De voedingswaarde van dulse

Voedingswaardetabel van dulse per 100 gram:

Per 100 gDulse (gedroogd)ADH*
kcal21710,85%
Kj90710,80%
Water (g)6,680,33%
Eiwit (g)36,2264,68%
Koolhydraten (g)23,59,04%
Suiker (g)0,49
Vet (g)1,752,50%
Verzadigd (g)0,38
E.O.V. (g)0,156
M.O.V. (g)0,686
Omega 6 (g)0
Omega 3 (g)0
Cholesterol (mg)0
Vezels (g)1,95,43%
A (mg)
B1 (mg)0,61155,55%
B2 (mg)2,78185,33%
B3 (mg)9,16457,28%
B5 (mg)3,24864,96%
B6 (mg)0,99166,07%
B11 / Foliumzuur  (ug)912304,00%
B12 (ug)
C (mg)243,1324,13%
D (ug)
E (mg)6,2162,10%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)29929,90%
Kalium (mg)221963,40%
Calcium (mg)43643,60%
Fosfor (mg)36145,13%
IJzer (mg)11,22140,25%
Jodium (ug)102006800%**
Magnesium (mg)124,00%
Koper (mg)1,646182,89%
Selenium (ug)
Zink (mg)6,5543,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
** Door weken en koken in water kan het jodiumgehalte sterk dalen.

Over dulse
Dulse behoort tot de zeewieren en is een roodalg. Dulse is in Nederland geen bekend voedingsmiddel, maar wint langzamerhand aan populariteit vanwege de grote hoeveelheid gezonde voedingsstoffen.

Dulse groeit in brede stroken in zee in de vorm van een hand of waaier. De platte bladeren worden ongeveer 30 cm lang. De kleur van dulse varieert van rood, bruin tot paars of een combinatie hiervan. De oogst vindt plaats van juni tot ongeveer september. Bij laag water komt het wier tevoorschijn. Hierna wordt het gedroogd. Zongedroogde dulse wordt meestal onbewerkt gegeten of vermalen tot vlokken of poeder.

Verkrijgbaar
Dulse groeit langs de Noordelijke kusten van de Atlantische- en Stille oceaan. Het is in Nederland niet gemakkelijk om aan te komen, maar in een aantal winkels hebben ze een klein assortiment. Het is verkrijgbaar in natuurvoedings- en soms bij viswinkels. Ook op internet kan het besteld worden.

Toepassing
Dulse is erg zacht van smaak en smelt op de tong. In IJsland wordt dulse als snack gegeten, söl genoemd. Gedroogde dulse kan worden gefrituurd, het zet dan uit zoals bij kroepoek en het heeft dan de smaak van gebakken bacon. Verder kan dulse worden toegevoegd aan soep, bouillon, stoofschotels en salades. Sommige mensen gebruiken het als natuurlijke zoutvervanger in brood of ander deeg. Volgens kenners is het lekker om dulse te mengen met zeesla, dit wordt ook wel zeepeterselie genoemd. Dulse kan beter niet in grote hoeveelheden rauw worden gegeten in verband de grote hoeveelheid jodium.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: