De voedingswaarde van augurk

Voedingswaardetabel van augurk per 100 gram:

Per 100 g / mlAugurkADH*
kcal110,55%
Kj440,52%
Water (g)94,084,70%
Eiwit (g)0,330,59%
Koolhydraten (g)2,260,87%
Suiker (g)1,06
Vet (g)0,20,29%
Verzadigd (g)0,052
E.O.V. (g)0,003
M.O.V. (g)0,081
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)1,23,43%
A (mg)0,01323,33%
B1 (mg)
B2 (mg)0,010,67%
B3 (mg)
B5 (mg)0,0380,76%
B6 (mg)0,0090,60%
B11 / Foliumzuur  (ug)41,33%
B12 (ug)00,00%
C (mg)11,33%
D (ug)
E (mg)0,090,90%
Vitamine K (ug)4739,17%
Natrium (mg)1208120,80%
Kalium (mg)230,66%
Calcium (mg)354,18%
Fosfor (mg)141,75%
IJzer (mg)0,45,00%
Jodium (ug)2,11,40%
Magnesium (mg)41,33%
Koper (mg)0,0859,44%
Selenium (ug)
Zink (mg)0,020,13%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over augurk
Een augurk is een kleine komkommer die anders wordt verwerkt omdat deze rauw niet lekker is om te eten. De vers gegeten komkommer en de augurk zijn verschillende cultuurvormen van dezelfde soort en behoren beide tot de komkommerfamilie. Ze groeien aan slingerachtige planten en worden grotendeels verbouwd onder glas in Europa.

Augurken worden na de oogst ingelegd in azijn met kruiden en vaak ook suiker. Er zijn veel verschillende soorten en maten. Kleine augurken worden cornichons genoemd en de grote varianten heten zure bommen. Vooral deze laatste vorm is in Nederland populair. Augurken tellen niet mee als groente-inname. Dit komt omdat het teveel zout bevat en vaak ook behoorlijk wat suiker. Overigens zijn er ook augurken verkrijgbaar zonder suiker. Deze herken je op het etiket als ‘zure’ augurken.

Verkrijgbaar
Ingemaakte augurken zijn overal verkrijgbaar en goed houdbaar. Verse augurken vind je vooral bij de groenteboer of groentespeciaalzaken. Ook Turkse of Marokkaanse winkels verkopen ze nog wel eens. Verse augurken zijn van mei tot ongeveer september te koop.

Toepassing
Augurken vormen in Nederland een traditioneel onderdeel bij bijvoorbeeld haring met ui. Ook de Hollandse aardappelsalade bevat standaard augurken en de rolmops wordt er ook mee gemaakt. Augurken vormen een fris en zurig accent in tal van gerechten. Lekker door een maaltijdsalade, stamppot, op een voedzaam broodje of door een rijstgerecht.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: