web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van dulse

De voedingswaarde van dulse

Voedingswaardetabel van dulse per 100 gram:

Per 100 g Dulse (gedroogd) ADH*
kcal 217 10,85%
Kj 907 10,80%
Water (g) 6,68 0,33%
Eiwit (g) 36,22 64,68%
Koolhydraten (g) 23,5 9,04%
Suiker (g) 0,49
Vet (g) 1,75 2,50%
Verzadigd (g) 0,38
E.O.V. (g) 0,156
M.O.V. (g) 0,686
Omega 6 (g) 0
Omega 3 (g) 0
Cholesterol (mg) 0
Vezels (g) 1,9 5,43%
A (mg)
B1 (mg) 0,611 55,55%
B2 (mg) 2,78 185,33%
B3 (mg) 9,164 57,28%
B5 (mg) 3,248 64,96%
B6 (mg) 0,991 66,07%
B11 / Foliumzuur  (ug) 912 304,00%
B12 (ug)
C (mg) 243,1 324,13%
D (ug)
E (mg) 6,21 62,10%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 299 29,90%
Kalium (mg) 2219 63,40%
Calcium (mg) 436 43,60%
Fosfor (mg) 361 45,13%
IJzer (mg) 11,22 140,25%
Jodium (ug) 10200 6800%**
Magnesium (mg) 12 4,00%
Koper (mg) 1,646 182,89%
Selenium (ug)
Zink (mg) 6,55 43,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
** Door weken en koken in water kan het jodiumgehalte sterk dalen.

Over dulse
Dulse behoort tot de zeewieren en is een roodalg. Dulse is in Nederland geen bekend voedingsmiddel, maar wint gaandeweg aan populariteit vanwege de grote hoeveelheid gezonde voedingsstoffen.

Dulse groeit in brede stroken in zee en een los stukje dulse heeft de vorm van een waaier. De platte bladeren worden ongeveer 30 cm lang. De kleur varieert van rood/bruin tot paars of een combinatie hiervan. Dulse wordt van juni tot ongeveer september geoogst bij laag water. Hierna wordt het gedroogd. Zongedroogde dulse wordt meestal onbewerkt gegeten of vermalen tot vlokken of poeder.

Verkrijgbaar
Dulse groeit langs de noordelijke kusten van de Atlantische en Stille Oceaan. In Nederland is het zelden ergens te koop, maar sommige natuurvoedings- of viswinkelswinkels voeren een klein assortiment zeewier. Het kan ook via internet worden besteld.

Toepassing
Dulse is erg zacht van smaak en smelt op de tong. In IJsland wordt dulse als snack gegeten, ‘söl’ genoemd. Gedroogde dulse kan worden gefrituurd, het zet dan net zo uit als kroepoek en krijgt de smaak van gebakken bacon. Verder kan dulse worden toegevoegd aan soep, bouillon, stoofschotels en salades. Sommige mensen gebruiken het als een natuurlijke zoutvervanger in brood of ander deeg. Volgens kenners is het lekker om dulse te mengen met zeesla, ook wel ‘zeepeterselie’ genoemd. Dulse kan beter niet in grote hoeveelheden rauw worden gegeten in verband met de grote hoeveelheid jodium.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: