Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van venkel

De voedingswaarde van venkel

Voedingswaardetabel van venkel per 100 gram:

Per 100 g / ml Venkel ADH*
kcal 40 2,00%
Kj 171 2,04%
Water (g) 90 4,50%
Eiwit (g) 2 3,57%
Koolhydraten (g) 7 2,69%
Suiker (g)
Vet (g)
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2,3 6,57%
A (mg) 0,01 1,11%
B1 (mg) 0,2 18,18%
B2 (mg) 0,1 6,67%
B3 (mg) 0,2 1,25%
B5 (mg) 0,23 4,60%
B6 (mg) 0,1 6,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 30 10,00%
B12 (ug)
C (mg) 5 6,67%
D (ug)
E (mg) 0,58 5,80%
Vitamine K (ug) 4,1 3,42%
Natrium (mg) 70 7,00%
Kalium (mg) 40 1,14%
Calcium (mg) 65 6,50%
Fosfor (mg) 45 5,63%
IJzer (mg) 1,4 17,50%
Jodium (ug) 5 3,33%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,02 2,22%
Selenium (ug) 1 1,82%
Zink (mg) 0,25 1,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over venkel
Hoewel een vrij bekende groente en goed verkrijgbaar, is knolvenkel toch geen populair ingrediënt in de Nederlandse keuken. Toch is venkel zeer veelzijdig. Het is een unieke groente met een bijzondere anijsachtige smaak. De knol heeft bovendien een mooie en aparte vorm.

Herkomst en groeiwijze
Bladvenkel en knolvenkel behoren tot de schermbloemenfamilie. De planten ruiken en smaken sterk naar anijs. De knolvenkel wordt als groente geteeld voor consumptie-doeleinden. Hij heeft een bolle vorm die boven de grond groeit en als groente wordt gegeten. Bladvenkel is een vaste plant die wordt geteeld voor het blad en de zaden. Bij bladvenkel ontbreekt de knol en deze variant kan ontzettend hoog worden.

Rond de middeleeuwen bereikte de knolvenkel West-Europa. De knollen werden in die tijd vaak gegeten. In deze tijd is venkel niet meer zo populair, maar in de landen rondom de Middellandse Zee wordt knolvenkel nog veel gegeten.

Venkel doet het goed op de Nederlandse bodem en groeit daar in de zomermaanden. Het gewas houdt niet van droogte en floreert bij temperaturen rond de 18 graden. De venkelteelt vraagt weinig gewasbescherming en is daarmee een schone en duurzame keuze. Bij de oogst wordt de knol net onder de dikke wortel weggesneden. Het meeste  loof wordt ook verwijderd. Hierna worden de knollen naar de winkels getransporteerd.

Verkrijgbaar
Venkelknollen komen van de zomermaanden tot de late herfst uit Nederland. De overige maanden vinden we venkel uit Duitsland, Spanje en Italië. Naast venkelknollen wordt er ook venkelzaad verkocht.

Als je knolvenkel koopt, kijk dan of de knollen stevig en mooi wit-groen van kleur zijn. Als je ze stoot krijgen ze snel beurse plekken. De onderkant mag geen bruine verkleuringen hebben en de stengels mogen niet ingedroogd zijn. Ook het loof vertelt veel over de versheid van de venkel.

Bewaren
Ondanks de stevigheid is venkel niet lang te bewaren. De knol wordt snel bruin en de stelen verdrogen gauw. Eet venkel daarom binnen 2 à 3 drie dagen op.

Toepassing
Knolvenkel is zowel gegaard als rauw erg lekker. Wie zelf venkel kweekt kan van het loof een heerlijke icetea of smaakjeswater maken. In flinterdunne reepjes gesneden is de knol lekker in een salade. Door venkel in wat citroensap en olijfolie te ‘weken’ krijgt de groente een zachtere bite, wat fijn is voor rauw gebruik.

In een warm gerecht is venkel zowel gesmoord, gebakken als geroosterd uit de oven erg lekker. Vanzelfsprekend goed te combineren met venkelzaad maar venkel is ook lekker met oregano en andere Italiaanse kruiden.

Wist je dat:

  • De zaden van de venkelplant (als venkelolie) vroeger vaak werden ingezet voor medicinale doeleinden?
  • Het kauwen op venkelzaad hongergevoelens onderdrukt?
  • Het loof van de knolvenkel, wat je soms nog ziet aan de knol, op het land tot wel een meter hoog groeit?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van venkel
De voorlichtingsinstanties van de overheden waarschuwen voor venkel(thee) tijdens de zuigelingenfase vanwege de aanwezigheid van de aromastoffen estragol, methyleugenol en safrol. Deze stoffen zouden mogelijk schadelijk kunnen zijn. Moeder en kind zouden dan te veel van deze allylalkoxybenzenen binnen kunnen krijgen. Echter, zoals de arts Paracelsus (1493-1541) al zei: ‘Dosis sola facit venenum’ ofwel ‘De dosis bepaalt het vergif’. Moderne wetenschap denkt er net zo over (1). Desalniettemin is het verstandig om voor zuigelingen toch te kijken naar alternatieve verlichtende methodes bij krampjes.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Van den Berg SJ, Alhusainy W, Restani P, Rietjens IM. Chemical analysis of estragole in fennel based teas and associated safety assessment using the Margin of Exposure (MOE) approach. Food and chemical toxicology: an international journal published for the British Industrial Biological Research Association. 2014; 65:147-54.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.