De voedingswaarde van tamarinde

Voedingswaardetabel van tamarinde per 100 gram:

Per 100 g / mlTamarindeADH*
kcal30115,05%
Kj127715,20%
Water (g)31,41,57%
Eiwit (g)35,36%
Koolhydraten (g)7227,69%
Suiker (g)38,8
Vet (g)0,60,86%
Verzadigd (g)0,2
E.O.V. (g)0,2
M.O.V. (g)0,1
Omega 6 (g)0,05
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)5,114,57%
A (mg)0,9100,00%
B1 (mg)0,436,36%
B2 (mg)1,5100,00%
B3 (mg)1,911,88%
B5 (mg)0,1432,86%
B6 (mg)0,064,00%
B11 / Foliumzuur  (ug)144,67%
B12 (ug)
C (mg)3,54,67%
D (ug)
E (mg)0,11,00%
Vitamine K (ug)2,82,33%
Natrium (mg)282,80%
Kalium (mg)62817,94%
Calcium (mg)747,40%
Fosfor (mg)11314,13%
IJzer (mg)2,835,00%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)9230,67%
Koper (mg)0,8695,56%
Selenium (ug)1,32,36%
Zink (mg)0,10,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over tamarinde
Tamarinde, ook wel assem genoemd, zijn zoetzure vruchten welke groeien in bruine peulen. De binnenkant is zacht en kleverig. Tamarinde wordt op verschillende manieren bewerkt en ingezet in de keuken.

Herkomst en groeiwijze
De tamarinde is een boom welke groeit in tropische gebieden. Hij behoort tot de familie van de vlinderbloemigen en bloeit met kleine, gele of witte bloemen. De plant komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en heeft zich vanuit daar verspreid over landen met tropische gebieden. De plant wordt zowel geteeld als sierplant als voor de vruchten en wordt zo’n 25 meter hoog.

De tamarinde is een boom die het goed doet in droge en hete weeromstandigheden maar wel erg langzaam groeit. Pas na minimaal 4 jaar draagt de boom vruchten.

Na de bloei ontstaan er bruine peulvruchten. Binnen deze peulen bevinden zich zaden, welke in een zacht bedje (een soort pulp van vruchtvlees) liggen. De pulp en de zaden worden gebruikt voor consumptiedoeleinden. Zo wordt er van de pulp siroop of een soort pasta gemaakt. Deze wordt weer verder ingezet als onderdeel van frisdrank, maar ook voor worcestersaus. Dit is een bekend voedingsmiddel in de Aziatische keuken. Verder worden producten van tamarinde vooral gebruikt in Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Verkrijgbaar
De vruchten van tamarinde zijn vooral goed verkrijgbaar in toko’s en heel soms in de wat grotere supermarkten. De smaak is zeer zoet en wat zurig en wordt in andere landen vaak als snoep gegeten.
In Nederland vinden we verder tamarinde pasta in smeuïge variant maar ook als stevig geperst blok. Ook vinden we tamarinde in een wat dunnere vloeistof (vaak concentraat) of zelfs in poedervorm. Ook hiervoor geldt dat toko’s een uitgebreider assortiment bezitten dan supermarkten.

Bewaren
Tamarindepasta is goed houdbaar. Na gebruik goed afsluiten en in de koelkast bewaren. De verse vruchten zijn enkele dagen houdbaar.

Toepassing
Gebruik tamarinde als onderdeel van een marinade, tijdens het koken of bakken. Wanneer je er aan kan komen, kan het vruchtvlees zo uit de peul gegeten worden. De kant- en klare pasta is vaak gezoet, dus kijk goed naar de ingrediënten. Deze kan gebruikt worden als basis voor het wokken of om bijvoorbeeld een curry mee op smaak te brengen.

Weetjes/Wist je dat:

  • Vooral vroeger het stevige hardhout van de tamarinde werd gebruikt om meubels mee te maken?
  • Binnen verschillende culturen de tamarinde als heilig wordt beschouwd?
  • Tamarinde ook wel ‘de dadel van India’ wordt genoemd?
  • De bladeren ook eetbaar zijn? Deze worden in andere landen nog wel eens ingezet voor medicinale doeleinden.
  • De zurige smaak van tamarinde ook prima gebruikt kan worden ter vervanging van citroensap?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van tamarinde
In tamarinde zitten vele andere actieve stoffen zoals geraniol. Geraniol wordt door wetenschappers aangemerkt als een interessante stof die tegen alvleesklierkanker kan helpen (1). Tamarinde kan volgens onderzoek ook helpen het cholesterol en de bloeddruk te verlagen (2). Vanwege de grote hoeveelheid malaat- en tartaarzuur werkt tamarinde sterk laxerend (3). Wetenschappers hebben geconcludeerd dat tamarinde tegen atherosclerose kan werken (4).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Burke YD, Stark MJ, Roach SL, Sen SE, Crowell PL. Inhibition of pancreatic cancer growth by the dietary isoprenoids farnesol and geraniol. Lipids. 1997; 32(2):151-6.

2. Iftekhar AS, Rayhan I, Quadir MA, Akhteruzzaman S, Hasnat A. Effect of Tamarindus indica fruits on blood pressure and lipid-profile in human model: an in vivo approach. Pakistan journal of pharmaceutical sciences. 2006; 19(2):125-9.

3. Jain A, Bhadoriya S, Ganeshpurkar A, Narwaria J, Rai G. Tamarindus indica : Extent of explored potential. Phcog Rev. 2011; 5(9):73-.

4. Martinello F, Soares SM, Franco JJ. Hypolipemic and antioxidant activities from Tamarindus indica L. pulp fruit extract in hypercholesterolemic hamsters. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association. 2006; 44(6):810-8.