Voeding als preventief middel tegen borstkanker

borstkankerIn de Verenigde Staten zal 1 op de 8 vrouwen met borstkanker te maken krijgen. Erfelijkheid speelt een grote rol, maar leefstijl en het dagelijkse voedingspatroon hebben ook een grote invloed. Hieronder 17 voedingsmiddelen die preventief tegen borstkanker of uitzaaiingen werken.

Kurkuma
Onderzoekers ondervonden tijdens een onderzoek met muizen dat kurkuma preventief helpt bij voorkoming van het verspreiden van borstkanker naar de longen.

Blauwe bessen
Volgens één studie werken de fytochemische stoffen in blauwe bessen samen om de groei en uitzaaiing van triple negatief borstkanker te stoppen. Deze vorm van borstkanker heeft een slechtere prognose dan de andere vormen van borstkanker.

Tomaten
In tomaten zit veel lycopeen, waarvan bekend is dat deze kleurstof het risico op borstkanker verlaagt.

Avocado’s
Avocado’s zijn rijk aan oliezuur, waarvan verscheidene studies aantonen dat dit oliezuur preventief werkt tegen kanker.

Rode wijn
Er wordt beweerd dat de kans op borstkanker afneemt wanneer rode wijn met mate genuttigd wordt.  Echter het drinken van twee glazen of meer kan ervoor zorgen dat er juist een vergrote kans op borstkanker ontstaat. Het is dus essentieel om de inname te matigen.

Rode wijn vermindert de gevolgen van straling aanzienlijk bij vrouwen die radiotherapie ondergaan bij kankerbestrijding. Één studie ontdekte dat het antioxidant resveratrol in rode wijn de kankercellen gevoeliger maakt voor bestraling, terwijl tegelijkertijd de gezonde cellen juist beschermd worden tegen vernietiging.

Spruitjes
Spruitjes en andere kruisbloemige groenten bevatten glucosinolaten die krachtig optreden tegen kanker. Het blijkt dat spruitjes de meest voordelige combinatie van glucosinolaten bevatten voor het bestrijden van borstkanker en andere vormen van kanker.

Granaatappelsap
Veelbelovend onderzoek in Israel laat zien dat granaatappelsap borstkankercellen vernietigt zonder de gezonde cellen aan te tasten. Daarnaast zou granaatappelsap ook preventief werken bij het tegengaan van het aanmaken van nieuwe borstkankercellen.

Lijnzaadolie
Doordat lijnzaadolie een grote hoeveelheid lignanen bevat beschermt het tegen borstkanker. Daarnaast beschermen lignanen ook tegen andere hormoongevoelige kankersoorten.

Groene thee
Onderzoeken tonen aan dat het drinken van groene thee het risico op het ontwikkelen van borstkanker vermindert. Het beschermt vrouwen die al te maken hebben met de ziekte en voorkomt extra uitzaaiingen. Groene thee bevat de stof ECGC en is daarom zo effectief.

Knoflook
Uit onderzoek blijkt dat knoflook borstkankercellen uitroeit. Het koken van knoflook in combinatie met vlees verlaagt de hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in het bereide vlees. Het zou hier gaan om de kankerverwekkende stoffen die vooral terug te vinden zijn bij borstkanker.

Broccoli
Broccoli bevat het plantenstofje indol-3-carbinol dat effectief is tegen borstkanker. Indol-3-carbinol zet het oestrogeen-type dat kanker veroorzaakt om in een kanker beschermend type oestrogeen.

Bloemkool
Net zoals broccoli is bloemkool een fantastische bron van indol-3-carbinol.

Spinazie
Eén onderzoek vond een verband tussen het eten van spinazie en borstkanker. Zo blijkt dat bij vrouwen die twee keer in de week spinazie eten de kans op borstkanker halveert ten opzichte van de vrouwen die geen spinazie eten.

Grapefruit
Studies laten zien dat grapefruit mogelijk borstkankercellen belet om voort te leven.

Zwarte kersen
Tijdens onderzoeken bij ratten is een stofje in zwarte kersen gevonden die de kankercellen remmen.

Kelp
Onderzoek aan de UC Berkeley toont aan dat een dieet met hoge kelpinname de estradiolwaarde verlaagt en fyto-oestrogenen eigenschappen bezit. Zeegroenten bevatten ook chlorophylones, verzadigde vetzuren die eventueel preventief werken bij borstkanker. Bovendien bevat kelp fucoidan hetgeen in eerder onderzoek aantoonde dat het kankercellen vernietigd.

Artisjokken
Uit onderzoek blijkt dat het blad van de artisjok apoptose (celvernietiging) teweegbrengt en de groei van kankercellen bij uiteenlopende vormen van kanker vermindert. Een ander Italiaans onderzoek constateerde dat flavonoïde in artisjokken het risico op borstkanker verlaagt. (Vertaling: Karin van Ansem)

Hoeveel weet jij over gezondheid? Test je kennis over voeding in 30 vragen

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.