaren 1950 werd geïntroduceerd om een verbinding in koolsap aan te duiden. Ondanks de naam is vitamine U geen echte vitamine, maar eerder een derivaat van het aminozuur methionine (1). Voorbeelden van methioninederivaten die vaak vitamine U worden genoemd zijn S-methylmethionine (SMM), methylmethioninesulfonium (SMMS) en 3-amino-3-carboxypropyl dimethylsulfonium. Vitamine U is niet alleen verkrijgbaar als supplement, maar komt ook van nature voor in verschillende voedingsmiddelen, met name kruisbloemige groenten zoals kool, broccoli, spruitjes en boerenkool (1). Bovendien gebruiken cosmeticabedrijven het soms in bepaalde crèmes, serums, gezichtsmaskers en andere producten.

Voordelen en gebruik
Vitamine U wordt meestal aangeprezen als behandeling voor maagzweren, maar ook om de spijsvertering te verbeteren, het immuunsysteem te versterken, te beschermen tegen voedselallergieën, het cholesterolgehalte te verlagen en wondgenezing te versnellen. Het onderzoek is echter beperkt. Slechts een handvol van deze voordelen worden momenteel door de wetenschap ondersteund.

Kan maagzweren helpen genezen
Toen vitamine U voor het eerst werd onderzocht in de jaren 1950, suggereerden sommige onderzoeken dat het dagelijks drinken van 945 ml koolsap zorgde voor een 4-5 keer snellere genezing van darmzweren dan de standaard therapie tegen maagzweren die toen beschikbaar was (2, 3, 4). De onderzoekers konden echter niet bevestigen of deze effecten te wijten waren aan vitamine U of aan meerdere voedingsstoffen. Sindsdien is hiernaar maar weinig onderzoek gedaan. Om te bepalen of vitamine U echt effectief is tegen maagzweren, is meer onderzoek nodig.

Kan je longen, lever en nieren beschermen
Vitamine U kan je longen, lever en nieren beschermen tegen schade. In een dierstudie hielp vitamine U een deel van de leverschade ongedaan te maken die werd veroorzaakt door het veelgebruikte anti-epilepticum valproïnezuur (5). In een ander onderzoek ondervonden ratten die vitamine U kregen minder ernstige nierschade na toediening van valproïnezuur dan ratten zonder vitamine U. Deze stof bleek ook ontstekingsmarkers te verminderen (6). Verder suggereert dieronderzoek dat vitamine U longschade als gevolg van epileptische aanvallen kan helpen verminderen (7). Er zijn echter nog wel studies nodig bij mensen.

Kan het cholesterol- en triglyceridengehalte verlagen
Hoewel er enig bewijs is voor het idee dat vitamine U-supplementen het cholesterol- en triglyceridengehalte helpen verlagen, blijft het bewijs zwak. Een reageerbuisstudie suggereert bijvoorbeeld dat vitamine U de aanmaak van vetcellen kan voorkomen en het triglyceridengehalte kan verlagen, maar er bestaan weinig relevante studies bij mensen (8). In een onderzoek van 8 weken ondervonden mensen die 1,5 gram vitamine U per dag kregen geen verandering in het triglyceridengehalte, een hoger HDL (goed) cholesterol en een verlaging van bijna 10% in het totale cholesterol. Dit onderzoek is echter erg gedateerd en er namen maar weinig mensen aan deel (9). Daarom is er meer menselijk onderzoek nodig.

Kan helpen bij wondgenezing en huidbescherming
Vitamine U biedt mogelijk enige bescherming tegen ultraviolette (UV) straling van de zon en versnelt de wondgenezing. Uit reageerbuis- en dierstudies blijkt dat het rechtstreeks aanbrengen van vitamine U op wonden de wondsluiting kan versnellen. Bovendien lijkt vitamine U te beschermen tegen brandwonden en andere schade veroorzaakt door UV-stralen (10, 11, 12, 13). Op basis van deze bevindingen suggereren sommige onderzoekers dat het goed zou zijn om vitamine U toe te voegen aan bepaalde cosmetica. Toch betekent een gebrek aan onderzoek bij mensen dat verdere studies nodig zijn.

Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen
Vitamine U is waarschijnlijk veilig als het rechtstreeks uit hele voedingsmiddelen wordt gegeten. Er is echter weinig bekend over de veiligheid of mogelijke bijwerkingen in supplementvorm. Daarom is het waarschijnlijk het veiligst om vitamine U-rijk voedsel zoals kool, broccoli, spruitjes en boerenkool te gebruiken om je inname van deze stof te verhogen. Volgens het Europees Agentschap voor chemische stoffen kan vitamine U irritatie van ogen, huid of longen veroorzaken als het in direct contact komt met deze organen. Wees dus voorzichtig met huidverzorgingsproducten die deze stof bevatten (14).

Dosering en hoe in te nemen
Vanwege beperkt onderzoek zijn er nog geen aanbevelingen voor de dosering van vitamine U vastgesteld. Eén onderzoek bij mensen gebruikte 1,5 gram vitamine U gedurende 8 weken (9). Deze studie is echter gedateerd en testte geen alternatieve doseringen of duur. Daarom is er meer onderzoek nodig.

Overdosis
Tot nu toe zijn er nog geen gevallen bekend van een overdosis vitamine U. Een overdosis is zeer onwaarschijnlijk als je deze stof uitsluitend uit hele voedingsmiddelen consumeert. Houd er rekening mee dat onderzoeken de effecten van een hoge inname van vitamine U uit supplementen nog niet hebben onderzocht. Hierdoor kan een overdosis vitamine U niet worden uitgesloten. Er is meer onderzoek nodig om te achterhalen of een overdosis mogelijk is, welke tekenen en symptomen daarbij horen en wat de veiligste manier is om het te behandelen.

Interacties
Er is niet genoeg wetenschappelijke informatie beschikbaar om te bepalen of vitamine U een wisselwerking heeft met andere supplementen of geneesmiddelen. Mensen die andere supplementen of medicijnen gebruiken moeten vitamine U met hun zorgverlener bespreken voordat ze het proberen.

Opslag en verwerking
Fabrikanten van Vitamine U raden meestal aan om Vitamine U-supplementen of -producten te bewaren in een droge, koele ruimte uit de buurt van direct zonlicht. Producten die deze stof bevatten kunnen ook gekoeld worden, maar dit is niet noodzakelijk.

Zwangerschap en borstvoeding
Vitamine-U-rijk voedsel zoals kool, broccoli, spruitjes en boerenkool wordt algemeen beschouwd als veilig om te eten tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Er is echter weinig bekend over de veiligheid van vitamine U in supplementvorm. Daarom kun je deze supplementen beter vermijden als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Gebruik bij specifieke populaties
Voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vitamine U, zoals kruisbloemige groenten, worden over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Er is echter weinig bekend over de veiligheid van vitamine U-supplementen voor specifieke bevolkingsgroepen. Totdat er meer onderzoek beschikbaar is, kunnen mensen die hun vitamine U-inname willen verhogen dit beter doen via voedsel dan via supplementen.

Alternatieven
Er zijn geen bekende directe alternatieven voor vitamine U. Er is meer onderzoek nodig om ze te identificeren.

Slotwoord
Vitamine U mag dan niet zo bekend zijn als andere vitamines, maar het biedt unieke gezondheidsvoordelen – van het ondersteunen van de spijsvertering tot het bevorderen van wondgenezing – die de moeite waard zijn om te verkennen. Deze bijzondere stof in kruisbloemige groenten kan daarmee een waardevolle aanvulling zijn op je dieet (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.