web
statistics

Voeding als preventief middel tegen borstkanker

borstkankerIn de Verenigde Staten zal 1 op de 8 vrouwen met borstkanker te maken krijgen. Erfelijkheid speelt een grote rol, maar leefstijl en het dagelijkse voedingspatroon hebben ook een grote invloed. Hieronder 17 voedingsmiddelen die preventief tegen borstkanker of uitzaaiingen werken.

Kurkuma
Onderzoekers ondervonden tijdens een onderzoek met muizen dat kurkuma preventief helpt bij voorkoming van het verspreiden van borstkanker naar de longen.

Blauwe bessen
Volgens één studie werken de fytochemische stoffen in blauwe bessen samen om de groei en uitzaaiing van triple negatief borstkanker te stoppen. Deze vorm van borstkanker heeft een slechtere prognose dan de andere vormen van borstkanker.

Tomaten
In tomaten zit veel lycopeen, waarvan bekend is dat deze kleurstof het risico op borstkanker verlaagt.

Avocado’s
Avocado’s zijn rijk aan oliezuur, waarvan verscheidene studies aantonen dat dit oliezuur preventief werkt tegen kanker.

Rode wijn
Er wordt beweerd dat de kans op borstkanker afneemt wanneer rode wijn met mate genuttigd wordt.  Echter het drinken van twee glazen of meer kan ervoor zorgen dat er juist een vergrote kans op borstkanker ontstaat. Het is dus essentieel om de inname te matigen.

Rode wijn vermindert de gevolgen van straling aanzienlijk bij vrouwen die radiotherapie ondergaan bij kankerbestrijding. Één studie ontdekte dat het antioxidant resveratrol in rode wijn de kankercellen gevoeliger maakt voor bestraling, terwijl tegelijkertijd de gezonde cellen juist beschermd worden tegen vernietiging.

Spruitjes
Spruitjes en andere kruisbloemige groenten bevatten glucosinolaten die krachtig optreden tegen kanker. Het blijkt dat spruitjes de meest voordelige combinatie van glucosinolaten bevatten voor het bestrijden van borstkanker en andere vormen van kanker.

Granaatappelsap
Veelbelovend onderzoek in Israel laat zien dat granaatappelsap borstkankercellen vernietigt zonder de gezonde cellen aan te tasten. Daarnaast zou granaatappelsap ook preventief werken bij het tegengaan van het aanmaken van nieuwe borstkankercellen.

Lijnzaadolie
Doordat lijnzaadolie een grote hoeveelheid lignanen bevat beschermt het tegen borstkanker. Daarnaast beschermen lignanen ook tegen andere hormoongevoelige kankersoorten.

Groene thee
Onderzoeken tonen aan dat het drinken van groene thee het risico op het ontwikkelen van borstkanker vermindert. Het beschermt vrouwen die al te maken hebben met de ziekte en voorkomt extra uitzaaiingen. Groene thee bevat de stof ECGC en is daarom zo effectief.

Knoflook
Uit onderzoek blijkt dat knoflook borstkankercellen uitroeit. Het koken van knoflook in combinatie met vlees verlaagt de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in het bereide vlees. Het zou hier gaan om de kankerverwekkende stoffen die vooral terug te vinden zijn bij borstkanker.

Broccoli
Broccoli bevat het plantenstofje indol-3-carbinol dat effectief is tegen borstkanker. Indol-3-carbinol zet het oestrogeen-type dat kanker veroorzaakt om in een kanker beschermend type oestrogeen.

Bloemkool
Net zoals broccoli is bloemkool een fantastische bron van indol-3-carbinol.

Spinazie
Eén onderzoek vond een verband tussen het eten van spinazie en borstkanker. Zo blijkt dat bij vrouwen die twee keer in de week spinazie eten de kans op borstkanker halveert ten opzichte van de vrouwen die geen spinazie eten.

Grapefruit
Studies laten zien dat grapefruit mogelijk borstkankercellen belet om voort te leven.

Zwarte kersen
Tijdens onderzoeken bij ratten is een stofje in zwarte kersen gevonden die de kankercellen remmen.

Kelp
Onderzoek aan de UC Berkeley toont aan dat een dieet met hoge kelpinname de estradiolwaarde verlaagt en fyto-oestrogenen eigenschappen bezit. Zeegroenten bevatten ook chlorophylones, verzadigde vetzuren die eventueel preventief werken bij borstkanker. Bovendien bevat kelp fucoidan hetgeen in eerder onderzoek aantoonde dat het kankercellen vernietigd.

