De voedingswaarde van vijgen

Voedingswaardetabel van vijgen per 100 gram:

Per 100 g / mlVijgenADH*
kcal643,20%
Kj2693,20%
Water (g)82,34,12%
Eiwit (g)1,42,50%
Koolhydraten (g)135,00%
Suiker (g)13
Vet (g)0,20,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)2,16,00%
A (mg)0,033,33%
B1 (mg)0,054,55%
B2 (mg)0,053,33%
B3 (mg)0,53,13%
B5 (mg)0,36,00%
B6 (mg)0,117,33%
B11 / Foliumzuur  (ug)82,67%
B12 (ug)
C (mg)2,83,73%
D (ug)
E (mg)0,11,00%
Vitamine K (ug)4,73,92%
Natrium (mg)20,20%
Kalium (mg)2406,86%
Calcium (mg)555,50%
Fosfor (mg)303,75%
IJzer (mg)0,67,50%
Jodium (ug)0,30,20%
Magnesium (mg)175,67%
Koper (mg)0,077,78%
Selenium (ug)0,20,36%
Zink (mg)0,251,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over vijgen
Vijgen zijn delicate, zoete vruchten die vooral in Zuid-Europa en Arabische landen veel worden gegeten. Eigenlijk heeft de vijg niet zoveel begeleiding van andere smaken nodig en smaakt de vrucht van zichzelf al erg lekker. En doorgesneden is de vijg ook nog eens een plaatje om te zien!

Herkomst en groeiwijze
De vijg behoort tot het geslacht Ficus. Dit is de botanische naam van een geslacht in de moerbeifamilie, welke zo’n 750 soorten kent. De vijg is de bekendste soort van deze familie en tevens een van de oudst bekende vruchten. Vijgen zijn schijnvruchten. Dit betekent dat de plant wel vruchten vormt, maar niet alleen uit een vruchtbeginsel. Ook andere delen van de plant (zoals bladeren en stengels) kunnen vruchten vormen. Bij een vijgenboom kun je bijvoorbeeld duidelijk zien dat er aan één tak meerdere vruchten groeien.

Duizenden jaren geleden werden er al vijgen verbouwd.  Tegenwoordig groeien vijgen vooral in Zuid-Europa. Turkije is de grootste producent. Vijgen kunnen verschillende kleuren hebben. Van groen, geel tot blauwpaars. Over het algemeen zijn onrijpe vijgen groen van kleur. Naarmate vijgen doorrijpen worden zij meer paars of zwart. Het vruchtvlees is licht of juist donker van kleur.

Verkrijgbaar
In Nederland worden vijgen vooral gedroogd (of gekonfijt) gegeten. Elke supermarkt heeft deze vorm van vijgen te koop. Verse vijgen zijn niet altijd voorradig, maar op de markt is het bijna altijd prijs. Naast Turkije, komen vijgen in Nederlandse winkel afwisselend uit Zuid-Amerika en Israël.
De zomermaanden (augustus, september, oktober) zijn de beste maanden om (verse) vijgen te kopen. In deze periode komen de vijgen uit Turkije, wat de minste milieubelasting teweegbrengt.

Vijgen met een zachte schil zijn vers en kunnen in zijn geheel gegeten worden. Hardere of wat verschrompelde exemplaren kunnen ook nog prima geconsumeerd worden, in dit geval zonder schil.

Bewaren
Eet verse vijgen zo snel mogelijk na aankoop op. Bewaar ze maximaal een paar dagen buiten de koelkast. Gedroogde vijgen zijn maanden houdbaar. Zet goed afgesloten en donker weg.

Toepassing
Zowel de pitjes als het vruchtvlees van de vijg zijn eetbaar. Bij verse vijgen kan de gehele vrucht worden gegeten, maar ze kunnen ook worden gepeld. Van vijgen kan ook een lekkere jam of chutney gemaakt worden. Gedroogde vijgen kunnen prima verwerkt worden in gebak, muesli ’s, en notenbrood. Vijgen zijn ook smakelijk in combinatie met hartige ingrediënten. Lekker op een borrelplankje met verschillende kazen bijvoorbeeld.

Weetjes/Wist je dat:

  • Een oude vijgenboom donkergrijs van kleur wordt?
  • Een wilde vijgenboom drie keer per jaar vruchten draagt?
  • In verband met de zachtere winters, vijgenbomen het steeds beter doen in Noord-Europa?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van vijgen
Vijgen zijn rijk aan vele antioxidanten zoals polyfenolen en anthocyaninen (1). Hoe donkerder de schil, hoe meer antioxidanten de vrucht heeft. Er zijn vijgen in vele kleuren zoals wit, groen, geel, rood, paars of zelfs bijna zwart. De antioxidanten in vijgen kunnen volgens wetenschappers bijdragen aan het voorkomen van Alzheimer (2). Het is daarom aan te raden de vijg met schil te eten. Vijgen werken laxerend en versnellen de darmpassage (3). Met name de gedroogde variant bevat meer vezels dan de verse. Deze vezels kunnen onder meer het risico op kanker verminderen (4).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Solomon A, Golubowicz S, Yablowicz Z. Antioxidant activities and anthocyanin content of fresh fruits of common fig (Ficus carica L.). Journal of agricultural and food chemistry. 2006; 54(20):7717-23.

2. Essa MM, Subash S, Akbar M, Al-Adawi S, Guillemin GJ. Long-Term Dietary Supplementation of Pomegranates, Figs and Dates Alleviate Neuroinflammation in a Transgenic Mouse Model of Alzheimer’s Disease. PLoS ONE. 2015; 10(3):e0120964-.

3. Oh H, Lee H, Seo M et al. Effects of paste on constipation induced by a high-protein feed and movement restriction in beagles. Lab Anim Res. 2011; 27(4):275-.

4. Suzuki R, Rylander-Rudqvist T, Ye W, Saji S, Adlercreutz H, Wolk A. Dietary fiber intake and risk of postmenopausal breast cancer defined by estrogen and progesterone receptor status-A prospective cohort study among Swedish women. Int. J. Cancer. 2008; 122(2):403-412.