Voedingscentrum pakt kleine blogs genadeloos aan

schijf van vijfDe afgelopen week zocht de eigenaar van NLBewustgezond contact met mij. Hij had een kritisch artikel geplaatst over het Voedingscentrum en dat was bij deze instantie in het verkeerde keelgat geschoten. Het zat ze zo erg dwars dat Matthijn Tromp, de eigenaar van deze blog, al gauw een sommatie van het advocaten bureau Barents Krans op de deurmat vond.

In de brief wordt een rectificatie geëist op straffe van een boete van €1000,- per dag indien deze niet wordt ingewilligd. Matthijn stelde in zijn blog (inmiddels offline, maar hier nog terug te vinden) dat hij de onafhankelijkheid van het Voedingscentrum betwijfelt omdat het Voedingscentrum in het verleden met een leerstoelenfonds werkte. Bedrijven zoals Unilever (Knorr, Unox, Bertolli), maar ook Kellogs, LU, Smiths, Ahold (Albert Heijn) en Heinz hebben in die tijd geld gedoneerd. In de brief van de advocaten van het Voedingscentrum is te lezen dat de blog van Matthijn de naam van het voedingscentrum ernstig schaadt, omdat de informatie inmiddels achterhaald is. Het voedingscentrum is namelijk gestopt met het aannemen van geld ten bate van het leerstoelenfonds. Met andere woorden: Matthijn levert in deze blog dus informatie die achterhaald is. Dat klopt. Maar het Voedingscentrum is zelf al jarenlang bezig met het brengen van achterhaalde informatie, daarom werken ze momenteel erg hard aan een herziening van hun schijf van vijf.

Op de site van het voedingscentrum is nog steeds (hier en hier) te lezen dat verzadigd vet schadelijk is. Dat klopt niet met de laatste wetenschappelijke inzichten, waaruit dit helemaal niet blijkt. Het is maar goed dat verzadigd vet geen advocaat heeft, anders kon het voedingscentrum een brief van hun advocaat verwachten met een sommatie wegens het verspreiden van achterhaalde informatie.

Het Voedingscentrum heeft dit jaar het schoolontbijt goedgekeurd. Het schoolontbijt is een initiatief van het Voorlichtingsbureau Brood. Op de tafel werden de arme kinderen geconfronteerd met brood, margarine en zoetigheid van commerciële merken. Dingen die ik zelf beslist niet zou eten om gezond te blijven.

De stralende lach van Maxima tijdens het schoolontbijt te midden van margarine en brood (c) Volkskrant
De stralende lach van Maxima tijdens het schoolontbijt te midden van margarine en brood. Foto: (c) Volkskrant

Het Voedingscentrum zal ongetwijfeld deze blog ook lezen. Daarom richt ik hierbij dit stukje even aan hen: gefeliciteerd met jullie nieuwe directrice Gerda Feunekes. Ik denk dat Unilever haar zal missen. Jarenlang heeft ze trouw voor Unilever gewerkt, maar ik snap dat ze een nieuwe uitdaging zocht en daarom een kans als directrice van het Voedingscentrum niet kon laten liggen.

Eén van de vorige directieleden, namelijk Yvonne van Sluys, heeft 11 jaar voor het Voedingscentrum gewerkt. Ook zij is daarvoor jarenlang bij Unilever in dienst geweest. Zelfs onze premier Mark Rutte heeft 10 jaar bij Unilever gewerkt. Ook al ontvangt het Voedingscentrum geen geld van bedrijven, ze laten zich voorlichten door de Gezondheidsraad. Wie zitten er in deze raad? Professoren van diverse universiteiten. Door wie worden sommige van deze Universiteiten betaald? Het bedrijfsleven. Zo is de cirkel toch weer rond.

Het Voedingscentrum heeft een moeilijk taak: de waarheid rondom voeding en gezondheid is lastig te vinden. Deze is voor iedereen anders, maar bepaalde basisprincipes zijn wel te vinden. Eet puur natuur en niet uit de fabriek. De margarine die het Voedingscentrum promoot is verre van natuurlijk, zelfs de vitamines in deze nepboter zijn compleet synthetisch van aard. Het hydrogeneren van de plantaardige olie voor margarine telt meer dan 14 stappen. In margarine zit een kleurstof, anders is het grauw-grijs van kleur. Margarine moet beslist gedeodoriseerd worden, anders stinkt het een uur in de wind. Ik pleit ervoor om te kiezen voor de kracht van de natuur en te stoppen met geraffineerde voedselproducten.

Ik zou graag bij het Voedingscentrum ‘op de koffie’ komen om met ze mee te denken hoe we Nederland gezonder zouden kunnen krijgen. Zo nu en dan kom ik wat medewerkers tegen van het Voedingscentrum. Dan vraag ik altijd of ze het volledig eens zijn met de standpunten van deze stichting. Vaak (eigenlijk altijd) zeggen ze dat ze hun eigen visie hebben, maar dat ze het gedachtegoed van het Voedingscentrum moeten uitdragen omdat ze er nu eenmaal werken.

Ik hoop dat het Voedingscentrum gaat stoppen met zich druk te maken om blogs en de energie gaat richten op het verwijderen van snoep- en frisdrankautomaten in scholen. Wat dacht je van automaten met fruit, noten of superfoods? Onee, superfoods worden helaas afgeraden door het Voedingscentrum. In plaats van het aanvechten van Superfoods zouden ze ook gesprekken kunnen voeren met Unilever (het zijn ten slotte oude bekenden) om minder E-nummers in onze voeding te stoppen. Ik hoop dat dit allemaal snel gaat gebeuren. Tot die tijd raad ik je aan om op te passen met wat je op je blog of je facebookwall over het Voedingscentrum zegt: het advocatenteam van het Voedingscentrum lust je rauw! Wees gewaarschuwd.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.