Artisjokken
Uit onderzoek blijkt dat het blad van de artisjok apoptose (celvernietiging) teweegbrengt en de groei van kankercellen bij uiteenlopende vormen van kanker vermindert. Een ander Italiaans onderzoek constateerde dat flavonoïde in artisjokken het risico op borstkanker verlaagt. (Vertaling: Karin van Ansem)

Hoeveel weet jij over gezondheid? Test je kennis over voeding in 30 vragen

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

10 gedachten over “Voeding als preventief middel tegen borstkanker”

 1. ja, interessant, maar het blijft allemaal gissen. er zijn ook landen waar borstkanker in veel, veel mindere mate voorkomt. ik zou dan ook graag uitslagen van wetenschappelijk onderzoek willen zien waarom in sommige landen het zo veel voorkomt en in andere landen niet. dat roept bij mij althans veel vragen op.

 2. De zuivelberg na de 2e Wereldoorlog het pasteuriseren de melkvee stapel de dier voeders de omgang met dierziekten en toegepaste middelen t. b .v melkproductie de zuivel lobby worden in relatie gebracht met de enorme toename van diverse kankersoorten .en andere chronische ziektes , botbreuken . Maar dit is geen nieuws . Campina heeft nu zijn pijlen gericht op De Chinese markt. Het is wachten op de gevolgen. Onder andere te vergelijken met de komst van de hamburgers en friet industrie bij de Eskimo’s ten tijde van de onderzoek labs in dit gebied.

 3. Beste Junglen,

  Al jaren blijft bij mij de gedachte spelen dat onze welbekende ‘PIL ‘ ook één van de grote oorzaken zou kunnen zijn van borstkanker.
  Hormonen spelen een belangrijk rol in het functioneren van het menselijk lichaam en de “PIL” is een hormoonpreparaat dat wel degelijk zijn invloed heeft op het lichaam. Alleen wel jammer dat men niet in die hoek kijkt.

  Iets om over na te denken..

 4. Goeie tips! En makkelijk op te volgen. Bovendien staan er geen echt rare dingen tussen, dus rekening houden met deze tips kan nooit kwaad.
  Ik ben het alleen écht niet eens met de tweede regel: ‘erfelijkheid speelt een grote rol’. Ongeveer 5-10% van borstkanker is te wijten aan een erfelijke vorm, de rest heeft een andere oorzaak. En daarbij speelt omgeving/voeding een belangrijke rol, daarvan ben ik overtuigd.

  Bedankt voor je tips, Juglen!

 5. Slik vooral geen hormonen tijdens de overgang en zorg voor een goed emotioneel welzijn. Het eerste heb je zelf in de hand, het tweede helaas niet altijd. Ik weet waarover ik praat.
  Hormonen krijg je al teveel binnen door het eten van rood vlees.
  Ook suiker is een van de grootste boosdoeners.

 6. Beste Juglen,

  bij mijn vriendin zijn helaas uitzaaiingen geconstateerd nadat vier en een half jaar geleden bij de oorspronkelijke borstkanker de tumor in haar rechter borst verwijderd was, wij gaan naar duitsland om petra daar te laten behandelen bij de stichting kanker behandelen, dit ligt in het plaatsje bracht over de grens bij venlo inmiddels is er een bloedonderzoek gedaan waar zij 30 stoffen hebben getest op de borst kanker tumoren van petra, wat ik hiermee wil zeggen is dat deze aanpak vrij uniek is en ook heel erg vooruitstrevend ze maken gebruik van verschillende natuurlijke stoffen die ze in wisselende samenstelling en op verschillende manieren gaan toedienen, zodat men de kanker geen enkele rust te gunnen, wij hebben het hier over stoffen als kurkuma lycopeen en allerlei andere natuurlijke stoffen in de test zit er ook enkele normale medicijnen, ik heb nog even een vraag over rood zeewier ik heb begrepen dat dit een krachtige anti borstkanker werking heeft maar ik heb ze nog niet in supplement voor me kunnen vinden weet jij wellicht waar ik deze zou kunnen verkrijgen alvast bedankt met vriendelijke groet petra en jeroen

  • In mijn boek De Supplementenwijzer beschrijf ik een aantal supplementen die volgens de wetenschap mogelijk bij kanker kunnen helpen. Denk daarbij o.a. aan selenium, vitamine D en paddestoelen. Verder raad ik ook het 3 weekse programma op het Hippocrates instituut in Amerika aan: http://hippocratesinst.org/. Daar kunnen ze o.a. intraveneus vitamine C toedienen.

 7. Toen ik vorige zomer de diagnose borstkanker kreeg, ben ik me erg gaan verdiepen in borstkanker en voeding. Bijna alles wat hier genoemd wordt, kwam ook uit mijn onderzoek. Met dit verschil, dat er veel sites zijn die melding maken van studies die juist aantonen dat grapefruit eten, ook in kleine hoeveelheden, de kans op borstkanker vergroot door de oestregene werking. Op deze website staat het tegenovergestelde. Verwarrend, maar voorlopig laat ik de grapefruit toch maar staan.

 8. Ps. Tomaten schijnen nog beter te werken als je ze kookt of tot saus verwerkt.Daarmee komt de lycopeen vrij, heb ik begrepen.

Reacties zijn gesloten.

Send this to a friend