De voedingswaarde van makreel

Voedingswaardetabel van makreel per 100 gram:

Per 100 g / mlMakreelADH*
kcal33416,70%
Kj144117,15%
Water (g)50,32,52%
Eiwit (g)1832,14%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g)30,743,86%
Verzadigd (g)7,3
E.O.V. (g)14,6
M.O.V. (g)6,6
Omega 6 (g)0,11
Omega 3 (g)1,6
Cholesterol (mg)76
Vezels (g)
A (mg)1111,11%
B1 (mg)0,19,09%
B2 (mg)0,320,00%
B3 (mg)956,25%
B5 (mg)0,816,00%
B6 (mg)0,213,33%
B11 / Foliumzuur  (ug)82,67%
B12 (ug)8,5303,57%
C (mg)
D (ug)880,00%
E (mg)0,77,00%
Vitamine K (ug)2,21,83%
Natrium (mg)29029,00%
Kalium (mg)2707,71%
Calcium (mg)121,20%
Fosfor (mg)20025,00%
IJzer (mg)112,50%
Jodium (ug)56,437,6%
Magnesium (mg)248,00%
Koper (mg)0,111,11%
Selenium (ug)4276,36%
Zink (mg)0,64,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over makreel
De makreel is een populaire vissoort dankzij de sterke smaak en de goede omega 3 vetzuren.
De makreel is een straalvinnige vis en valt onder de baarsachtigen. Hij zwemt in scholen, redelijk dicht bij het wateroppervlak. De makreel voedt zich met plankton, kreeftjes en garnalen en larven van vissen. Wat grotere makreel eet ook andere (kleine) vis.Makreel komt voor in verschillende zeeën zoals de Atlantische oceaan, Noordzee en de Middellandse zee. Wat verder van huis leeft de vissoort ook: zoals in de Oost- en Zwarte Zee. De vis heeft een lang lichaam met twee rugvinnen. De kleur van de rug is blauwgroen. De soort wordt tussen de 30 en 50 cm lang. Hiermee de makreel een gemiddelde lengte in vergelijking met andere vissoorten. De paai vindt plaats in de Noordzee. De eitjes zwerven door het water, waarna ze binnen een jaar uitgroeien tot vissen van 20 centimeter.

Verkrijgbaar
Makreel is slechts sporadisch vers verkrijgbaar. Bij een visboer of op de markt loop je de grootste kans om een verse makreel aan de haak te slaan. De meeste makreel die wordt verkocht is gestoomd of gerookt. Beide vormen zijn als hele vis en filet verkrijgbaar. Gerookte makreel is vaak erg zout en de filets worden soms extra gezouten of gepeperd. Ook wordt makreel in blikvorm (met water of olie) aangeboden, vaak is deze vis gestoomd.

Bewaren
Verse makreel bederft zeer snel en dient binnen twee dagen geconsumeerd te worden. Gerookte of gestoomde makreel is wat langer houdbaar. Vraag de visboer naar de uiterste houdbaarheidsdatum of kijk op de verpakking. Vis in blik blijft jaren goed. Makreel is ook prima in te vriezen. Dit geldt tevens voor gerookte of gestoomde exemplaren.

Toepassing
Verse makreel is zeer geschikt om op de huid te bakken. De filet is snel gaar. Combineer de vis met stevige groenten zoals wortel, kool, pastinaak en pompoen. Gerookte of gestoomde makreel is lekker in een salade of als broodbeleg. Of verwerk de makreel door een pastagerecht of ovenschotel. Omdat makreel een stevige, aanwezige smaak heeft past deze vissoort goed bij smaken en ingrediënten die wat milder zijn. De vis hoeft vooraf ook niet gekruid te worden.

Weetjes/Wist je dat:

  • Een makreel maximaal 17 jaar oud kan worden?
  • Er per jaar rond de 700.000 ton makreel in Europese wateren wordt gevangen?
  • Zwemmende makrelen een snelheid kunnen behalen van 60 km per uur?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van makreel
Bevat na paling het meeste vet van alle veelgegeten vissen. Zo bevat het veel verzadigd vet, maar ook de lange-keten omega 3-vetzuren EPA en DHA. Op het gebied van de mineralen bevat makreel zeer veel jodium. Als we kijken naar de vitamines dan zien we dat makreel erg rijk is vitamine D. Enkele onderzoeken maken melding van een licht bloeddrukverlagend effect na het regelmatig het eten van makreel (1, 2).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Singer P, Wirth M, Voigt S. Blood pressure- and lipid-lowering effect of mackerel and herring diet in patients with mild essential hypertension. Atherosclerosis. 1985; 56(2):223-35.

2. Singer P. Blood pressure-lowering effect of mackerel diet. Klinische Wochenschrift. 1990; 68 Suppl 20:40-8.