Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van spitskool

De voedingswaarde van spitskool

Voedingswaardetabel van spitskool per 100 gram:

Per 100 g / ml Spitskool ADH*
kcal 33 1,65%
Kj 141 1,68%
Water (g) 89,2 4,46%
Eiwit (g) 3 5,36%
Koolhydraten (g) 4 1,54%
Suiker (g) 4
Vet (g) 0,6 0,86%
Verzadigd (g) 0,1
E.O.V. (g)
M.O.V. (g) 0,2
Omega 6 (g) 0,1
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2,2 6,29%
A (mg) 0,1 11,11%
B1 (mg) 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,04 2,67%
B3 (mg) 0,2 1,25%
B5 (mg) 0,19 3,80%
B6 (mg) 0,1 6,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 30 10,00%
B12 (ug)
C (mg) 50 66,67%
D (ug)
E (mg) 0,4 4,00%
Vitamine K (ug) 64,5 53,75%
Natrium (mg) 10 1,00%
Kalium (mg) 300 8,57%
Calcium (mg) 50 5,00%
Fosfor (mg) 30 3,75%
IJzer (mg) 0,05 0,63%
Jodium (ug) 2 1,33%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,06 6,67%
Selenium (ug) 2 3,64%
Zink (mg) 0,2 1,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over spitskool
Spitskool is het broertje van de witte kool. De twee lijken erg op elkaar, met slechts een paar verschillen.

Herkomst en groeiwijze
Spitskool behoort, zoals de naam al zegt, tot de kolenfamilie. Bij deze familie horen planten die in zijn geheel (of soms gedeeltelijk) eetbaar zijn.  Spitskool lijkt erg op witte kool maar, zoals de naam al zegt, gaat het hier om de smalle vorm. Spitskool is een wat sappiger en malsere kool en veel lichter verteerbaar dan witte kool. Het blad is bobbeliger van vorm en gemakkelijk te snijden. De smaak is iets zoeter dan van de witte kool. Spitskool is een sluitkool. Dat wil zeggen dat de bladeren strak om elkaar heen gevouwen liggen.

Alhoewel kolen vaak een echte wintergroente zijn, vormt spitskool daarop een uitzondering. De kool wordt vanaf juni tot de zomer geoogst.  Een ander verschil met witte kool is dus dat spitskool een echte voorjaars- en zomergroente is en witte kool juist in de herfstmaanden wordt geoogst.

Verkrijgbaar
Spitskool komt bijna het gehele jaar uit Nederland, maar is dus van oorsprong een  voorjaarsgroente. Wanneer er geen aanvoer uit ons land mogelijk is, wordt de groente uit Spanje en Portugal gehaald waar de temperaturen op dat moment aangenamer zijn. Naast hele kolen, wordt ook gesneden en voorverpakte spitskool verkocht, vaak in combinatie met andere groenten.

Als je spitskool koopt, kijk dan of de groente er vers uitziet. De bladeren mogen niet te veel verkleuringen hebben en moeten strak om elkaar heen liggen. Wanneer je zachtjes op de kool drukt moet deze stevig aanvoelen.

Bewaren
Spitskool is in de koelkast een week houdbaar. Gesneden spitskool kan je het beste zo snel mogelijk opeten.

Toepassing
Spitskool is heerlijk om te stomen, te smoren en te roerbakken. Binnen oosterse gerechten doet spitskool het erg goed. Bijvoorbeeld in combinatie met een uitje, wat knoflook, kerrie en gember. Groenten die goed combineren met spitskool zijn paprika, andere koolsoorten (zoals rode kool), wortel, broccoli en paddenstoelen. Je kunt de bladeren ook vullen, oprollen en in de oven laten garen. Of meng wat fijngesneden spitskool door een stamppot.

Wist je dat:

  • Naast witte kool, ook spitskool geschikt is om zuurkool van te maken?
  • Kolen vroeger erg geliefd waren? Het is een gewas dat bijna nooit mislukt en het groeit erg snel.

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van spitskool
Onderzoekers hebben vastgesteld dat kolen zeer rijk zijn aan antioxidanten die onder meer ontstekingen verminderen (1). De kool is rijk aan glucosinolaten, die bijdragen aan het voorkomen of remmen van kanker (2).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Rokayya S, Li CJ, Zhao Y, Li Y, Sun CH. Cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata) phytochemicals with antioxidant and anti-inflammatory potential. Asian Pacific journal of cancer prevention: APJCP. 2014; 14(11):6657-62.

2. van Poppel G, Verhoeven DT, Verhagen H, Goldbohm RA. Brassica vegetables and cancer prevention. Epidemiology and mechanisms. Advances in experimental medicine and biology. 1999; 472:159-68.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.